image

VS moet van rechter meer NSA-documenten vrijgeven

donderdag 5 september 2013, 17:08 door Redactie, 0 reacties

De Amerikaanse overheid zal honderden pagina's over de surveillance door de NSA en de interpretatie van een omstreden deel van de Amerikaanse Patrion Act openbaar gaan maken. Het Ministerie van Justitie werd door een rechtbank verplicht nadat de digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) verschillende rechtszaken had aangespannen.

De EFF had via de Freedom of Information Act (FOIA), vergelijkbaar met de Nederlandse Wet openbaarheid van bestuur (Wob), allerlei documenten opgevraagd die het ministerie in eerste instantie niet wilde verstrekken. De gevraagde documenten gingen onder andere over de interpretatie van Sectie 215 van de Patriot Act, waarmee de NSA jarenlang de telefoongegevens van miljoenen onschuldige Amerikanen verzamelde.

Informatie

De Patriot Act geeft de Amerikaanse overheid toegang tot persoonlijke informatie die opgeslagen of toegankelijk is binnen de Verenigde Staten. Sectie 215 van de Patriot Act verklaart dat een overheidsinstantie toestemming van een rechtbank moet vragen om toegang tot bepaalde persoonlijke informatie te krijgen. Het grootste deel van de surveillance die de Amerikaanse overheid uitvoert wordt door rechtbanken op basis van deze sectie goedgekeurd.

De informatie die hierdoor kan worden opgevraagd en verzameld is zeer breed. Daarnaast zijn Amerikanen en Amerikaanse bedrijven verplicht om de gevraagde informatie op de eerste aanvraag te verstrekken. Hoewel de exacte inhoud van de documenten die Justitie moet vrijgeven nog onbekend is, stelt de EFF dat het om een grote overwinning gaat.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.