image

Wikipedia schakelt HTTPS in wegens NSA

woensdag 21 augustus 2013, 10:35 door Redactie, 1 reacties

Vanwege de recente onthullingen over één van de spionageprogramma´s van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft online encyclopedie Wikipedia besloten om de uitrol van HTTPS voor gebruikers en lezers te versnellen. Eind juli verschenen documenten van klokkenluider Edward Snowden online, waaruit bleek dat de NSA een programma gebruikt genaamd XKeyscore.

Uit de documenten zou blijken dat Wikipedia een specifiek doelwit van het spionageprogramma was. Het onderscheppen van dataverkeer naar de online encyclopedie was eenvoudig, omdat alles onversleuteld gebeurde. Dat moet door middel van HTTPS een stuk lastiger worden.

Privacy

De functionaliteit werd al onofficieel ondersteund via de Firefox plug-in HTTPS Everywhere, maar moest door privacybewuste gebruikers zelf worden ingeschakeld. Het standaard inschakelen van HTTPS stond al enige tijd in de planning, maar is nu versneld uitgerold. Vanaf vandaag zal het inloggen voor alle redacteuren en projecten via HTTPS gaan, alsmede de rest van de sessie.

"De Wikimedia Stichting gelooft sterk in het beschermen van de privacy van lezers en redacteuren", aldus de organisatie achter Wikipedia. Wanneer HTTPS ook voor lezers zal worden uitgerold is nog onbekend.

Reacties (1)
21-08-2013, 11:05 door Anoniem
Tja, als de NSA overal aan de achterkant binnen kan komen heeft de voorkant afschermen weinig zin.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.