image

Sterke stijging politievirussen en AutoRunmalware

woensdag 21 augustus 2013, 11:04 door Redactie, 1 reacties

Het gebruik van ransomware die de computer in naam van een politiedienst vergrendelt is nog altijd zeer populair bij cybercriminelen, alsmede het gebruik van malware die zich via de AutoRunfunctie van Windows verspreidt. Het aantal nieuwe ransomware-exemplaren, ook wel politievirussen genoemd, kende een ruime verdubbeling in het tweede kwartaal van dit jaar.

In de eerste drie maanden van dit jaar werden er nog 150.000 nieuwe exemplaren ontdekt, in het tweede kwartaal was dit naar 325.000 opgelopen. "Een reden dat ransomware groeit is dat het een erg efficiënte manier voor criminelen is om geld te verdienen, omdat ze verschillende anonieme betaaldiensten gebruiken", aldus anti-virusbedrijf McAfee in een nieuw kwartaalrapport.

Volgens de virusbestrijder is deze methode om geld binnen te halen superieur ten opzichte van nepvirusscanners, waar slachtoffers de nepsoftware via een creditcardbetaling moeten activeren. Toch werden er in het tweede kwartaal nog altijd meer nepvirusscanners dan ransomware aangetroffen.

Autorun

Een andere categorie malware die al twee kwartalen op rij een sterke stijging kent is AutoRunmalware. Deze malware verspreidt zich via USB-sticks en gedeelde netwerkmappen en gebruikt hierbij de Autorunfunctionaliteit van Windows. McAfee geeft geen verklaring voor de plotselinge toename.

Microsoft had in 2011 namelijk een update uitgebracht die de werking van Autorunmalware moest ontregelen, doordat de functionaliteit niet standaard op USB-sticks werd uitgevoerd. Er was ook nog goed nieuws, aangezien het aantal nieuwe rootkits en nepvirusscanners ten opzichte van de voorgaande kwartalen afnam,

Reacties (1)
21-08-2013, 15:14 door spatieman
ik wilde eerst zeggen , internet explorer, maar gezien het grootste deel van die shit via java verspreid wordt ,zou ik zeggen, verbied java...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.