image

CDA pleit voor privacy bij aanpak cybercrime

vrijdag 13 april 2012, 14:28 door Redactie, 7 reacties

Het CDA wil dat bij de aanpak van cybercrime de privacybelangen niet uit het oog worden verloren. Daarvoor pleitte Co?kun Çörüz tijdens een overleg over cybersecurity dat deze week in de Kamer plaatsvond. Çörüz wees op verschillende incidenten die de laatste maanden in de media verschenen, alsmede de continue stroom van aanvallen op internetgebruikers.

"De minister heeft laten weten dat hij voor een daadkrachtige aanpak van cyberdreigingen staat, en dat stemt de CDA-fractie positief. Het belang van cybersecurity is groot, maar het belang van een vrij internet, met waarborgen voor privacy, is dat ook", aldus het CDA-Kamerlid.

Samenwerking
Çörüz wilde graag van de minister weten wat er op het gebied van internationale samenwerking gebeurt, aangezien cybercrime zich niet aan de landsgrenzen houdt. "Doen we aan onderzoek, aan kennisopbouw, aan uitwisseling van ervaringen? En hebben we voor dit soort zaken de beste mensen in huis?"

Volgens het CDA-Kamerlid vraagt de bestrijding van cybercrime om meer specifieke, juridische kaders voor online opsporing. Tevens wilde Çörüz van de minister weten of er serieuze aanvallen op mobiele apparatuur door cybercriminelen bekend zijn, en wat mensen hier tegen kunnen doen.

Reacties (7)
13-04-2012, 14:55 door Anoniem
Ik ben te lui om de linkjes erbij te zoeken maar dat zou de eerste keer zijn dat het CDA iets voor de privacy zou doen.
13-04-2012, 15:42 door Anoniem
Privacy? Hebben ze een geschiedenisboek gelezen?
13-04-2012, 16:22 door Anoniem
Het CDA ziet eindelijk een beetje in wat privacy betekend,ze waren altijd teveel anti.
13-04-2012, 17:40 door Anoniem
Zo ga je dus de veiligheid niet bevorderen,integendeel zelfs.Er moet juist in elk (EU) land een Bureau Internetveiligheid komen,daar zouden alle computers&gebruikers moeten worden geregistreerd.Dat bureau zou bijv.moeten controleren of een pc eigenaar er wel securitysoftware op heeft. Sommigen vinden registratie een bedreiging voor hun privacy,maar zolang je zelf geen strafbare feiten op/via internet pleegt heb je toch niks te vrezen?
14-04-2012, 10:09 door Anoniem
Beste anoniem 1740 .

"Sommigen vinden registratie een bedreiging voor hun privacy,maar zolang je zelf geen strafbare feiten op/via internet pleegt heb je toch niks te vrezen?"
Werk je voor het CDA ?

Ooit wel een betrouwbare en verstandige overheid gezien of meegemaakt ? Die bestaan niet, en dan zou jij al je privacy afgeven aan dit zeer onbetrouwbare noodzakelijk kwaad ?
14-04-2012, 13:32 door Anoniem
Door Anoniem: Sommigen vinden registratie een bedreiging voor hun privacy,maar zolang je zelf geen strafbare feiten op/via internet pleegt heb je toch niks te vrezen?

Ik begrijp dat je er ook geen probleem mee hebt om je auto te laten registreren en dat dan ook gelijk gecontroleerd wordt of die wel automatisch doorgeeft als je te hard rijdt. Evenals GPS ingebouwd in je jas, zodat dat gecorreleerd kan worden met verkeerslichten om te controleren of je niet door rood loopt.

Mensen plegen dagelijks strafbare feiten. Al is het alleen maar de voorbeelden hierboven of het vergeten van contact geld bij je belastingopgave. Het is natuurlijk lastig om op al die strafbare feiten te controleren. Daarom wordt het niet gedaan. Het probleem met computers is dat het heel eenvoudig is om dat gestructureerd wel te doen.

Je ziet nu al dat er grote verschillen zijn tussen wetten die betrekking hebben op internet en wetten die betrekking hebben op de fysieke wereld. Een beheerder van een weg is niet anders dan een beheerder van een internet verbinding. Ze hebben geen idee wat gebruikers vervoeren. Maar de beheerder van een internet-weg moet wel bewaren waar de gebruikers vandaan komen en waar ze naartoe gaan.

Als er een controle op een fysieke weg plaats vindt, betaalt politie, FIOD en alle andere clubs zelf de kosten hiervan. Als er een controle op een internet verbinding plaat vindt, betaalt de beheerder van die weg.

Peter
14-04-2012, 16:09 door Anoniem
Nee gaat te ver,iedereen is voor zijn eigen computer zelf verandwoordelijk voor de veiligheid er van.
Het enige dat moet worden gecontroleerd is het hele internet op sporen van malware virussen e.t.c,dat voordat het bij de gebruiker kan komen,denk maar iets aan een vergelijkbaar iets zoals een spamfilter bij de isp.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.