image

Leerlingen krijgen taakstraf wegens spyware

donderdag 5 september 2013, 15:59 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 05-09-2013, 17:19
Twee oud-leerlingen van het Regius College in Schagen zijn door de rechter tot een taakstraf van 40 uur veroordeeld wegens de installatie van spyware op vier laptops, onder andere van een docent. Negen maanden lang hadden ze hierdoor toegang tot de computers en konden ze in 7 toetsen vooraf inzien.

De aanwezigheid van spyware kwam aan het licht bij een controle van systeembeheerders van de school. Het tweetal van 17 en 18 jaar oud werd begin februari van dit jaar opgepakt. In eerste instantie was er sprake dat er drie docentenlaptops met spyware waren geïnfecteerd. Vanwege het grote aantal datadragers (29) nam het onderzoek veel tijd in beslag.

"Daarbij moet je denken aan laptops, computers, moderne rekenmachines, X-boxes en een serie USB-sticks", aldus een politiewoordvoerster eerder dit jaar tegenover het Noordhollands Dagblad.

Installatie

De twee verdachten zouden ieder op twee computers software hebben geïnstalleerd. In een geval had de docent de laptop bij wijze van uitzondering kort uitgeleend. In een ander geval mocht een laptop gebruikt worden voor het afspelen van een presentatie. De andere twee betroffen laptops die voor algemeen gebruik benut werden.

Het viel docenten op dat de jongens voor vakken waar zij minder goed in waren ineens opvallend hoge cijfers haalden en dat een bijzonder antwoord uit een correctiemodel vrijwel letterlijk was overgenomen.

Spiekbriefje

Het Openbaar Ministerie vervolgde de twee wegens computervredebreuk. Het OM meent dat dit aanzienlijk verder gaat dan het gebruiken van een spiekbriefje. "Verdachten hebben niet alleen gehackt maar ook gegevens gedownload. Ook hebben zij volgens het OM misbruik gemaakt van het vertrouwen van hun docenten. Datzelfde geldt voor vertrouwen dat toekomstige werkgevers moeten kunnen hebben in behaalde diploma's", aldus het OM.

Verder rekent de officier het ze aan dat zij, anders dan bij huisvredebreuk waarbij een bewoner zich bewust is van iemands aanwezigheid, lange tijd onopgemerkt hebben kunnen meekijken met een docent. Daarmee hebben ze een ernstige inbreuk op de privacy gemaakt. Gezien de lange periode meent de officier overigens dat geen sprake is van een impulsieve actie. Ook zijn ze niet uit zichzelf opgehouden maar pas toen het meekijken niet meer lukte.

Reacties (3)
05-09-2013, 19:53 door Anoniem
Duidelijk een ernstige situatie. Teleurstellend dat ze 40 uur taakstraf krijgen ipv een jaar gevangenis.
Zoals al gezegd: dit soort acties ondermijnt het vertrouwen in gevestigde instuten als onderwijs en diploma's.
Het is vergelijkbaar met wat er op Ibn Ghaldoun gebeurd is. Waarom dan zo'n mager strafje?
06-09-2013, 08:00 door Anoniem
@Gisteren, 19:53 door Anoniem

Zolang kopschoppers, tasjesrovers, haatpredikers en mensen die in auto's andere mensen dood rijden nóg eerder worden vrijgesproken dan mensen die simpelweg de beveiliging van de school 'testen' en misbruiken, vind ik niet dat ze een lange straf moeten krijgen.
06-09-2013, 09:10 door Anoniem
Een weekje borden wassen na negen maanden inbreken, gluren en frauderen? Dat is toch om van over de nek te gaan! Wetgever en rechter hebben geen idee wat voor impact het heeft als je privacy is aangerand.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.