image

Bradley Manning tot 35 jaar cel veroordeeld

woensdag 21 augustus 2013, 17:06 door Redactie, 10 reacties

De 25-jarige Bradley Manning is in de VS tot een gevangenisstraf van 35 jaar veroordeeld wegens het lekken van vertrouwelijke documenten aan klokkenluidersite WikiLeaks. Manning hing een maximale gevangenisstraf van 90 jaar boven het hoofd, waarbij de openbare aanklager de rechter om een minimale celstraf van 60 jaar had gevraagd.

De jonge Amerikaan werkte als analist bij de militaire inlichtingendienst in Irak. Manning lekte onder andere de "Collateral murder" video, een video over de beruchte Garani luchtaanval in Afghanistan waarbij verschillende onschuldige mensen werden gedood. De legerofficier speelde ook 260.000 geclassificeerde diplomatieke telegrammen aan de klokkenluidersite door.

Vervroegde vrijlating

Naast zijn gevangenisstraf werd Manning ook in rang teruggezet en oneervol ontslagen. Een mogelijke boete van 100.000 dollar hoeft hij niet te betalen. De straf valt hoger uit dan verwacht. De advocaten van Manning hadden op een gevangenisstraf van niet meer dan 25 jaar gehoopt. De klokkenluider komt wel in aanmerking voor vervroegde vrijlating als hij een derde van zijn straf erop heeft zitten, zo meldt Wired.

Reacties (10)
21-08-2013, 17:14 door perplex0
Arme jongen,
Platgewalsd door de Overheid.
Zoals dat ook bij de Guardian in Engeland gebeurd.
Zoals dat ook .....
Wat is dat neoliberalisme toch bijna fascisme.
21-08-2013, 18:17 door Keyser Soze
Had ie maar na moeten denken toen ie er aan begon.

Ooit komt ie weer vrij.
21-08-2013, 18:52 door Anoniem
Bradley took the red pill for us.......

Hij heeft zijn vrijheid opgegeven om ons de waarheid te geven. Het lijkt me waarschijnlijk dat hij er over nagedacht heeft toen hij er aan begon...
21-08-2013, 20:21 door Anoniem
Het blijft toch een rare wereld: de varkens blijven gewoon zitten en degene die het publiek maakt wordt gestraft.
Animal farm had daar ook wat mee geloof ik?
21-08-2013, 22:38 door Anoniem
"Had ie maar na moeten denken toen ie er aan begon."

Tja, en zitten de soldaten die in de ''collateral damage'' video die Manning vrij gaf onschuldige burgers neermaaiden, ook de komende decennia in een cel ?
22-08-2013, 01:10 door MI-10 - Bijgewerkt: 22-08-2013, 01:19
Door Anoniem: Het blijft toch een rare wereld: de varkens blijven gewoon zitten en degene die het publiek maakt wordt gestraft.
Animal farm had daar ook wat mee geloof ik?
Dan heb je het boek Animal Farm niet gelezen, want de schrijver (George Orwell) heeft het tot een symbool bedoeld voor de Russische oligarchie.

Meer info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Animal_Farm
22-08-2013, 09:10 door Mysterio
Door Anoniem: "Had ie maar na moeten denken toen ie er aan begon."

Tja, en zitten de soldaten die in de ''collateral damage'' video die Manning vrij gaf onschuldige burgers neermaaiden, ook de komende decennia in een cel ?
Als dat het enige was... Het was wel de aanleiding voor hem om te gaan lekken en het is hetgeen wat groot in de media is gekomen. Het sadistisch genoegen waarmee de soldaten de burgers en journalisten neerschoten was schokkend en net zo schokkend was de ongeïnteresseerde reactie van de legerleiding.

Maar hij heeft enorm veel diplomatieke documenten gelekt aan Wikileaks. Hij heeft niet goed nagedacht over de impact daarvan. Het leeuwendeel is niet interessant, maar in een aantal stond heel nuttige informatie die de Amerikaanse doelen daar flink kunnen frustreren.

Over het algemeen is de Amerikaanse overheid op z'n pik getrapt: Gênante rapporten over diplomaten, sadistische militairen, de rol van de wapenindustrie in dit conflict. Vergeet niet dat Vietnam een afgang werd omdat het niet meer te verdedigen was voor de mensen thuis. Nu is er een strikt protocol wat er voor moet zorgen dat de mensen thuis zo veel mogelijk een rooskleurig beeld krijgen voorgeschoteld en dus de oorlog blijven steunen.

Het draait gewoon weer om geld en ego's.
22-08-2013, 11:32 door steve sh1t
Ik vraag me nogsteeds af wat er zo schokkend is aan het filmpje? je ziet wat guerrilla strijders lopen, die tot aan den tanden bewapend zijn met AKs en RPGs en er loopt één iemand tussen met een schoudertas, als je het mij vraagt is dit een nice urban warzone.

Iemand trouwens enig idee hoeveel onschuldige burgers Obama met zijn Drones gemaakt heeft?!? 98% van de Drone slachtoffers zijn namelijk burger.

En wat stond er nou eigenlijk op Wikileaks voor belangrijks dat wij nog niet wisten? Dat de WMDs van Saddam Hussein bij Assad in Syrië verstopt liggen?

Als deze beerputjes die Assange en Manning hebben open getrokken, de grootste beerputten des werelds zijn, dan valt deze hele wereld toch reuze mee.
22-08-2013, 12:09 door Mysterio
Door steve sh1t: Ik vraag me nogsteeds af wat er zo schokkend is aan het filmpje? je ziet wat guerrilla strijders lopen, die tot aan den tanden bewapend zijn met AKs en RPGs en er loopt één iemand tussen met een schoudertas, als je het mij vraagt is dit een nice urban warzone.

Iemand trouwens enig idee hoeveel onschuldige burgers Obama met zijn Drones gemaakt heeft?!? 98% van de Drone slachtoffers zijn namelijk burger.

En wat stond er nou eigenlijk op Wikileaks voor belangrijks dat wij nog niet wisten? Dat de WMDs van Saddam Hussein bij Assad in Syrië verstopt liggen?

Als deze beerputjes die Assange en Manning hebben open getrokken, de grootste beerputten des werelds zijn, dan valt deze hele wereld toch reuze mee.
Dat filmpje is schokkend omdat er veel te snel conclusies worden getrokken die levens kosten en dat de militairen in kwestie zich zeer onprofessioneel gedragen. Ik snap dat de fout gemaakt kan worden en je ze inderdaad aanziet voor strijders. Fouten zijn snel gemaakt... Het is ook vaker gebeurd dat geallieerde troepen elkaar beschoten.

Wat steekt is dat er geen verantwoordelijkheid wordt genomen. Als ik een (ernstige) fout maak op mijn werk dan neem ik daar verantwoordelijkheid voor. We zijn allemaal mensen, we maken allemaal fouten en dat moet je gewoon toegeven. Dat hoort bij het volwassen worden. Bewust keuzes maken en daar verantwoordelijkheid voor nemen.

Smoesjes verzinnen, uitvluchten bedenken en de boel stilhouden past absoluut niet bij een situatie zoals deze met professionals. Dit is hoe kinderen een spelletje spelen... Het past niet bij militairen die over leven of dood kunnen beslissen.

Wat er verder op WikiLeaks stond was dat er geen rechtvaardiging was voor de aanval op Irak. Dat diplomaten anderen belachelijk maken en onder tafel de deals maken. Dat de wapenindustrie een veel te dikke vinger in de pap heeft en nog véél meer rottigheid.

Het zijn niet de beerputjes die opengetrokken zijn, maar de puntjes van de ijsbergen. De resultaten van een beleid of gedachtegang die reikt tot aan de kern van bestuurders en politici. Het laat zien dat we in eeuwen van vooruitgang nog gewoon mensen zijn gebleven die niet te vertrouwen zijn.
24-08-2013, 06:49 door steve sh1t
@Mysterio ik denk dat we er niet uit gaan komen.

Ik hoorde trouwens dat Bradley Manning vrouw wil worden, wat is dat nou weer voor een raar rookgordijn? :D
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.