image

Overheid vraagt Facebook 11 keer om gebruikersgegevens

dinsdag 27 augustus 2013, 17:40 door Redactie, 9 reacties

De Nederlandse overheid heeft Facebook in de eerste zes maanden van dit jaar 11 keer om gegevens over gebruikers gevraagd, die in 36% van de gevallen door de sociale netwerksite deels of geheel werden verstrekt. Dat blijkt uit een overzicht van wereldwijde overheidsverzoeken die in de eerste helft van 2013 gedaan werden.

De elf verzoeken hadden betrekking op informatie over 15 gebruikers of accounts. In totaal werd Facebook in de eerste zes maanden 26.000 keer gevraagd om informatie over 38.000 gebruikers af te staan. De helft van de verzoeken waren uit de Verenigde Staten afkomstig. 40% van alle overheidsverzoeken werden door Facebook afgewezen.

Gebruikersgegevens

"We vechten veel van deze verzoeken aan, en bieden weerstand als we juridische tekortkomingen tegenkomen en verkleinen de omvang van brede of vage verzoeken", aldus hoofdjurist Colin Stretch in een blogposting. "Als we aan een bepaald verzoek moeten voldoen, geven we vaak alleen maar basale gebruikersinformatie, zoals een naam."

Reacties (9)
27-08-2013, 18:43 door Anoniem
11 keer? Is dat inclusief de keren die niet worden meegerekend omdat de verzoeken afkomstig zijn van inlichtingendiensten?
27-08-2013, 19:10 door MI-10 - Bijgewerkt: 27-08-2013, 19:20
Dat kan m.i. niet de gebruiker zelf betreffen, want de meesten zijn wel in NL via het CIOT (met IP-adres + gegevens van de Provider) terug te traceren...nee, er moet eerder een bevraging geweest zijn van de vriendenlijst of kennissen die men via Facebook heeft ingevoerd. Dat is veel meer waarschijnlijker. Men wil dus weten wie-wie kent en hoe de relaties zijn opgebouwd. Een dergelijk verzoek levert immers een goudmijn aan informatie op voor de inlichtingendiensten.
27-08-2013, 21:33 door cyberpunk
In België doen we beter. Nu ja, "beter"...

Belgische overheid controleert dit jaar al 169 Facebookprofielen
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/belga_20130827_facebook_vragen

De Belgische overheid heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 150 keer aan Facebook gevraagd om informatie over gebruikers door te spelen. Dat meldt de sociaalnetwerksite dinsdag in zijn eerste "Global Government Requests Report".
27-08-2013, 21:40 door Anoniem
En de verzoeken die de politie direct bij de persoon in kwestie doet (vaak niet eens zijnde "verdachte"), zijn hoogstwaarschijnelijk ook niet meegenomen.

Uit betrouwbare bron weet ik dat de politie enorme druk uitoefent om het facebook wachtwoord te bemachtigen, om zo een schat aan informatie te kunnen vergaren. Ik weet niet hoe vaak dit voorkomt, maar ik heb het van dichtbij gezien.

Volgens mij is dit harstikke illegaal, en zoniet, dan is het etisch op het randje...

Hoezo, ik heb niks te verbergen?
27-08-2013, 22:22 door Anoniem
@MI-10: Alweer een reden om geen Facebook te nemen. ;)
28-08-2013, 00:50 door Binsbergen
[sarcasm=on]

Door cyberpunk: In België doen we beter. Nu ja, "beter"...
Belgische overheid controleert dit jaar al 169 Facebookprofielen[/i]

Nederlandse criminelen zijn intelligenter; zij gebruiken sociale media veel minder.

[sarcasm=off]
28-08-2013, 09:14 door Anoniem
Door MI-10: Dat kan m.i. niet de gebruiker zelf betreffen, want de meesten zijn wel in NL via het CIOT (met IP-adres + gegevens van de Provider) terug te traceren...nee, er moet eerder een bevraging geweest zijn van de vriendenlijst of kennissen die men via Facebook heeft ingevoerd. Dat is veel meer waarschijnlijker. Men wil dus weten wie-wie kent en hoe de relaties zijn opgebouwd. Een dergelijk verzoek levert immers een goudmijn aan informatie op voor de inlichtingendiensten.

Ik verwacht dat het ook heel vaak een verzoek betreft om postings die prive zijn of alleen met een besloten groep zijn gedeeld.

Peter
28-08-2013, 12:39 door schele
Druk uitoefenen mag altijd, wettelijk afdwingen is iets anders. Als jij nadat de agent je streng aankijkt toch maar je password geeft omdat je braaf burger bent mag dat prima.

En ik wacht nog steeds op de uitkomst van die case in Australie met de "I forgot my password" verdediging :)
28-08-2013, 16:49 door MI-10
Ik verwacht dat het ook heel vaak een verzoek betreft om postings die prive zijn of alleen met een besloten groep zijn gedeeld.

Peter
Precies! En is het dan logisch - wat Facebook zegt - dat alleen een naam van de houder van de pagina wordt gegeven?
Als je wilt weten wat op die postings staan, en hoe de vriendenlijst is opgebouwd, zouden ook de inloggegevens moeten zijn afgegeven...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.