image

Virus steelt duizenden euro's van Nederlandse rekeningen

vrijdag 13 april 2012, 15:01 door Redactie, 13 reacties

De afgelopen weken zijn verschillende mensen in Noord-Holland het slachtoffer van malware geworden waarbij er duizenden euro's van de rekeningen werd gehaald. Het gaat om banking Trojans, speciaal ontwikkelde malware die aanvallers toegang tot de online bankrekening geeft en geld naar andere rekeningen laat overmaken. Eind maart sloeg de malware toe bij een 31-jarige vrouw uit Zaandam en een 53-jarige man uit Volendam.

Vandaag was het raak bij een 30-jarige man uit Purmerend. Bij elk van de drie aangiftes ging het om duizenden euro's. Vorig jaar werden 8.000 Nederlanders het slachtoffer van phishing en malware, waarbij er zo'n 4.600 euro per slachtoffer werd gestolen.

Storing
De drie slachtoffers in Noord-Holland kregen tijdens het internetbankieren het bericht dat er een storing was. Ook werkte de pagina bij alle slachtoffers zeer traag, zo laat een politiewoordvoerder aan Security.nl weten. Bij de vrouw uit Zaandam verscheen er een apart venster op het scherm, gevolgd door een melding van een "stack overflow".

In het geval van het slachtoffer uit Zaandam was het de bank zelf die waarschuwde dat er een vreemde transactie had plaatsgevonden. De aanvallers hadden namelijk het geld direct, in twee transacties, naar het buitenland overgemaakt. Ook bij de 53-jarige man uit Volendam werd niet met Nederlandse katvangers gewerkt, maar ging het geld direct naar het buitenland.

Sinds vorige week is er een nieuwe campagne actief waarbij cybercriminelen Nederlandse katvangers zoeken, ook wel geldezels genoemd. Die moeten het geld dat door malware en phishing is gestolen witwassen.

Reacties (13)
13-04-2012, 15:22 door U4iA
De titel van het stuk lokte me uit om het te lezen, maar na regel 1 bleek dat het om Malware ging en niet een virus. Jammer dus...
13-04-2012, 15:38 door Patio
Door U4iA: De titel van het stuk lokte me uit om het te lezen, maar na regel 1 bleek dat het om Malware ging en niet een virus. Jammer dus...
Is een virus geen malware dan?
13-04-2012, 17:57 door busyr
Een virus is malware, maar niet alle malware is een virus...
13-04-2012, 17:58 door Anoniem
Donderdagavond ontdekte een 30-jarige man uit Purmerend dat hij het slachtoffer was geworden van het zogeheten phishing.
Maandagochtend is een 31-jarige vrouw uit Zaandam slachtoffer geworden van het zogeheten phishing.

Waar staat er in de originele berichten dat het om MALWARE gaat?

Deze mensen hebben hun username / password afgegeven en blijkbaar was er geen andere controle dan dat.


Ook al geef ik mijn pincode van de abnamro, dan nog heb je ook de pas nodig voor het beantwoorden van de challenge tbv de overboeking.

Omissie dus van die betreffende bank?

[admin] We hebben met de politie gesproken en die laat weten dat er in geen van de gevallen sprake van een phishingmail was. De politie noemt aanvallen door banking Trojans ook phishing [/admin]
13-04-2012, 19:08 door spatieman
gewoon verbieden dat internet bankieren, vooral als banken opeens gaan doen alsof ze een bloedneus hebben.
13-04-2012, 20:07 door Anoniem
Ik heb het niet en zal het ook nooit gaan gebruiken.
13-04-2012, 20:12 door Anoniem
Door spatieman: gewoon verbieden dat internet bankieren, vooral als banken opeens gaan doen alsof ze een bloedneus hebben.
Laten we dan ook ineens email vallen en terug met de postduif gaan werke ...
13-04-2012, 20:13 door regenpijp
Wanneer voor ieder geval Phishing en banking trojan een post zouden zien op security.nl zouden we er meer dan 10 per dag zien...
14-04-2012, 07:23 door Anoniem
gewoon verbieden dat internet bankieren ...

Ja daar heeft u wel een punt doch internetbankieren staat voor: U doet al het werk voor de bank en zij kunnen personeel buitengooien zeker, of is dat te kort door de bocht?
14-04-2012, 08:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-04-2012, 16:50 door Anoniem
Door LinuxGebruiker: spatieman,

OS Windows verbieden lijkt mij beter
en dan? Omdat Windows nu de nr1 OS is, richten die criminelen hun pijlen daarop. Als je Windows zou verbieden en we allemaal naar Linux over zouden gaan... 3x raden wat die criminelen dan gaan doen...
Maargoed, de banken zijn zelf ook criminelen ;)
16-04-2012, 15:53 door hjdej
Dus dan ben je slachtoffer, maar wat als er door iemand geld is overgemaakt en je hebt je spullen afgeleverd omdat het geld op je rekening staat en dan blijkt de betaling van phishing afkomstig.
Ik heb inmiddels begrepen dat je dan volgens de banken een crimineel bent die geld heeft gestolen.
Er zijn meer mensen die dit is overkomen ik wil graag met ze in contact komen.
23-04-2012, 03:14 door Anoniem
Het is aan de banken om een beter systeem te bedenken. Beter beveiligen is niet genoeg, het moet onmogelijk zijn voor criminelen om geld van jouw rekening af te boeken.
Desnoods maar weer terug naar de acceptgiro....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.