image

Snowden wiste digitale sporen op NSA-netwerk

zondag 25 augustus 2013, 14:54 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA zegt dat het nog altijd geen goed beeld heeft van welke documenten allemaal door klokkenluider Edward Snowden zijn gedownload. Overheidsfunctionarissen verklaren tegenover de Associated Press dat de Amerikaan zijn digitale sporen heeft gewist door elektronische logs te verwijderen of omzeilen. Uit die logbestanden zou blijken welke informatie Snowden heeft bekeken of gedownload.

Het forensisch onderzoek van de overheid zou moeite hebben met de manier waarop Snowden de beveiligingsmaatregelen wist te omzeilen, die juist bedoeld zijn om NSA-werknemers te monitoren die zonder de juiste permissie naar documenten kijken.

Misbruik

De onthulling van de overheidsfunctionarissen, die anoniem wilden blijven omdat ze hier eigenlijk niet over mogen spreken, laat zien dat de controle op mogelijk misbruik van NSA-werknemers tekort schiet, ondanks uitspraken van plaatsvervangend procureur-generaal James Cole, die het congres liet weten dat de activiteiten van werknemers nauwlettend worden gemonitord.

Ook NSA-directeur Keith Alexander verklaarde dat de overheid de omvang van het door Snowden veroorzaakte datalek wist. Eerder deze week kwam NBC News echter met het bericht dat de NSA "overweldigd" was door het bepalen van wat Snowden allemaal had meegenomen, en dat de omvang van de diefstal nog altijd onbekend is.

Reacties (3)
25-08-2013, 17:30 door perplex0
Precies het soort reacties die betrapte dieven ook hebben: iets anders beweren dan er gebeurd is, met name van de hoogste baas: niks aan het handje hoor, we weten precies wat hij heeft gedaan. Maar in werkelijkheid paniekeren omdat ze geen flauw idee hebben, wat er gebeurd is. En natuurlijk moet iedereen daarover zijn kop houden: we willen niet nog meer voor gek staan.
25-08-2013, 19:51 door schele
En weer geven ze blijk van beginners fouten qua beveiliging: wel logs hebben maar ze dan vervolgens niet goed afschermen zodat ze gewist worden... en dan vinden ze het vreemd dat wij liever niet honderden miljoenen persoonsgegevens bij hen achterlaten.
26-08-2013, 09:46 door Anoniem
Door bravenewworld: Precies het soort reacties die betrapte dieven ook hebben: iets anders beweren dan er gebeurd is, met name van de hoogste baas: niks aan het handje hoor, we weten precies wat hij heeft gedaan. Maar in werkelijkheid paniekeren omdat ze geen flauw idee hebben, wat er gebeurd is. En natuurlijk moet iedereen daarover zijn kop houden: we willen niet nog meer voor gek staan.

Door schele:... en dan vinden ze het vreemd dat wij liever niet honderden miljoenen persoonsgegevens bij hen achterlaten.

In combinatie helemaal eens. Het is heel menselijk niet voor gek te willen staan, dat daar voor je gevoel alles inclusief eventuele kwaliteit van leven van anderen (anderen = iedereen uitgezonderd de rechtstreekse collega's binnen de NSA en diegenen die je je baan kunnen kosten) voor moet wijken en om dat te vuur en te zwaard te verdedigen. Maar het is evengoed menselijk dat dan naast de al bestaande zorgen of je die mensen wel tot 'vertrouwenspersoon' wil bombarderen ook nog de vraag komt of je die eigenlijk nog wel 5 minuten langer in functie zou willen hebben...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.