image

Clegg: vernietigen Snowden data moest levens beschermen

woensdag 21 augustus 2013, 16:23 door Redactie, 14 reacties

De beslissing van de Britse autoriteiten om verschillende harde schijven en een Macbook van de Britse krant de Guardian te laten vernietigen was een voorzorgsmaatregel om levens te beschermen en te voorkomen dat de veiligheid in het geding zou komen. Dat stelt een woordvoerder van Nick Clegg, de vicepremier van Groot-Brittannië.

De Guardian liet onlangs weten dat het door de overheid gedwongen was om harde schijven met gegevens van NSA-klokkenluider Edward Snowden te vernietigen. Eerder was er al door een topambtenaar druk op de krant uitgeoefend om de documenten van Snowden, die informatie over verschillende inlichtingendiensten bevatten, te vernietigen of aan de autoriteiten terug te geven.

Mensenlevens

Clegg stelt dat het een redelijk verzoek was dat de Guardian de gegevens zou vernietigen, aangezien die "een serieuze bedreiging voor de nationale veiligheid" zouden vormen als ze in de verkeerde handen terechtkomen. Daarnaast zou deze aanpak de voorkeur hebben gekregen boven het nemen van juridische stappen tegen de krant. Bij de beslissing zou ook rekening met de persvrijheid van de krant zijn gehouden.

Daarnaast zou de vernietiging van het materiaal niet botsen met de mogelijkheid van de Guardian om over het onderwerp te schrijven, maar zou het als een voorzorgsmaatregel dienen om levens en de veiligheid te beschermen, aldus de verklaring van Clegg.

Aanhouding Miranda

De vicepremier gaat ook in op de aanhouding van David Miranda, de partner van Glenn Greenwald. Greenwald is de journalist van de Guardian die alle berichten over de spionageprogramma's van de NSA publiceerde en contact met Snowden had. Miranda werd deze week onder de anti-terrorismewetgeving negen uur lang op het vliegveld van Heathrow aangehouden.

Opmerkelijk genoeg werd hem geen enkele vraag over terrorisme gesteld, maar ging het alleen over Greenwald en Snowden. Clegg laat weten dat de onafhankelijke controleur van de terrorismewetgeving een onderzoek naar het incident heeft ingesteld. Volgens de Liberal Democrat Voice zou Clegg niet van tevoren over de aanhouding van Miranda zijn ingelicht.

Reacties (14)
21-08-2013, 16:27 door MI-10 - Bijgewerkt: 21-08-2013, 16:27
Laten we hopen dat er weer niet wordt gelogen...
21-08-2013, 17:25 door perplex0
Haha, natuurlijk wordt er gelogen.
Rechtse engerds verschuilen zich altijd heel makkelijk achter 'staatsveiligheid'.
Dat deed Hitler overigens ook.
21-08-2013, 17:39 door Anoniem
Nouja, dat moest die "schedule 7" wet en al die andere antiterrorismemaatregelen ook. Hetzelfde allooi, net zo effectief.
21-08-2013, 19:08 door Anoniem
@ 17:25 door bravenewworld

vraag wat is Obama. Links of rechts ...... heeeeeel diepe zucht, omwille van je godwin.

Punt is dat nu schijnbaar elke overheid zijn burger als terrorist ziet.
21-08-2013, 20:44 door perplex0
Iedereen die het hoogste ambt wil uitoefenen, liegt, bedriegt, manipuleert en is ten diepste onbekwaam om dit ambt uit te oefenen..... Maar doet dat wel. Democratie bestaat niet, ongeveer elke regering is corrupt omdat ze bestaat uit egotrippende idioten
22-08-2013, 01:31 door MI-10 - Bijgewerkt: 22-08-2013, 01:33
Nog zo'n fraai staaltje van walgelijkheid..

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft drie jaar lang jaarlijks tot ruim 56 duizend e-mails en andere digitale communicatie onderschept van Amerikanen die niets van doen hadden met terrorisme.

http://www.nu.nl/tech/3556009/nsa-verzamelde-jaarlijks-tienduizenden-mails.html
22-08-2013, 01:34 door MI-10
Door bravenewworld: Haha, natuurlijk wordt er gelogen.
Rechtse engerds verschuilen zich altijd heel makkelijk achter 'staatsveiligheid'.
Dat deed Hitler overigens ook.
Nou, linkse engerds konden er ook wat van...
22-08-2013, 03:30 door johanw - Bijgewerkt: 22-08-2013, 03:30
Welke levens dan? Laat de namen van de verraders die spioneren voor de USA maar snel uitlekken, dan kunnen we die zo snel mogelijk als dubbelagent inzetten / ontslaan / opsluiten / executeren (doorhalen wat niet van toepassing is in het betreffende land).
22-08-2013, 08:59 door Anoniem
"Clegg stelt dat het een redelijk verzoek was dat de Guardian de gegevens zou vernietigen, aangezien die "een serieuze bedreiging voor de nationale veiligheid" zouden vormen als ze in de verkeerde handen terechtkomen."

Ik vind het eerder bedreigend indien overheden geen respect hebben voor de onafhankelijke pers, en menen te kunnen bepalen waar wel/niet over bericht mag worden.

"Welke levens dan? "

Onderbouwing daarvan maakt voor Clegg niet uit, het klinkt indrukwekkend indien je pretendeert dat je hiermee levens beschermt.
22-08-2013, 09:13 door Wonko
[Verwijderd]
22-08-2013, 09:15 door Mysterio
De Guardian zegt zelf nog over voldoende materiaal te bezitten om over te kunnen schrijven. Ik denk dat het verstandiger was geweest als de overheid met de krant was gaan praten. De Guardian zit er ook niet op te wachten om mensenlevens in gevaar te brengen. Neem ik aan...

Hoewel ik ook weinig vertrouwen heb in journalisten. Voor een mooi bedrag verkopen ze hun moeder.

Ik snap het wel dat gevoelige data vernietigd moet worden. Het gaat alleen allemaal weer zo autoritair en onhandig. Het wordt weer zo dik aangezet en uiteindelijk schiet je er niets mee op.
22-08-2013, 09:51 door Anoniem
En de Guardian was ook de enige met een kopietje van de data.
Ik denk dat de data nu wel echt vernietigt is top actie!
22-08-2013, 13:49 door Mira
Ik lees her en der dat een MacBookPro en verschillende HD's vernietigd werden. Waarom ? Als de interne HD eruit is, dan blijven er toch geen docs in de Mac achter ?
22-08-2013, 13:56 door Anoniem
De beslissing van de Britse autoriteiten om verschillende harde schijven en een Macbook van de Britse krant de Guardian te laten vernietigen was een voorzorgsmaatregel om levens te beschermen en te voorkomen dat de veiligheid in het geding zou komen. Dat stelt een woordvoerder van Nick Clegg, de vicepremier van Groot-Brittannië.

Dit is wel helemaal brutaal om (nog wel) verdekt te verklaren dat de journalisten die zich niet aan de eisen van GB houden gedood zullen worden.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.