image

Overheid start wervingscampagne voor Burgernet

woensdag 4 september 2013, 13:24 door Redactie, 1 reacties

Aanstaande vrijdag lanceert de overheid een nieuwe campagne zodat burgers zich op Burgernet zullen aanmelden. Burgernet is een samenwerking tussen gemeente, politie en burgers om de veiligheid in de wijk te vergroten.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven in de gemeente. De politie stuurt mensen die meedoen met Burgernet binnen een bepaalde cirkel een spraakbericht of sms. Zij worden bijvoorbeeld gevraagd uit te kijken naar een verdacht of vermist persoon of voertuig.

Als deelnemers iets verdachts zien of horen kunnen zij bellen naar een gratis telefoonnummer. Zo kan de politie gerichter en sneller zoeken. Na afloop van de zoekactie krijgen alle deelnemers een bericht met informatie over het resultaat.

Werving

Het Burgernetsysteem kan ook door andere hulpverleningsdiensten gebruikt worden. De brandweer of GGD/GHOR kan bijvoorbeeld meldingen van gevaarlijke stoffen of vervuild zwemwater doorgeven. Burgernet is tot nu toe vooral ingezet voor opsporing.

"Hoe meer mensen meedoen, hoe groter de kans dat verdachten worden gepakt en vermiste personen snel worden terug gevonden", aldus het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Bij de lancering van de campagne zal onder andere minister Opstelten proberen om nieuwe burgernetdeelnemers te werven.

Reacties (1)
05-09-2013, 11:19 door ditiseenverhaalovereenplant
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stasi

Tot het midden van de jaren '80 van de vorige eeuw groeide zowel binnen de DDR als in de Bondsrepubliek een netwerk van burgerinformanten, de Inoffizielle Mitarbeiter (IM). Men schat dat ten tijde van de ineenstorting van de DDR in 1989 de Stasi 91.000 voltijdse medewerkers had en 200.000 informanten [1] Dit betekent dat ongeveer 1 op de 50 mensen in de DDR met de Stasi samenwerkte. Dit is vermoedelijk de hoogste penetratie door een veiligheidsapparaat ooit. Ter vergelijking: bij de Gestapo werkten 40.000 medewerkers op een bevolking van 80 miljoen (1 op 2000) en bij de KGB 480.000 op een bevolking van 280 miljoen (1 op 583).[2]

De Stasi hield in de gaten of burgers politiek "incorrect" gedrag vertoonden, vergelijkbaar met de activiteiten van de voormalige Gestapo.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.