image

Microsoft onderzoekt cloudkennis Dropboxgebruikers

dinsdag 3 september 2013, 16:00 door Redactie, 7 reacties
Laatst bijgewerkt: 04-09-2013, 09:17

Microsoft heeft een onderzoek onder gebruikers van Dropbox en Google Docs uitgevoerd om te zien hoe gebruikers van deze diensten de cloud ervaren. Volgens de onderzoekers gebruiken eindgebruikers voor hun gezamenlijke en dagelijkse werkzaamheden steeds vaker cloudgebaseerde diensten. Het is echter de vraag of gebruikers deze diensten wel volledig begrijpen en effectief gebruiken.

Daarom besloten de onderzoekers 22 gebruikers van Dropbox en Google Docs uitgebreid te interviewen. Het ging zowel om mensen die één van de twee clouddiensten gebruikten, als mensen die met beide diensten werkten. Ook werden mensen geïnterviewd die van Google Docs naar Google Drive waren overgestapt.

"We ontdekten dat gebruikers de cloud vaak zagen als iets dat ze kon helpen bij het uitvoeren van hun dagelijkse taken. Het begrip van de cloud werd vaak gevormd door de specifieke bestandsopslag- en uitwisselingstechnologie die de cloud vervangt", aldus de onderzoekers.

Misvatting

Uit de interviews kwam naar voren dat het samenwerken met anderen in de cloud soms verschillende opvattingen over hoe de cloud werkt aan het licht kan brengen. Deze misvattingen kunnen uiteindelijk ook door andere gebruikers worden overgenomen, die daardoor hun eigen gebruik van de cloud aanpassen.

Volgens de onderzoekers van Microsoft zijn er dan ook mogelijkheden voor ontwikkelaars van clouddiensten om betere conceptuele modellen van de cloud te maken, zodat gebruikers de clouddienst beter begrijpen en uiteindelijk ten volle kunnen gebruiken.

Kennis

"Uit de resultaten (PDF)komt niet alleen naar voren dat mensen de cloud gebruiken om problemen op te lossen, maar dat mensen de cloud gebruiken zonder dat ze echt begrijpen hoe het werkt." Volgens de onderzoekers is dit geen grote verrassing, omdat mensen een bepaald gebruik overnemen en niet alleen features.

Als de gebruiker een probleem heeft met bijvoorbeeld een FTP-server en hoopt dat de cloud dit gaat oplossen, zal hij de cloud alleen als een opslagdienst beschouwen, en vervolgens niet openstaan voor andere functionaliteit van de clouddienst.

Ontwerp

Ontwikkelaars en ontwerpers van clouddiensten moeten dan ook een balans tussen zichtbaarheid en een naadloze werking bieden. "Beslissingen over zichtbaarheid moeten worden gebaseerd op het gebruik van gebruikers en niet op systeemprocessen", aldus het advies van de onderzoekers. Verder zijn er ook specifieke leermomenten dat clouddiensten hun gebruikers kunnen onderwijzen over het juiste gebruik ervan. Dit zou uiteindelijk zowel bestaande als toekomstige clouddiensten kunnen verbeteren.

Reacties (7)
03-09-2013, 16:16 door MI-10
Gewoon niet aan beginnen, en zeker niet als het Amerikaanse Cloud is. (PRISM)
03-09-2013, 18:18 door Whacko
Ook werden mensen geïnterviewd die van Google Docs naar Google Drive waren overgestapt.

hoe stap je over, als Google Docs gewoon is overgegaan in de nieuwe naam en extra features heeft gekregen?
04-09-2013, 07:00 door Anoniem
Door MI-10: Gewoon niet aan beginnen, en zeker niet als het Amerikaanse Cloud is. (PRISM)

is er dan een Europese Cloud?
04-09-2013, 08:59 door Anoniem
Door Whacko:
Ook werden mensen geïnterviewd die van Google Docs naar Google Drive waren overgestapt.

hoe stap je over, als Google Docs gewoon is overgegaan in de nieuwe naam en extra features heeft gekregen?

Er staat geen link in naar het rapport, maar ik kan me de intentie zo voorstellen.

X gebruikers gebruikten Google Docs.
X gebruikers gebruiken Google Drive.
Conclusie: X gebruikers snappen niet dat je in de cloud documenten kunt verwerken en gebruiken het alleen als opslag.
Die conclusie wordt nog eens bevestigd door het aantal Dropbox gebruikers.

Peter
04-09-2013, 12:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door MI-10: Gewoon niet aan beginnen, en zeker niet als het Amerikaanse Cloud is. (PRISM)

is er dan een Europese Cloud?
Wuala
04-09-2013, 14:21 door Wim ten Brink
Ik gebruik DropBox, Google Drive en Skydrive in het algemeen als back-up van data die niet interessant genoeg is voor diverse veiligheidsdiensten. In het algemeen gaat het hierbij om ebooks, foto's, mijn gerenderde afbeeldingen en om broncode van simpele projecten plus licentiecodes van de diverse software die ik bezit. (Bijvoorbeeld de licenties van mijn MSDN abonnement.) Echt boeiend is het niet. Maar het zorgt ervoor dat ik deze data op meerdere systemen kan benaderen.
De meer gevoelige informatie sla ik gewoon op op een externe harde schijf, als backup. Of op mijn fileserver, vanwaar ik het ook weer van overal kan benaderen. En mijn grotere projecten worden op mijn eigen TFS server opgeslagen, die toevallig in een kamer naast mijn werkkamer staat.
Als ik meer clouddiensten nodig heb dan kan ik Microsoft Azure overwegen, mede omdat ik best veel onder .NET ontwikkel. Maar er zijn genoeg Europese en zelfs Nederlandse cloud-providers die ik ook zou kunnen gebruiken. De vraag is alleen of de NSA deze clouds niet kan uitlezen. Maar goed, hoe paranoide moet je uiteindelijk zijn? En is het wel betaalbaar? Dat laatste is namelijk ook belangrijk want een cloudtoepassing is dan misschien wel 100% veilig, als deze 1000 euro per maand per gigabyte kost dan is deze vrij onbetaalbaar.
Toch is dataopslag de meest gebruikte cloud-oplossing, ook al kan er veel meer mee. Nou ja, de meeste mensen zullen wel de online agenda, contacten, email en document-beheer als toepassingen in de cloud hebben. Sommigen ook hun sourcecontrol en administratie. Maar er komen ook allerlei andere cloud-applicaties op de markt die eigenlijk niet in de cloud thuishoren! De Adobe Creative Cloud, bijvoorbeeld. Daarmee bewerk je je illustraties en foto's via een cloud applicatie! Te walgelijk voor woorden, eigenlijk. Ik heb een hele stevige PC thuis staan die met zijn 6 cores en 32 GB RAM flink kan gaan stampen en dan zou ik met deze apps alles via mijn netwerk in een wolkje moeten laten uitvoeren? Wat is dat voor onzin? Zelfs mijn NVidea kaart met 4 GB presteert beter dan deze cloud! En het wordt nog erger aangezien je cloud-oplossingen niet koopt maar eerder een abonnement krijgt voor een bepaalde duur. En na afloop mag je weer betalen of anders alle functionaliteit verliezen. (En mogelijk ook al je data, want of je data ook buiten de cloud kunt gebruiken is twijfelachtig.)
De Cloud is een buzzword die veel bedrijven gewoon gebruiken in hun verkoop-strategie. Wat je er precies mee moet doen is voor velen nog onduidelijk, maar de realiteit is dat het eigenlijk bedoeld is om gegevens op te slaan. Alle bewerkingen zou je eigenlijk in de client willen uitvoeren, tenzij er redenen te bedenken zijn die het noodzakelijk maken om het in de cloud te bewerken.
05-09-2013, 00:49 door Anoniemand
Daarom besloten de onderzoekers 22 gebruikers van Dropbox en Google Docs uitgebreid te interviewen.
22 gebruikers? Da's lekker representatief! "Dropbox Now Has 175 Million Users, Up From 100M In November 2012" Maar we hebben wel besloten ze -uitgebreid- te interviewen hoor!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.