image

Britse toezichthouder onderzoekt risico´s mobiel bankieren

woensdag 28 augustus 2013, 15:14 door Redactie, 0 reacties

De Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA) heeft de risico's van mobiel bankieren onderzocht, nu steeds meer consumenten hier gebruik van maken. Dit jaar hebben 590 miljoen mensen hun smartphone of tablet voor bankzaken gebruikt, maar dat zullen er eind 2017 1 miljard zijn. Vorig jaar begon de FCA een onderzoek om de potentiële risico's in kaart te brengen.

Volgens de onderzoekers heeft mobiel bankieren met andere uitdagingen te maken dan bij internetbankieren het geval is. "Dit is een risico voor zowel bedrijven als hun klanten. Hoewel beide risico's belangrijk zijn, is onze voornaamste interesse gericht op fraude tegen consumenten", stelt de FCA. De risico's kunnen ervoor zorgen dat consumenten niet bij hun geld kunnen of in staat zijn betalingen te verrichten, wat tot financieel verlies, ongemak en stress kan leiden.

Malware

Een van de populairste manieren om mobiel te bankieren is het gebruik van een speciale bank app. Dit biedt gebruiksgemak, maar het kan ook leiden tot malware, waarschuwen de onderzoekers. "Dit kan gebeuren als een consument een applicatie downloadt die van een legitieme aanbieder afkomstig lijkt, maar eigenlijk malware is, ontwikkeld om gevoelige financiële gegevens te stelen."

Malware is volgens de FCA een belangrijk risico om bij stil te staan, aangezien het tot financieel verlies kan leiden en het vertrouwen van consumenten in mobiel bankieren kan ondermijnen. Het is daarom belangrijk om consumenten voor te lichten en te vertellen wat voor beveiligingsmaatregelen ze kunnen nemen.

Fouten

Zo zijn er bedrijven die duidelijk beveiligingsadvies verstrekken, waarschuwingen geven of mobiele virusscanners aanbieden. Naast het beschermen tegen malware en fraude wil de FCA dat er ook duidelijke regels komen in het geval klanten fouten maken. Consumenten die mobiel bankieren apps gebruiken zouden eerder de verkeerde partij betalen of een verkeerd bedrag intoetsen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.