image

Paranoid Browsing plug-in beschermt privacy Chromegebruikers

dinsdag 20 augustus 2013, 11:43 door Redactie, 6 reacties

Een webontwikkelaar heeft een plug-in voor Google Chrome ontwikkeld die de privacy van internetgebruikers tegen inlichtingendiensten en adverteerders moet beschermen. Paranoid Browsing, zoals de plug-in heet, is ontwikkeld door Ben West, die als inspiratie het boek Little Brother van Cory Doctorow gebruikte.

"Adverteerders en overheidsdiensten proberen gebaseerd op je surfgeschiedenis een profiel op te bouwen. Paranoid Browsing dwarsboomt deze pogingen door een achtergrond tab te openen die willekeurige websites op internet bezoekt", aldus de omschrijving.

Profiel

Eenmaal actief opent Paranoid Browsing een tab en bezoekt vervolgens geheel automatisch een aantal vooraf ingestelde pagina's. Op elke pagina worden willekeurige links geopend, waarna de plug-in even stopt. Daardoor lijkt het alsof de gebruiker de pagina in kwestie leest.

Na het bereiken van een bepaalde "browsingdiepte", wordt het proces op een andere pagina herhaald. Uiteindelijk zal de surfgeschiedenis van de gebruiker worden bepaald door het valse profiel van Paranoid Browsing en zullen de echte voorkeuren van de gebruiker verborgen zijn. De plug-in is op dit moment alleen voor Google Chrome verkrijgbaar.
Reacties (6)
20-08-2013, 11:56 door Anoniem
Google en privacy? Ik blijf het betwijfelen...
20-08-2013, 12:02 door choi
Leuk, elke 3 seconden 100% CPU belasting. Zeker mensen met wat oudere-single core systemen-zullen daar blij mee zijn. Overigens is er voor Firefox de TrackMeNot extensie beschikbaar die volgens hetzelfde principe in de achtergrond random zoekacties uitvoert.
20-08-2013, 12:24 door MI-10
We gaan het eens uittesten.
20-08-2013, 12:26 door Anoniem
Door choi: Leuk, elke 3 seconden 100% CPU belasting. Zeker mensen met wat oudere-single core systemen-zullen daar blij mee zijn. Overigens is er voor Firefox de TrackMeNot extensie beschikbaar die volgens hetzelfde principe in de achtergrond random zoekacties uitvoert.

En die random zoekacties genereren geen 100% CPU-belasting om de drie seconden? Ik vind het verder moeilijk te geloven dat het openen van wat webpagina's een 100% CPU-belasting te weeg brengt. Kan je bronnen aanhalen?

-Tom
20-08-2013, 13:36 door Acumen
aantal vooraf ingestelde pagina's
Lijkt me niet iets dat heel moeilijk uit te filteren is. Uiteindelijk zijn deze pagina's een vertrekpunt voor valse clicks. Het 100% wegfilteren van deze "vertrekpunten" doet waarschijnlijk slechts een minimale afbreuk aan het profiel.

De oplossing is echter evenmin eenvoudig. Site-visits van andere gebruikers zou een mooiere willekeur creëren, maar het privacy doel ten gronde brengen, nog los van unwanted content. Alles wat verder een bron heeft (top 3000 sites bezocht vanaf Google oid) is tevens herleidbaar. Blijft over dat je zelf een willekeur aan sites invoert, maar de sites die je kent zeggen ook iets over jou ;-)
20-08-2013, 14:45 door Anoniem
Als je privacy bewust bent gebuik je sowieso geen chrome.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.