image

Ombudsman pleit voor weigeraars biometrische ID-kaart

donderdag 5 september 2013, 17:41 door Redactie, 13 reacties

Er moet een voorziening komen voor burgers die die bij de aanvraag van een paspoort of een identiteitskaart hun biometrische gegevens (vingerafdruk) niet willen afstaan. Daarvoor pleit de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Deze relatief kleine groep kan vaak de meest simpele zaken niet regelen door het ontbreken van een identiteitsbewijs, zoals ziekenhuisbezoek, post en pakketjes ophalen bij een postkantoor, het openen van een bankrekening, reizen naar het buitenland en stemmen. Ook loopt deze groep elke dag het risico te worden opgepakt voor het niet meedragen van een geldig identiteitsbewijs.

Biometrische gegevens

Brenninkmeijer heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevraagd om op korte termijn een voorziening voor deze 'ongedocumenteerden' te treffen. De groep van principiële weigeraars, verenigd in de organisatie Vrijbit, dringt al geruime tijd aan op een tijdelijke voorziening, in afwachting van de uitkomst van tal van nationale en Europese juridische procedures.

"Zeker nu ook de overheid zelf heeft geconstateerd dat er diverse haken en ogen aan de opname en opslag van biometrische gegevens zitten, acht ik het niet behoorlijk om deze principiële weigeraars in de kou te laten staan", aldus de ombudsman. Die zegt met enige regelmaat te worden benaderd door burgers die zich zorgen maken over de informatieverzamelende activiteiten van de Nederlandse overheid.

Reacties (13)
05-09-2013, 19:05 door Anoniem
En we wachten het negeren, doodzwijgen, wegwimpelen, verstoppen achter wetten die nu juist de burger moeten beschermen, en dan de schoorvoetende en uiteindelijk loze beloftes wel weer af.
05-09-2013, 19:07 door schele
Nou petje af voor de volhouders. Ik kon het niet en ben gecapituleerd: biometrisch geregistreerd.
05-09-2013, 19:20 door Anoniem
Door schele: Nou petje af voor de volhouders. Ik kon het niet en ben gecapituleerd: biometrisch geregistreerd.
Dat is inderdaad het ding. Je moet wel erg kunnen volhouden.

Mijn huidige identificatie is aangevraagd ongeveer een week voordat de vingerafdruk begon (kwam toevallig uit). Inmiddels is deze nog maar een jaar geldig. Dit terwijl er vrij snel al gesproken werd over een nationale ID kaart waar geen vingerafdruk voor nodig zou zijn. Je zou haast zeggen dat de overheid liever wacht met het invoeren van een dergelijke kaart totdat iedereen of geregistreerd staat met vingerafdruk, of zonder geldig ID rond loopt. Tegen die tijd staat het grootste gedeelte in de database, daarna schijnheilig een alternatief invoeren.
05-09-2013, 19:20 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 05-09-2013, 19:22
[Verwijderd]
05-09-2013, 19:27 door Anoniem
idd chapeau voor de doorzetters.
05-09-2013, 21:50 door Anoniem
Dat het om een relatief kleine groep van bezwaarden gaat geeft te denken!

Lees dit maar eens: http://frentz.forum2go.nl/privacyschending-in-nederland-het-gaat-verder-dan-je-denkt-t2440.html?highlight=opa
05-09-2013, 21:51 door Anoniem
Als ik volgend jaar mijn paspoort moet verlengen,ga ik ook bij de weigeraars,ik capituleer nooit en te nimmer.
05-09-2013, 21:53 door Anoniem
Typisch Nederambtenarij trouwens. De weigeraars weten prima dat ze extra gedonder krijgen als ze de VS binnen willen -- iets wat ik onderhand al niet meer wil, en de rest van de wereld is nog groot genoeg. In Zwitserland kan je, naast de nieuwerweste volksverlakkerij, nog gewoon het aloude vingerafdruk- en zelfs chiploze paspoort krijgen; kost wat minder, kan wat minder. Wil je dat, dan kan dat. Maar in Nederland? Oh nee, dat zou maar diversiteit betekenen. En dat kunnen de ambtenaren niet aan.

Het meest ironische aan het verplicht stellen van altijd en overal je ausweis bij je hebben ("want we hebben nu open grenzen") en het zich langzaam steeds verder uitbreiden van het moeten overleggen van je papieren is dat je vroeger, en dan heb ik het over voor de eerste wereldoorlog, je rustig door heel Europa kon reizen zonder paspoort. Moet je zien wat de EU en Schengen toch een enorme verbetering gebracht hebben, zeg!
06-09-2013, 08:39 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik volgend jaar mijn paspoort moet verlengen,ga ik ook bij de weigeraars,ik capituleer nooit en te nimmer.
Das makkelijk gezegd in een Anonieme post, nog los van het feit dat we toch niet weten wie er achter zit als je een naampje laat zien. Maar als je voor je werk, of ernstigere zaken*, het land uit moet, wordt de keuze knap lastig. Als je slechts het risico van een boete riskeert wegens het niet kunnen legitimeren en je verder onthoudt van "luxe zaken" als vliegvakanties, is het een stuk eenvoudiger...

Ik zeg hiermee niet dat dit jouw situatie of die van andere "weigeraars" is, maar er zijn situaties waarin deze (principiële) keuze een stuk lastiger* is.

*
- Een stervende ouder in het buitenland waar je niet anders heen kunt dan door langs een douanepost te gaan.
- Je kind dat ziek is en behandeling in het buitenland nodig heeft om te overleven.

----------

Ik hoop i.i.g. dat dit wat druk op de ketel zet, want er wordt aardig doorgeslagen vanuit onze "liberale" regering en haar voorgangers...
06-09-2013, 10:57 door Anoniem
Rijbewijs telt toch ook als ID? misschien niet voor de grens maar alle andere dingen in NL wel.

Daarvoor hoef je geen print :D

En als je echt hardcore ben kan je altijd nog je vingers "aanpassen" maar dat zal ik maar afraden :)
06-09-2013, 11:28 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 06-09-2013, 11:32
[Verwijderd]
06-09-2013, 14:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-09-2013, 23:42 door Anoniem
Door Anoniem: Rijbewijs telt toch ook als ID? misschien niet voor de grens maar alle andere dingen in NL wel.

Daarvoor hoef je geen print :D
Je kan pas een rijbewijs halen vanaf je... wat is het nu? Zeventien-en-een-halfde? Ook heeft niet iedereen zo'n papiertje, pasje tegenwoordig.

Je bent verplicht vanaf je veertiende altijd je papieren paraat te hebben voor oom agent (je beste vrind!). Dus daar zit alvast minimaal twee-en-een-half jaar tussen.

Verder heb je voor het halen van je rijbewijs een hoop papierwerk nodig, waaronder... oh ja, een paspoort of identiteitskaart.

Dus indirect moet je voor een rijbewijs toch practisch ineens wel vingerafdrukken afstaan. Evenzo voor een bankrekening openen, een pakketje bij de post ophalen, inschrijven bij de gemeente ("ies verpliecht menier!" roept de gemeente nog voor ze "hallo" gezegd hebben) en dus uitkeringen kunnen aanvragen, of zelfs maar ergens legaal voor je centen te werken.

De overheid heeft hier best wel een aantal mensen gewoon keihard in de steek gelaten. Sterker, ze hebben zich in de vreemdste bochten gewrongen (lees de argumenten van de landsadvocaat maar, in de verschillende(!) rechtszaken die erover gehouden zijn, dat is geconcentreerde kastje-muur burgerhaat die welhaast door het papier heenbrandt) om maar zo hard mogelijk op die ver-ve-len-de weigerachtige weigeraars te poepen en vervolgens de situatie zo te traineren dat de weigeraars vanzelf wel zouden inbinden. Want als je een keer je vingerafdrukken gegeven hebt, heb je niets meer om over te klagen. Simpel toch?

Ze hoeven echt niets meer te beloven, want waarmaken doen ze het toch niet. We hebben echt al genoeg gebroken beloftes gezien om geen illusies meer over te hebben.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.