image

Rabobank blokkeert pinpas buiten Europa

zaterdag 5 mei 2012, 11:33 door Redactie, 17 reacties

Om het skimmen van pinpassen te voorkomen, blokkeert de Rabobank vanaf 1 juni de betaalpas voor landen buiten Europa. Standaard zal het daardoor niet meer mogelijk zijn om met een pinpas geld in een land buiten Europa op te nemen. "Het komt steeds vaker voor dat criminelen met behulp van gestolen gegevens geld opnemen. Dit zogenaamde skimmen is erg vervelend als het ú overkomt. Het skimmen gebeurt met name in landen buiten Europa", zo laat de bank op de eigen website weten.

Inschakelen
Als de pas 'uit' staat dan kan deze niet gebruikt worden om te betalen of geld op te nemen buiten Europa. Wie toch in het buitenland wil pinnen, kan vanaf 1 juni zelf de pas voor betalingen inschakelen en de gewenste periode aangeven. De pas wordt na deze periode weer automatisch voor landen buiten Europa uitgeschakeld.

De bank waarschuwt klanten om goed op te letten, want in sommige gevallen is er sprake van een uitzondering. Het gaat dan om klanten die de afgelopen twee jaar de betaalpas buiten Europa hebben gebruikt, voor klanten die een Rabo RiantPakket hebben of over een zakelijke pas beschikken. In die gevallen staan betalingen buiten Europa standaard ingeschakeld.

Reacties (17)
05-05-2012, 12:12 door Anoniem
Dat snap ik niet : zo te lezen zetten ze buiten-Europees pinnen uit voor 'consumenten' klanten die de afgelopen twee jaar NIET buiten Europa gepind hebben.
Voor meer frequente reizigers naar ietwat exotischere oorden staat de pin default dus nog wel aan.

Ik ben erg benieuwd hoe de verdeling van skim-verliezen ligt over klanten en gebieden waar die gepind hebben.

Maar het zou me erg verbazen als er veel schade was in de groep consumenten die buiten Europa geskimd zijn maar niet in de afgelopen twee jaar buiten Europa geweest, dat lijkt me een vrij kleine groep.
(In de rabo pdf landen overzicht is Europa behoorlijk breed getrokken (ook Turkije, en Wit-Rusland bijvoorbeeld).

De toon van het bericht suggereert dat het gaat om mensen die ter plekke geskimmed worden in een buiten Europees gebied.
Maar wat misschien ook (of vooral) een doel is, is om het _cashen_ van in NL geskimde passen in verre oorden een stuk moeilijker te maken.
05-05-2012, 14:19 door spatieman
tijd voor een andere bank dus.
05-05-2012, 14:29 door Fwiffo
Van mij mogen ze ook komen met een kaart zonder magneetstrip die alleen binnen Nederland werkt. Nog veiliger. Of een soort 'firewall' waarin je landen uit en aan kan zetten. Wel een probleem als criminelen kunnen internetbankieren van buiten Nederland met jouw pas en je kaart weer 'aan' zetten vanaf hun locatie. Maar er is een punt waar extra beveiligen niet meer praktisch is.
Van mij hadden ze dit al lang mogen doen bij de Rabobank. Maar goed dat ze het nu eindelijk gedaan hebben!
05-05-2012, 14:46 door Anoniem
Ik ben indertijd naar de Rabo overgestapt omdat ik het idee had dat zij de veiligheid het beste op orde hadden. Dat idee heb ik nog steeds. Ze komen steeds met kleine slimme stapjes, zoals het verplicht invoeren van het kaartnummer. En ze zijn toegankelijk: je kunt zonder omhaal je eigen bank bellen, en dan krijg je een "echte" medewerker aan de lijn, geen call center. Ja, nu nog een pas zonder magneetstrip - kan dat binnenkort, Rabo?
05-05-2012, 18:47 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben indertijd naar de Rabo overgestapt omdat ik het idee had dat zij de veiligheid het beste op orde hadden. Dat idee heb ik nog steeds. Ze komen steeds met kleine slimme stapjes, zoals het verplicht invoeren van het kaartnummer. En ze zijn toegankelijk: je kunt zonder omhaal je eigen bank bellen, en dan krijg je een "echte" medewerker aan de lijn, geen call center. Ja, nu nog een pas zonder magneetstrip - kan dat binnenkort, Rabo?

Anders sloop je toch zelf de magneet strip ? Neem een fikse magneet (uit een harddisk, of een luidspreker) en veeg ermee over de magneetstrip.
De chip heeft daar geen last van.

Bedenk wel dat daarmee je pas in oorden waar PIN nog met magneetpas werkt inderdaad niet meer werkt.
06-05-2012, 00:54 door Anoniem
Ik vind de toon van Rabobank naar haar klanten eigenlijk best wel schofferend. Het is vervelend als het u overkomt, daarom krijgt u niet echt vrij betaalverkeer in het buitenland. Met andere woorden: omdat wij banken het vertikken om met een veilig betaalsysteem te werken en het ons teveel kost om steeds weer onze eigen puinzooi aan gevolgen op te ruimen moet u als klant maar op de blaren zitten als u naar het buitenland gaat. U doet maar meer moeite om bij uw eigen geld te mogen komen. Zo schuiven ze de kosten die ze nu maken dus af op honderdduizenden klanten die jaarlijks naar het buitenland gaan. Zelfs als maar 1% in het buitenland er achter komt dat hun pas het, bijvoorbeeld bij het tankstation, het niet doet zit je als klant met een behoorlijke puinzooi en heeft de Rabobank weer meer winst. Dit gaat ze heel veel boze klanten kosten die hun vakantie in het water zien vallen door die gierige bankjongens en bankmeisjes. En kom nu niet aan met dooddoeners als dan neem je maar cash mee of een ander betaalmiddel. Je hebt niet voor niets een rekening bij een bank, daar hoef je geen cash of andere dienstverleners bij te hebben voor het geval dat je bank je geen service wil verlenen. Ze verdienen zeeeer goed aan iedere klant!
06-05-2012, 10:54 door U4iA
Ik snap dat de bank iets wil doen tegen het skimmen. Echter is het een probleem dat ze zelf in stant houden door de magneetstrip in het buitenland nog te gebruiken en dat je in andere landen met een betaalpas moet betalen als Credit Card (handtekening is genoeg zonder pincode). Dat de Rabobank klant hiervan de dupe wordt is helemaal raar. Je zal maar even vergeten zijn hem te deblokkeren en in België staan met een lege tank. Pinnen kan niet. Activeren? Ehm, bonjour monsieur of la Shell, je graag even vous computert gebruiken om card te deblokkeren? Nee Rabobank, u bent verantwoordelijk voor de skimkosten dus zorg dan in ieder geval dat er een makkelijkere manier is om te blokkeren of deblokkeren. Iets met een GRATIS SMS sturen ofzo, zodat je dit snel kan oplossen als je het vergeten ben? Slechte zaak om het probleem van skimmen nu bij de klant neer te leggen. En wat gebeurt er als je toch wordt geskimmed als je kaart niet geblocked is?
06-05-2012, 12:08 door NumesSanguis
Ik weet niet waarom hier zo moeilijk wordt gedaan over dit idee. Ik vind het juist een goed idee. Het is een maatregel om skimmen te verlagen en zoveel moeite is het niet om even naar een website te gaan om het voor een periode wel mogelijk te maken. Als je dit vervelend om iedere keer te doen of als je bang bent dat dit je dit gaat vergeten als je toevallig een keer in het buitenland bent, zet je toch aan dat je voor een periode van 5 jaar ofzo in het buitenland kan pinnen?
06-05-2012, 12:25 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind de toon van Rabobank naar haar klanten eigenlijk best wel schofferend. Het is vervelend als het u overkomt, daarom krijgt u niet echt vrij betaalverkeer in het buitenland. Met andere woorden: omdat wij banken het vertikken om met een veilig betaalsysteem te werken en het ons teveel kost om steeds weer onze eigen puinzooi aan gevolgen op te ruimen moet u als klant maar op de blaren zitten als u naar het buitenland gaat. U doet maar meer moeite om bij uw eigen geld te mogen komen. Zo schuiven ze de kosten die ze nu maken dus af op honderdduizenden klanten die jaarlijks naar het buitenland gaan. Zelfs als maar 1% in het buitenland er achter komt dat hun pas het, bijvoorbeeld bij het tankstation, het niet doet zit je als klant met een behoorlijke puinzooi en heeft de Rabobank weer meer winst. Dit gaat ze heel veel boze klanten kosten die hun vakantie in het water zien vallen door die gierige bankjongens en bankmeisjes. En kom nu niet aan met dooddoeners als dan neem je maar cash mee of een ander betaalmiddel. Je hebt niet voor niets een rekening bij een bank, daar hoef je geen cash of andere dienstverleners bij te hebben voor het geval dat je bank je geen service wil verlenen. Ze verdienen zeeeer goed aan iedere klant!


De nederlandse banken hebben juist een veilig(er) systeem gemaakt (chip) maar omdat sommige andere landen nog gebruik maken van de magneetstrip blijft het mogelijk om geskimde passen aldaar te cashen. Dat die andere landen nog gebruik maken van de magneetstrip kunnen de nederlandse banken natuurlijk niet verhelpen. Daarom bieden ze een dienst om de magneetstrip standaard te blokkeren in deze landen. En deze blokkade kan je als klant zelf eenvoudig opheffen.
Lijkt mij een prima en klantgerichte oplossing. De klant die wel naar een van deze landen gaat kan het dus eenvoudig oplossen maar degene die jouw pas geskimd heeft niet.

Dit lijkt me een betere oplossing dan erachter komen dat je niet meer kan pinnen omdat je rekening geleegd is door een skimfraude.
06-05-2012, 12:28 door Anoniem
Misschien is het een nog beter idee om iedereen een optie te geven om de landen waar hij normaal komt aan te zetten en de rest default uit.
Zelf kom ik geregeld in Engeland en Duitsland, dus als alleen die landen aanstaan wordt het risico nog meer beperkt. Als je via je smartphone hem zou kunnen aanzetten als je het vergeten bent aan te zetten (U4iA) dan heb je ook het probleem van vergeten aan te zetten opgelost.
06-05-2012, 13:44 door Anoniem
Door U4iA: Ik snap dat de bank iets wil doen tegen het skimmen. Echter is het een probleem dat ze zelf in stant houden door de magneetstrip in het buitenland nog te gebruiken en dat je in andere landen met een betaalpas moet betalen als Credit Card (handtekening is genoeg zonder pincode). Dat de Rabobank klant hiervan de dupe wordt is helemaal raar. Je zal maar even vergeten zijn hem te deblokkeren en in België staan met een lege tank. Pinnen kan niet. Activeren? Ehm, bonjour monsieur of la Shell, je graag even vous computert gebruiken om card te deblokkeren? Nee Rabobank, u bent verantwoordelijk voor de skimkosten dus zorg dan in ieder geval dat er een makkelijkere manier is om te blokkeren of deblokkeren. Iets met een GRATIS SMS sturen ofzo, zodat je dit snel kan oplossen als je het vergeten ben? Slechte zaak om het probleem van skimmen nu bij de klant neer te leggen. En wat gebeurt er als je toch wordt geskimmed als je kaart niet geblocked is?

Even lezen : Buiten EUROPA . België ligt nog steeds in europa.
06-05-2012, 14:33 door Anoniem
Door Anoniem: Zo schuiven ze de kosten die ze nu maken dus af op honderdduizenden klanten die jaarlijks naar het buitenland gaan. Zelfs als maar 1% in het buitenland er achter komt dat hun pas het, bijvoorbeeld bij het tankstation, het niet doet zit je als klant met een behoorlijke puinzooi en heeft de Rabobank weer meer winst.

Waar lees je dat? Bij die honderduizend klanten die jaarlijks naar het buitenland (buiten europa) gaan, daar wordt de pas juist NIET uitgezet, zodat die mensen 'm niet 'aan' hoeven te zetten. De enige groep die hier misschien last van heeft, dat zijn de particulieren die de laatste twee jaar Europa niet uit zijn geweest en na 1 juli op vakantie gaan BUITEN Europa.

Door U4iA: Je zal maar even vergeten zijn hem te deblokkeren en in België staan met een lege tank. Pinnen kan niet. Activeren? Ehm, bonjour monsieur of la Shell, je graag even vous computert gebruiken om card te deblokkeren?

Belgie hoort vooralsnog bij Europa, dus daar heb je er sowieso geen last van ;)
Activeren kan ook via Interhelp (24/7) en het telnr daarvan staat achterop je pas.
07-05-2012, 07:33 door Anoniem
Goed dat ze iets tegen het skimmen doen. Hoop echter niet dat ze de verantwoordelijkheid nu bij de klant leggen.
Als je dan geskimmed wordt en er wordt geld opgenomen buiten Europa met jouw pas "dan had je zelf de pas maar uit moeten zetten". Als je dat vergeten bent dat bent u zelf verantwoordelijk.

Da's lekker makkelijk de verantwoordelijkheid verleggen.
07-05-2012, 09:25 door yobi
Een goede actie van de Rabobank. De meeste mensen zullen er geen last van hebben. Voor de criminelen is het weer eeen extra hindernis.
07-05-2012, 18:34 door Anoniem
Als het een kwestie is van skimmen tegen te gaan, is er iets heel eenvoudig.
De Fallback optie in het buitenland af zetten, en zorgen dat Cash alleen kan afgehaald worden indien de transactie met het Chip gedeelte plaats heeft.

Skimmen kun je misschien niet tegen gaan, (dwz een magneetstrip is makkelijk te kopieren) maar het chip gedeelte is stukken moeilijker te kopieren.
Ik ben zeker dat de bank binnen kort met de onderstaande opmerking zal komen.

Door Anoniem: Goed dat ze iets tegen het skimmen doen. Hoop echter niet dat ze de verantwoordelijkheid nu bij de klant leggen.
Als je dan geskimmed wordt en er wordt geld opgenomen buiten Europa met jouw pas "dan had je zelf de pas maar uit moeten zetten". Als je dat vergeten bent dat bent u zelf verantwoordelijk.

Da's lekker makkelijk de verantwoordelijkheid verleggen.

Terwijl er reeds heel wat Fraude systemen bestaan die de meeste fraude transaction kunnen detecteren.
Hoe kom het anders dat er in Amerika quasi geen fraude bestaat ? Verder zal deze maatregel mensen die naar de United States of Canada gaan echt wel benadelen, vermits er daan momenteel nog alleen gewerkt wordt met de magneetstrip.

Nou ja, we zien wel wat de toekomst zal bieden ivm skimmen van de magneetstrip ??
28-05-2012, 11:58 door Anoniem
Kan iemand mij het nut van deze maatregel uitleggen? Ik zie het namelijk niet. Er zijn volgens de wetten van de logica slechts 2 mogelijkheden:
1. Ik ga niet buiten Europa op vakantie. In dit geval kan niemand mijn pas + pincode buiten Europa skimmen, alleen binnen Europa. In dat geval zijn de criminelen wel zo slim om het geld ook binnen Europa op te nemen. De beveiliging maakt hier dus niets uit!
2. Ik ga wel buiten Europa op vakantie. In dit geval zet ik de beveiliging uit.

Oftewel: het maakt niets uit. Of is het om je klanten te betuttelen en te dwingen in het buitenland contant of met creditcard te betalen?
01-06-2012, 21:05 door Anoniem
Eens met reactie van Anoniem hierboven (28 mei), het heeft toch geen nut? Kom toch niet buiten Europa, hoe kunnen ze hem daar dan gebruiken? Hem hier van mij stelen, naar buiten de EU vliegen, en dan misbruiken oid..?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.