image

Duits phishing-slachtoffer moet schade zelf betalen

vrijdag 27 april 2012, 12:06 door Redactie, 10 reacties

Een Duits gerechtshof heeft geoordeeld dat een slachtoffer van phishing, die door de valse e-mail 5.000 euro verloor, zelf voor de schade moet opdraaien en niet zijn bank. De man had een e-mail ontvangen die van zijn bank afkomstig leek. Op de valse banksite vulde hij tien TAN-codes in. Drie maanden later werden de ingevoerde gegevens gebruikt om 5.000 euro naar een Griekse bankrekening over te maken, iets waarvan het slachtoffer ontkend dit gedaan te hebben.

Volgens de rechters is de bank niet aansprakelijk, aangezien het klanten op de eigen website voor phishing waarschuwt. Daarnaast gaan klanten ook akkoord met de voorwaarden voor internetbankieren waarin staat dat er veilig met de inloggegevens moet worden worden omgegaan.

Nalatig
De rechters stelden tevens vast dat de man door het invoeren van zijn TAN-codes nalatig was geweest. Het slachtoffer vond dat de bank de plicht heeft om klanten tegen misbruik van de TAN-codes te beschermen, maar het federale gerechtshof schaarde zich achter eerdere rechters, die ook al stelden dat de man zelf verantwoordelijk was.

De bank is van mening dat het algemeen bekend is dat het vragen om meerdere TAN-codes een kenmerk van phishing is. De Duitse Sparda Bank is één van de laatste Duitse banken die nog TAN-codes gebruikt, aangezien deze manier van het bevestigen van transacties kwetsbaar voor phishing is. Een woordvoerder van de bank verklaart dat de rechter niet aan de veiligheid van de procedure twijfelde.

Reacties (10)
27-04-2012, 12:17 door MarcelvanderHorst
De Duitse Sparda Bank is één van de laatste Duitse banken die nog TAN-codes gebruikt, aangezien deze manier van het bevestigen van transacties kwetsbaar voor phishing is.

Hmmmm, ING.nl ??
27-04-2012, 12:30 door Anoniem
De Hollander is 1 van de laatste mensen die onveilig vrijt aangezien deze manier van sex je kwetsbaar maakt voor AIDS...

jaja...

dus...
27-04-2012, 12:37 door spatieman
allo, hier uw favo skimmer, ich heb notig, oew TAN codes.
ik wil heb uw geld, please fill in uw tan codes.
dank you.
27-04-2012, 13:45 door Anoniem
Wel terecht.. in NL moeten ze dat ook doen..
27-04-2012, 14:22 door Anoniem
Door MarcelvanderHorst:
De Duitse Sparda Bank is één van de laatste Duitse banken die nog TAN-codes gebruikt, aangezien deze manier van het bevestigen van transacties kwetsbaar voor phishing is.

Hmmmm, ING.nl ??

Er staat toch: "één van de laatste DUITSE banken"

Ik wist niet dat ING Duits was?!!!
27-04-2012, 15:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-04-2012, 19:50 door Anoniem
Wel terecht? Wat is de volgende stap? "mevrouw is nalatig geweest, er stond namelijk geen slotje voor de hyperlink, waar er in de algemene voorwaarden (waar mevrouw mee akkoord is gegaan) duidelijk staat dat er altijd een slotje voor de hyperlink moet staan."
28-04-2012, 02:09 door MarcelvanderHorst
Door Anoniem: Er staat toch: "één van de laatste DUITSE banken"

Ik wist niet dat ING Duits was?!!!

Met een verhoogde mate van zekerheid kun je ervan uit gaan dat ik doelde op het huidige gebruik van eerdervernoemde TAN-codes waarbij ik enige overeenkomst met de ING bank wou aanduiden. De nationaliteit van ING plaatste ik eveneens gewoonweg in nederland..
28-04-2012, 15:08 door john west
Beginnelingen zouden eerst moeten worden getest.
Die hebben er geen bal verstand van ,moeten het worden verplicht voor dat je een internet
bankrekening opent eerst bij de bank of iets soortgelijks een praktijk cursus volgen,anders geen rekening.
Dit moet ook gelden voor andere manieren van storten.
Want alleen tekst uitleg geven werkt bij sommige mensen schijnbaar niet.
29-04-2012, 13:42 door Anoniem
Het wordt tijd dat we met z'n allen een RFID chip of twee in ons oorlelletje stoppen als het aan banken ligt volgens mij.
Het moet niet gekker worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.