image

Belastingdienst genomineerd voor Big Brother Award

dinsdag 20 augustus 2013, 15:48 door Redactie, 1 reacties

Minister Plasterk, de Belastingdienst en het Europees Parlement zijn vanwege de manier waarop ze privacy van burgers hebben geschonden genomineerd voor een Big Brother Award. De Big Brother Award is een jaarlijks terugkerende prijs voor de grootste privacyschenders en wordt georganiseerd door digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF).

Eerder waren als onderdeel van de publieksprijs ook Minster Opstelten van Veiligheid en Justitie, inlichtingendiensten NSA en AIVD en betalingsverwerker Equens genomineerd. Naast de publieksprijs is er ook een expertprijs.

Genomineerden

De experts nomineerden de Belastingdienst vanwege het gebruik van parkeer- en kentekendata die door anderen is verzameld en eigenlijk gewist had moeten worden. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dankt zijn nominatie aan het ondermijnen van het voorstel voor een algemeen communicatiegeheim in de grondwet.

Door een uitzondering op te nemen voor een ministeriële machtiging, zonder rechterlijke toetsing, zet hij volgens Bits of Freedom de deur open naar een massale internettap, die het ministerie van Plasterk later dit jaar zou voorstellen.

Het Europees Parlement verdient een nominatie voor een lakse houding tegenover de privacybescherming van Europese burgers. "Met het doorgeven van passagiersgegevens aan de VS, het afzwakken van nieuwe privacyregels en een slappe reactie op Amerikaanse afluisterpraktijken, lijkt het EP voor elke stap vooruit twee stappen terug te zetten", aldus BoF. De Awards worden op 29 augustus in Amsterdam uitgereikt.

Reacties (1)
20-08-2013, 20:06 door Anoniem
Een nominatie waar men oprecht trots op kan zijn, een overheid die haar burgers en de burger die haar overheid niet vertrouwt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.