image

Europese privacywaakhond noemt ACTA bedreiging

dinsdag 24 april 2012, 10:59 door Redactie, 5 reacties

De Europese databeschermingsautoriteit (EDPS) waarschuwt dat de ACTA-wetgeving om intellectueel eigendom te beschermen een grote bedreiging voor privacy en databescherming kan vormen als die niet juist wordt geïmplementeerd. Volgens de EDPS kan het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) onacceptabele gevolgen voor de fundamentele rechten van het individu hebben. Veel van de maatregelen om auteursrechten op internet te monitoren kunnen bestaan uit het op grote schaal monitoren van gebruikers hun gedrag en elektronische communicatie.

"Deze maatregelen zijn zeer indringend op de persoonlijke levenssfeer van individuen, en moeten alleen worden geimplementeerd als ze nodig en proportioneel zijn om intellectueel eigendomsrechten te handhaven", laat de EDPS in een verklaring over het onderwerp weten.

Samenwerking
"Hoewel meer samenwerking in de handhaving van intellectueel eigendomsrechten nodig is, mag de voorgestelde aanpak niet ten koste van de fundamentele rechten van het individu gaan", zegt assistent-EDPS Giovanni Buttarelli.

"Een juiste balans tussen het gevecht tegen auteursrechteninbreuk en het recht op privacy en databescherming moet gerespecteerd worden. Het lijkt erop dat ACTA in dit opzicht niet erg succesvol is."

Reacties (5)
24-04-2012, 11:37 door Anoniem
Een camera in iedereen z'n slaapkamer voor het geval je 'happy birthday' zingt voor je partner.
24-04-2012, 11:55 door Anoniem
Vergeet daarnaast niet dat ACTA veel verder gaat dan het bestrijden van 'internet piraterij'. Zo heeft ACTA ook betrekking op medicijnhandel, en zo kunnen ladingen medicijnen die levens moeten redden in beslag worden genomen indien iemand van mening is dat er mogelijk rechten worden geschonden.
24-04-2012, 14:20 door Anoniem
@Anoniem 11:55;
De koppeling tussen "internet-piraterij" (downloaden/ uploaden content) en de (illegale) medicijnhandel had nooit en te nimmer gemaakt mogen worden! Ook al vindt deze laatste veelal plaats via het Internet. Verder is deze ACTA meuk te triest voor woorden. Big brother in het kwadraat, en mede daarom zeer onwenselijk & ongepast.
24-04-2012, 14:47 door Anoniem
Door Anoniem: Vergeet daarnaast niet dat ACTA veel verder gaat dan het bestrijden van 'internet piraterij'. Zo heeft ACTA ook betrekking op medicijnhandel, en zo kunnen ladingen medicijnen die levens moeten redden in beslag worden genomen indien iemand van mening is dat er mogelijk rechten worden geschonden.
Het belangrijkste probleem van dit soort wetten en verdragen is niet hetgene WAT ze willen bestrijden (inbreuk op intellectueel eigendom) maar HOE ze het willen bestrijden. Ze worden opgesteld onder de regie van de rechthebbenden, en gaan volledig voorbij aan de rechten van anderen. Kijk maar eens naar de uitleg van de KhanAcademy over SOPA en PIPA, dit zijn vergelijkbaar opgestelde wetten. Een belangrijk probleem is dat rechthebbenden kunnen claimen dat er inbreuk gemaakt wordt, maar ze niet aansprakelijk zijn als het toch anders blijkt te zijn: http://www.khanacademy.org/humanities---other/american-civics/v/sopa-and-pipa
En als je meer wilt weten wat het voor medicijnen betekent moet je maar eens naar Artsen zonder grenzen kijken: http://www.artsenzondergrenzen.nl/projecten/themapaginas/e-mailacties/opiniestuk-acta-maart-2012.aspx
Het grote gevaar schuilt er dus in dat ACTA en vergelijkbare verdragen worden geratificeert vanwege WAT ze lijken te willen bestrijden (diefstal) en er niet meer gekeken wordt naar de nadelige effecten. Daarom is het belangrijk om anderen hiervan bewust te maken.
Bestrijding van diefstal van intellectueel eigendom? Prima, maar dan wel binnen de kaders van de Nederlandse wet, en dus niet de Nederlandse wet moeten aanpassen om aan een onevenwichtig verdrag te voldoen.
24-04-2012, 19:17 door Anoniem
Dit is wat men wil. Totale controle. Omdat ze weten dat mensen dom genoeg zijn om (grote delen van) hun leven te delen op internet denken ze de rest ook maar even mee te pakken. Het zal heel geleidelijk nog veel erger worden
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.