image

Minister: geen tijdelijke oplossing vingerafdrukweigeraar

woensdag 18 september 2013, 16:01 door Redactie, 3 reacties

Er komt geen tijdelijke voorziening voor mensen die hun vingerafdruk bij de aanvraag van een identiteitskaart niet willen afstaan. Dat laat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op vragen van ChristenUnie-Kamerlid Segers weten.

De Nationale ombudsman had laatst om een speciale voorziening voor principiële weigeraars gevraagd. Deze relatief kleine groep kan vaak de meest simpele zaken niet regelen door het ontbreken van een identiteitsbewijs, zoals ziekenhuisbezoek, post en pakketjes ophalen bij een postkantoor, het openen van een bankrekening, reizen naar het buitenland en stemmen.

Wetgeving

Plasterk stelt dat binnen de huidige wet- en regelgeving het niet mogelijk is om aan gewetensbezwaarden paspoorten of Nederlandse identiteitskaarten zonder vingerafdrukken uit te geven. Het is daarnaast onbekend hoe groot deze groep is. Op dit moment voeren 9 personen een rechtszaak tegen de burgemeester van hun gemeente. Dit omdat hun aanvraag voor een paspoort of Nederlandse identiteitskaart niet in behandeling is genomen omdat zij weigerden hun vingerafdrukken te laten opnemen. De totale omvang van de groep gewetensbezwaarden is de minister niet bekend.

Plasterk laat weten dat er bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel tot wijziging van de Paspoortwet aanhangig is, waarin onder meer wordt geregeld dat bij de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart geen vingerafdrukken meer worden opgenomen. "Er kan niet vooruitlopend op de aanstaande wetswijziging nu al gestopt worden met het opnemen van vingerafdrukken bij de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart", schrijft de minister.

Wetswijziging

Op verzoek van de Tweede Kamer is dit destijds aan de afdeling advisering van de Raad van State voorgelegd. De Raad van State oordeelde dat de Paspoortwet de verplichting bevat om vingerafdrukken bij de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart op te nemen. De paspoortuitgevende instanties zijn aan die wettelijk verplichting gebonden tot het moment dat de wet op dat punt is gewijzigd en de verplichting tot het opnemen van vingerafdrukken vervalt.

De behandeling van het genoemde wetsvoorstel vindt vandaag plaats. Indien de Tweede Kamer en daarna ook de Eerste Kamer met het wetsvoorstel instemt kan kort daarna gestopt worden met het opnemen van de vingerafdrukken bij de aanvraag van een identiteitskaart. "Binnen afzienbare termijn kan er dus een blijvende voorziening zijn getroffen voor personen die weigeren hun vingerafdrukken te laten opnemen", besluit Plasterk.

Reacties (3)
18-09-2013, 16:49 door Anoniem
Beetje raar dat dit niet kan want ik heb een ID kaart aangevraagd en mijn vinger afdrukken konden ze niet eens scannen (waarschijnlijk door mijn computer verslaving :)).
Maar dit was verder geen probleem, dus ik heb nu een ID kaart zonder vinger afdrukken!
19-09-2013, 09:48 door Anoniem
Ik zit al twee jaar zonder geldige ID. Tot nu toe nog weinig problemen mee gehad.
Post pakketten heb ik gewoon kunnen ophalen, stemmen geen probleem, ziekenhuis ook prima.
Het reizen naar het buitenland zal wel een probleem worden denk ik, en ook een huis kopen of bankrekening openen zal niet mogelijk zijn.
De reden dat ik geen rechtzaak begin is simpelweg omdat ik daar de middelen niet voor heb.
23-09-2013, 14:01 door Anoniem
Hoe zouden ze dit doen bij bijv. (oorlogs)slachtoffers, die twee arm / hand prothese's hebben ?
Hebben die dus ook geen ID, fijn die democratie........... :-(
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.