image

Confickerworm valt 1,7 miljoen computers aan

donderdag 26 april 2012, 09:37 door Redactie, 1 reacties

De Confickerworm mag dan oude malware zijn, het is nog altijd het grootste gevaar waar bedrijven mee te maken hebben. Dat stelt Microsoft in het Security Intelligence Report volume 12. In het laatste kwartaal van 2011 werd een grote stijging van het aantal aanvallen op computers waargenomen. Probeerde de worm in het eerste kwartaal een enkele computer nog 15 keer aan te vallen, in het vierde kwartaal was dit naar 35 opgelopen.

Conficker verscheen voor het eerst eind 2008 en gebruikt verschillende manieren om zich te verspreiden. De voornaamste infectievector was een kwetsbaarheid in de Windows Server service die Microsoft in oktober 2008 uitbracht. Daarnaast besmet de worm ook systemen via de Autorun-functie en gedeelde netwerkmappen. Hierbij probeert het zwakke wachtwoorden te raden of te brute-forcen.

Wachtwoorden
En het aanvallen van zwakke wachtwoorden is nu de voornaamste manier waardoor de worm zich verspreidt. 60% van de aanvallen vindt op deze manier plaats, gevolgd door misbruik van het beveiligingslek met 20%. In totaal werden in het vierde kwartaal 1,7 miljoen Windows-computers aangevallen, die bij elkaar 59 miljoen aanvallen kregen te verduren.

"Eén van de voornaamste manieren om Conficker te voorkomen is het instellen van een sterk wachtwoordbeleid. Eén computer met een zwak wachtwoord kan genoeg zijn om een grote verstoring binnen het bedrijfsnetwerk te veroorzaken, met name gezien de stijgende trend van het aantal Conficker-aanvallen per computer", aldus Joe Blackbird van het Microsoft Malware Protection Center.

Reacties (1)
26-04-2012, 17:22 door Anoniem
The force is strong in this one..:)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.