image

Toename cyberspionage richting G20-top

dinsdag 27 augustus 2013, 16:59 door Redactie, 0 reacties

In aanloop naar de G20-top die over twee weken in het Russische Sint Petersburg plaatsvindt is er een toename van het aantal gerichte aanvallen waargenomen, aldus een Amerikaans beveiligingsbedrijf. De G20-top is een belangrijke conferentie waar onder andere de financiële situatie in de wereld wordt besproken. Volgens Claudio Guarnieri van beveiligingsbedrijf Rapid7 is het niet verrassend dat ook spionagegroepen hier geïnteresseerd in zijn.

De afgelopen weken werd er een "zwerm" van aanvallen waargenomen die de G20-top als thema hadden, waarbij de aanvallen naarmate de top nadert steeds intenser worden. De aanvallen zouden het werk van verschillende groepen zijn, die mogelijk vanuit China opereren.

Bijlagen

De aanvallen worden per e-mail uitgevoerd en bevatten als bijlage een ZIP-bestand. Dit bestand bevat weer verschillende uitvoerbare EXE-bestanden die zich als PDF-document voordoen, maar in werkelijkheid malware zijn. Het gaat onder andere om de bestanden "G20 Briefing Papers.zip" en "G20 Summit Paper.zip", waarin zich onder andere de bestanden "G20 Discussion Paper.exe", "Improving global confidence and support.pdf.exe" en "The list of NGOs representatives accredited at the Press Center of The G20 Leaders' Summit 2013.pdf.exe" bevinden.

Aangezien Windows de bestandsextensie niet toont, kunnen gebruikers denken dat het om een PDF-bestand gaat, hoewel Windows ook kan waarschuwen dat het een uitvoerbaar bestand betreft. Als het bestand toch wordt geopend wordt er een backdoor geïnstalleerd die aanvullende malware downloadt en uitvoert en toetsaanslagen opslaat.

Groepen

Een van de groepen die achter de aanvallen zit is het "Calc Team". Deze groep zou eerder ook verantwoordelijk zijn geweest voor de aanvallen op de New York Times. "Ervan uitgaande dat de attributie van het Calc Team correct is, is het interessant om te zien dat ondanks de internationale aandacht na het New York Times incident, de groepen achter deze aanvallen nog steeds operationeel zijn en niet door alle aandacht van kranten en onderzoekers geraakt zijn", aldus Guarnieri.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.