image

Gartner: machine gaat mens vervangen en aanvullen

maandag 19 augustus 2013, 16:34 door Redactie, 6 reacties

De relatie tussen mens en machine zal zich de komende jaren door zaken als slimme machines en het Internet of Things steeds verder ontwikkelen, waarbij machines uiteindelijk mensen zullen vervangen en aanvullen. Dat voorspelt marktvorser Gartner in de "Hype Cylcus van 2013", een samenvatting van verschillende opkomende technologieën die het gat tussen mens en machine zullen overbruggen.

"Door te kijken hoe opkomende technologieën door early adopters worden gebruikt, zijn er drie voorname trends zichtbaar", zegt onderzoeker Jackie Fenn. Het gaat dan om het aanvullen van mensen met technologie, zoals een werknemer die een draagbare computer bij zich draagt.

Toekomst

De tweede trend zijn machines die mensen vervangen, zoals een cognitieve virtuele assistent die zich als geautomatiseerde klantvertegenwoordiger voordoet en als laatste machines en mensen die naast elkaar werken. Bijvoorbeeld een mobiele robot die in een magazijn samen met een magazijnmedewerker allerlei dozen verplaatst.

"Bedrijven van de toekomst zullen een combinatie van deze drie trends gebruiken om de productiviteit te verbeteren, de ervaring van burgers en klanten te veranderen en competitieve voordelen te vinden", gaat onderzoeker Hung LeHong verder.

De drie trends worden mogelijk gemaakt door drie gebieden die de relatie tussen mens en machine faciliteren en ondersteunen. Zo worden machines steeds beter in het begrijpen van mensen en de omgeving, zoals het herkennen van emotie in iemands stem.

Slimmer

Mensen zijn daarnaast steeds beter in staat om machines te begrijpen, bijvoorbeeld door het Internet of Things, een toekomst met slimme apparaten die via het internet communiceren. Zoals een slimme koelkast die zelf de boodschappen bestelt als de voorraad bijna op is. Als laatste worden mensen en machines doordat ze samenwerken steeds slimmer, stelt Gartner.

Grote technologieën die ook op security betrekking hebben en volgens Gartner de komen twee tot vijf jaar zullen doorbreken zijn biometrische authenticatie, spraakherkenning, cloud computing en Near Field Communication (NFC).

Image

Reacties (6)
19-08-2013, 18:51 door Anoniem
...waarbij machines uiteindelijk mensen zullen vervangen en aanvullen???

Laten we al die landbouwmachines eens wegdoen en kijken hoeveel mensen er nodig zijn om ons eten te verbouwen. En zou zonder een melkmachine die boer die me een keer over zijn melkveehouderij rondleidde honderd koeien in zijn eentje aankunnen, zoals hij nu doet? Zou die vrachtwagenchauffeur zoveel vracht in zijn eentje kunnen voervoeren zonder zijn machine? Hoeveel honderdduizenden mensen zou die bank extra nodig hebben om dezelfde administratie zonder machines te kunnen doen?

Mensen zijn al lang en breed vervangen en aangevuld door machines, het werkelijk essentiële werk wordt vermoedelijk door hooguit een paar procent van de beroepsbevolking gedaan. Het enige dat Gartner hier beschrijft is hoe ze verwachten dat die ontwikkeling verder doorgaat. Dat ze het verwoorden alsof het iets nieuws is slaat nergens op.

Iets om over na te denken: Als we zoveel inspanning in het overbodig maken van menselijke inspanning steken, door mechanisering en automatisering, waarom blijven we dan doen alsof iedereen maar hard moet blijven werken en produktief moet zijn? Hoe zinvol is al die inspanning nog voor de mensheid? De hypotheekcrisis, de financiële crisis, de woekerpolissen en andere producten die geen hond nog begrijpt, het van hypes aan elkaar hangen van de IT-wereld, zijn dat niet allemaal signalen dat we eigenlijk van gekkigheid niet meer weten waar we ons mee bezig moeten houden?
19-08-2013, 20:45 door Army
Niet
Door Anoniem: ...waarbij machines uiteindelijk mensen zullen vervangen en aanvullen???
...
Iets om over na te denken: Als we zoveel inspanning in het overbodig maken van menselijke inspanning steken, door mechanisering en automatisering, waarom blijven we dan doen alsof iedereen maar hard moet blijven werken en produktief moet zijn? Hoe zinvol is al die inspanning nog voor de mensheid? De hypotheekcrisis, de financiële crisis, de woekerpolissen en andere producten die geen hond nog begrijpt, het van hypes aan elkaar hangen van de IT-wereld, zijn dat niet allemaal signalen dat we eigenlijk van gekkigheid niet meer weten waar we ons mee bezig moeten houden?
Niet, want sommige studies beginnen al aan te tonen dat we eigenlijk terug moeten naar een 30 a 32 urige werkweek als we de maatschappij aan de praat willen houden. Het verleden is misschien het beste voorbeeld. Vroeger hadden we eigenlijk alleen werkhonden, maar nu niet meer. We hadden ook werkpaarden en nu beide alleen nog voor plezier. Beide vervangen door de auto.

Kijk je naar rest van de maatschappij zie je een soort gelijke trend. Ik voorspel dat papieren post met amper vijf jaar een ding van het verleden is en dat er hooguit nog één en misschien twee keer per week iemand aan de deur komt met iets in een envelop. Voor pakjes geeft ik het hooguit nog tien jaar dat we hooguit een koerier zien of het op een centrale plek kunnen ophalen. Dit klinkt raar, maar bijna alle rekeningen zijn al digitaal, brieven schrijven is eigenlijk al over behalve soms voor een sollicitatie, vakantie post loopt ook hard terug en dan blijven eigenlijk nog de reclame, aangetekende stukken de kerstpost over. En voor pakketjes is het niet veel anders. Streamingvideo komt langzaam op gang, het aantal e-books stijgt en wie heeft voor het laatst een CD gekocht?

Wat je ziet is dat er minder mensen nodig zijn, maar wel hoger opgeleid voornamelijk. Waarom? Om niet meer als werkpaard te fungeren, maar om soms ook plezier te kunnen hebben. Alleen de maatschappij is daar nog niet op ingericht. je opmerking is ook correct over dat mensen vervangen zijn. De volgende grote groep aan mensen die eraan moet geloven zijn bijvoorbeeld automonteurs. Er zijn nu nog voldoende auto's met een verbrandingsmotor, maar de transitie is al ingezet. Hetzelfde geldt voor ons gasnet wat na 2022 volgens huidige verwachtingen niet meer interessant is kostentechnisch. Voor die transities zijn nog wel mensen nodig, maar onder MBO+ is het eigenlijk kansloos geworden om het maar heel hard te zeggen.

Nu lijkt dat een probleem, maar dat hoeft niet als we maar in onderwijs blijven investeren. Ik zou er voor pleiten als we zeg in 2023 elke volwassene in Europa het recht geven op een maand onderwijs per jaar. Dit lijkt duur, maar de kosten vallen eigenlijk heel erg mee. Er blijven mensen mee aan het werk, ook in indirecte sectoren, en het stimuleert de economie met kennis, kunde en prikkelingen. Je ziet die tweedeling nu al van mensen die blijven doorleren en mensen die dat niet doen. Ook zie je eigenlijk ook mensen die na hun 65e willen blijven doorwerken, maar in een ander tempo. Het enige probleem is de indeling van onze maatschappij. En zeg nu zelf, wie wil er nu nog oud worden met versleten knieen en/of rug? En de crisis? Een teken dat onze maatschappij aan het veranderen is, nu de geest nog.
19-08-2013, 22:17 door Anoniemand - Bijgewerkt: 19-08-2013, 23:05
Door Army: (19-08 20:45)

...Wat je ziet is dat er minder mensen nodig zijn, maar wel hoger opgeleid voornamelijk. Waarom? ...

Maar toch komen er steeds meer mensen bij, ook niet zo hoog opgeleide! Waarom? Omdat we eigenlijk niets verschillen van de konijntjes! Alleen zijn die zo slim om De Natuur niet (geheel) buitenspel te zetten! Onze geest veranderd ook echt wel hoor, alleen niet de goede kant op! Mijns inziens dan...

Update/aanvulling: Welke mensen gaan deze machines eigenlijk aanvullen? De mensen die zijn vervangen door diezelfde machines of "the lucky few" (zij die -nog- niet zijn vervangen)? Lijkt dit niet een beetje (heel) erg veel op Terminator (1, 2 en/of 3)? Als het kalf verdronken is, dempt men de put!
19-08-2013, 23:59 door Anoniem
Wat een ontdekking! Geniaal gewoon. Machines die ons aanvullen en vervangen. Ik betwijfel echter of er zoveel mensen zo planmatig consumeren dat een intelligente koelkast weet wat-ie moet bestellen. Als de eigenaar dat al wil. Het belangrijkste is eigenlijk dat de mens in zijn dagelijks leven voldoende reden moet houden om te staan en te lopen. Daarbij zit die slimme koelkast hem in de weg. Want zelf te voet boodschappen doen zal altijd beter blijven voor de mens. Ik zie trouwens ook nogal wat overstappers van de auto (vol automatisering) op de fiets (heerlijk eenvoudig). Dus ja, die slimme machines zullen er best wel komen, maar veel mensen zullen toch graag zelf de baas willen blijven, en het gevoel hebben dat ze zelf ook nog wat kunnen.
20-08-2013, 09:17 door Mysterio
Zodra een machine goedkoper is dan een mens is het game over voor de mens. Zag je bij de industriële revolutie en zie je nu in lage lonen landen. Je gaat niet investeren in een machine als mensen nog steeds goedkoper zijn.
20-08-2013, 20:34 door Anoniem
ik rol door de tuin....

mensen vervangen en aanvullen...

ben ik effe een tendsetter... heb al jaren geleden die 6 nubiers die mij draagstoel rondzeulden (schiet echt niet op lopend naar Amsterdam iedere dag) de zak gegeven en rij nu in een 4 wielig zelfvoorstuwende koets (auto-mobiel).

Weet je wat ook een trend is? Dat er heel kleine kastjes komen met bewegende plaatjes erin waartegen je kunt praten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.