image

NSA luisterde onschuldige burgers af door typefouten

vrijdag 16 augustus 2013, 11:16 door Redactie, 9 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft duizenden keren per jaar de privacyregels overtreden, onder andere wegens gemaakte typefouten en programmeerfouten. Dat blijkt uit een interne audit en andere topgeheime documenten die klokkenluider Edward Snowden aan de Washington Post overhandigde.

De overtredingen hadden betrekking op ongeautoriseerde surveillance van Amerikaanse burgers en buitenlanders die het doelwit van inlichtingendiensten waren. In beide gevallen gelden er regels voor het toepassen van de surveillance.

Typefouten

De geconstateerde overtredingen variëren van ernstige schendingen van de wet tot typefouten waardoor Amerikaanse e-mails en telefoongesprekken onbedoeld werden onderschept. In een geval besloot de NSA de onbedoelde surveillance van Amerikanen niet te rapporteren toen een groot aantal gesprekken wegens een programmeerfout werd onderschept.

Door de programmeerfout werd het Amerikaanse netnummer 202 met 20 verward, het landnummer om Egypte te bellen. De audit die de NSA liet uitvoeren en waar de Washington Post nu over bericht dateert van mei 2012 en bevat 2776 incidenten die de twaalf maanden ervoor plaatsvonden.

Overtredingen

In de meeste gevallen ging het om onbedoelde overtredingen, bijvoorbeeld doordat standaard procedures niet werden gevolgd. Een op de tien incidenten in de audit wordt aan typefouten toegeschreven, waarbij een analist een verkeerde opdracht opgeeft en onbedoeld data over Amerikaanse telefoongesprekken of e-mails ophaalt.

Er zijn ook ernstigere overtredingen, zoals ongeautoriseerde toegang tot onderschepte communicatie, het verspreiden van beschermde content en het gebruik van geautomatiseerde systemen zonder ingebouwde maatregelen om onrechtmatig afluisteren te voorkomen. Op Twitter werd met verbijstering gereageerd dat simpele typefouten ervoor kunnen zorgen dat er onbedoeld wordt afgetapt.

Image

Reacties (9)
16-08-2013, 11:23 door xclude
In de meeste gevallen ging het om onbedoelde overtredingen, bijvoorbeeld doordat standaard procedures niet werden gevolgd.

Yeah Right!
16-08-2013, 11:54 door Mozes.Kriebel
Kennelijk geldt ook in de VS: overheid en IT gaan niet echt samen...
16-08-2013, 11:57 door Anoniem
Het onbedoeld aftappen van amerikanen door amerikanen maakt niets uit, het bedoeld aftappen van ons hier in NL en de rest van de wereldburgers dat is waar de focus moet liggen.
16-08-2013, 12:36 door spatieman
en lucht is geel...
16-08-2013, 13:45 door Anoniem
Door Mozes.Kriebel: Kennelijk geldt ook in de VS: overheid en IT gaan niet echt samen...

Veel ICT'ers zijn lui en gemakzuchtig. Doen uit de hoogte en zien dat alleen bij anderen.

informatievoorziening is preciesiewerk; wen er maar aan.

Door spatieman: en lucht is geel...

Dat klopt helemaal SpatieMan, velen zien geel van afgunst.

Het is denk ik de 'economie' die dit soort projecten de das om doet en het ego van velen.
16-08-2013, 16:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Veel ICT'ers zijn lui en gemakzuchtig. Doen uit de hoogte en zien dat alleen bij anderen.

Luiheid kan een zeer goede eigenschap zijn van ICT'ers, het helpt ze terugkerende taken te automatiseren omdat ze te lui zijn elke keer hetzelfde kunstje te moeten doen.
16-08-2013, 17:03 door Anoniem
Door xclude:
In de meeste gevallen ging het om onbedoelde overtredingen, bijvoorbeeld doordat standaard procedures niet werden gevolgd.
Yeah Right!
Ik geloof dat wel, hoor. Maar het is geen excuus, ook als ze per ongeluk in overtreding zijn doen ze nog steeds dingen die ze niet mogen. In plaats van zichzelf tegen dat soort fouten te beschermen proberen ze het buiten rapportages te houden (dat is geen ongelukje meer maar moedwillig de zaak belazeren) en als het dan toch naar buiten komt hebben ze een "wij zijn ook maar mensen"-verhaal. Alsof de overheid zo coulant is tegenover mensen die door vergelijkbare slordigheden hun belasting niet hebben betaald, om maar wat te noemen.
16-08-2013, 20:15 door MI-10
Tja, wie bewaakt de bewakers...
17-08-2013, 09:47 door Anoniem
Door Anoniem:informatievoorziening is preciesiewerk; wen er maar aan.

Precisiewerk is duur en daar is het NSA-budget niet voor bedoeld. Onrecht heeft ook zo zijn kosten, maar die staan niet op het budget om de simpele reden dat het individu het kind van de rekening is...

Dat is overigens een rode draad die je gewoonlijk bij overheidsinstellingen ziet...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.