image

Minder fraude met Nederlandse betaalpassen

maandag 2 september 2013, 12:12 door Redactie, 0 reacties

Sinds 2008 is de omvang van fraude met betaalpassen in Nederland afgenomen, waarbij Nederland vorig jaar zelfs één van de vier Europese landen was waar kaartfraude over de gehele linie afnam, zo blijkt uit cijfers van softwarebedrijf FICO.

Naast Nederland was ook in Polen, Spanje en Griekenland een afname zichtbaar. In veel andere Europese landen was er juist sprake van een stijging. In 2008 wisten criminelen nog voor 80 miljoen euro met Nederlandse betaalpassen te frauderen, maar sindsdien is er een gestage afname zichtbaar. Vorig jaar bedroeg de schade 68 miljoen euro.

Identiteitsdiefstal

Vervalste betaalpassen en "Card Not Present" (CNP) zijn de voornaamste manieren van frauderen. CNP heeft betrekking op creditcardfraude waarbij criminelen de kaartgegevens van iemand anders gebruiken om aankopen te doen zonder dat er een handtekening of pincode is vereist.

"Banken in de regio hebben een goede greep op identiteitsdiefstal, dat sinds 2006 is gehalveerd", aldus FICO over de situatie in Nederland. Fraude met betaalpassen die over de grens plaatsvindt zou nog steeds wel een belangrijk aandachtspunt voor Nederlandse banken zijn, omdat hier zowel het bestrijden van fraude als de verwachtingen van de klant een rol spelen.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.