image

'Snowden werkte voor Dell toen hij NSA-geheimen downloadde'

vrijdag 16 augustus 2013, 15:41 door Redactie, 5 reacties

Klokkenluider Edward Snowden zou al veel eerder informatie van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA hebben gedownload dan tot nu toe werd aangenomen. Begin dit jaar onthulde Snowden allerlei details over de geheime afluisterprogramma's van de NSA. In eerste instantie werd gedacht dat hij de gegevens had gedownload toen hij als werknemer van Booz Allen Hamilton bij de NSA was gedetacheerd.

Amerikaanse overheidsfunctionarissen en andere bronnen die met de situatie bekend zijn laten tegenover persbureau Reuters weten dat Snowden de gegevens verzamelde toen hij voor Dell werkzaam was, bijna een jaar eerder dan werd aangenomen.

Documenten

Snowden zou van 2009 tot begin dit jaar via Dell bij de NSA in zowel de Verenigde Staten als Japan hebben gewerkt. De documenten die hij via de media naar buiten bracht zouden in april 2012 zijn verzameld. De Amerikaanse klokkenluider liet eerder weten dat hij Dell had verlaten om bij Booz Allen Hamilton in Hawaï te gaan werken.

Dit met het specifieke doel om toegang tot topgeheime documenten te krijgen, zodat hij die via de media kon lekken. Uiteindelijk werd hij door Booz Allen Hamilton ontslagen toen bleek dat het Snowden was die alle geheime stukken aan de media had doorgespeeld.

Amerikaanse functionarissen bevestigen nu dat het downloaden van gevoelige documenten al begon toen hij nog voor Dell werkzaam was. Dell wilde op het verzoek van een klant niet op het arbeidsverleden van de Amerikaanse klokkenluider reageren.

Reacties (5)
16-08-2013, 15:57 door Anoniem
Maakt het tijdstip waarop Snowden de gevoelige documenten downloadde iets uit voor de feiten die hij publiek maakte?

Dat de Amerikaanse pers zich op Snowden focust in plaats van op de schandalige escapades van de Amerikaanse geheime diensten die hij aan het licht bracht is logisch (al roept het de vraag op hoe onafhankelijk die Amerikaanse pers werkelijk is), maar van de Europese pers had ik in mijn naïviteit toch beter verwacht.
16-08-2013, 16:05 door Anoniem
Door Anoniem: Maakt het tijdstip waarop Snowden de gevoelige documenten downloadde iets uit voor de feiten die hij publiek maakte?

Nee, maar wat wel boeiend is dat medewerkers van een hardware boer kennelijk toegang hebben tot dit soort documenten?
16-08-2013, 17:54 door vimes
Geeft te denken ja. Is Dell de NSA wellicht ook dienstbaar geweest op hardware gebied?
16-08-2013, 19:58 door RPR84 - Bijgewerkt: 16-08-2013, 19:59
Door Anoniem: Nee, maar wat wel boeiend is dat medewerkers van een hardware boer kennelijk toegang hebben tot dit soort documenten?

Door vimes: Geeft te denken ja. Is Dell de NSA wellicht ook dienstbaar geweest op hardware gebied?

Lees:
Snowden zou van 2009 tot begin dit jaar via Dell bij de NSA in zowel de Verenigde Staten als Japan hebben gewerkt.
16-08-2013, 21:38 door schele
Dell doet meer dan hardware bouwen hoor. Qua % van totale omzet misschien niet, maar net zoals iedere andere multinational hebben die ongetwijfeld consultancy takken. Was wellicht gedetacheerd?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.