image

Ambtenaar stuurt data 228.000 mensen naar zijn Yahoo! Mail

zondag 22 april 2012, 13:41 door Redactie, 1 reacties

Een Amerikaanse ambtenaar heeft de privégegevens van 228.000 mensen opzettelijk naar zijn eigen Yahoo! Mail-account gestuurd. De 36-jarige Christopher Lykes werd donderdag gearresteerd wegens het schenden van de medische vertrouwelijkheidswetgeving en het openbaren van vertrouwelijke informatie. Lykes werkte voor het Ministerie van Gezondheid van de Amerikaanse staat South Carolina. Hij was daar een programmacoördinator voor mensen die een zorgtoeslag ontvingen.

Tussen 31 januari en 2 april stuurde hij 17 spreadsheets met gegevens naar zijn eigen Yahoo! Mail-account. Het gaat om namen, telefoonnummers, adresgegevens, geboortedata en Medicare ID-nummers. Voor de Medicare ID-nummers worden de social security nummers van Amerikaanse burgers gebruikt. Met deze gegevens is het mogelijk om identiteitsfraude te plegen. Ook kunnen er bijvoorbeeld op kosten van de zorgverzekering rolstoelen en scootmobiels van worden gekocht.

Insider
"Een werknemer misbruikte de informatie waar hij toegang toe had voor persoonlijk gewin", aldus gouverneur Nikki Haley. "Dat is het meest verachtelijke wat je ooit kan verwachten dat binnen de staatsoverheid gebeurt. We gaan ervoor zorgen dat de verantwoordelijken worden vervolgd en dit nooit meer kan gebeuren."

De dag na zijn arrestatie werd Lykes ontslagen. De staatsoverheid heeft ervoor gezorgd dat getroffenen hun krediet een jaar lang kosteloos kunnen laten monitoren, wat belastingbetalers 1 miljoen dollar kost.

Reacties (1)
22-04-2012, 13:47 door regenpijp
Dit soort gevallen kan je nooit voorkomen, aangezien je maar 1 gek nodig hebt om de gegevens van duizenden mensen te openbaren.

Maar om nu Yahoo mail te gebruiken...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.