image

Omzet Russische cybercrime geschat op 1,5 miljard euro

woensdag 11 september 2013, 14:39 door Redactie, 0 reacties

Vorig jaar ging er 1,5 miljard euro om op de markt van Russische cybercriminelen, zo schat het Russische beveiligingsbedrijf Group-IB. Een daling ten opzichte van 2011, toen er 90 miljoen euro meer rondging. De daling was vooral te danken aan een afname van de fraude met internetbankieren.

De afname van het aantal fraudegevallen met internetbankieren werd voornamelijk veroorzaakt door succesvolle operaties tegen cybercrimegroepen, het gebruik van anti-fraudemaatregelen door banken en het monitoren van botnets.

Omzet

Het meeste geld ging vorig jaar om in spam, zo'n 590 miljoen euro. Internetfraude zoals phishing en fraude met internetbankieren leverde 465 miljoen euro op. Het verkoop van binnenlands verkeer, anonimiseringsdiensten, besmette computers en exploits zou voor 197 miljoen euro goed zijn geweest.

Alleen dit gedeelte van de Russische cybercrime kende een stijging ten opzichte van vorig jaar. Volgens Group-IB is deze stijging opmerkelijk, omdat het betekent dat er meer werd uitgegeven aan infrastructuur, zoals botnets en de verspreiding van malware.

"Deze trend staat in relatie met het toegenomen beveiligingsniveau van werkstations en technische verbeteringen in gebruikte software", aldus de IT-beveiliger. DDoS-aanvallen zouden 83 miljoen hebben opgeleverd, terwijl er bij overige vormen van cybercrime 125 miljoen euro werd verdiend.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.