image

Grote advertentiegroep verlaat Do Not Track-overleg

woensdag 18 september 2013, 17:19 door Redactie, 1 reacties

Een grote groep van online adverteerders heeft zich teruggetrokken uit de werkgroep die een standaard moet opstellen voor het volgen van internetgebruikers op het web. De Tracking Protection Working Group (TPWG) van het World Wide Web Consortium (W3C) bestaat uit allerlei belanghebbenden.

Het gaat dan om academici, privacyexperts en advertentiegroepen. De werkgroep heeft als doel het verbeteren van de privacy van internetgebruikers door die manieren te geven om webtracking toe te staan of te blokkeren. De groep wil technologie zoals Do Not Track en Tracking Selection Lists standaardiseren. Do Not Track is een technologie waarmee internetgebruikers aan websites kunnen aangeven dat ze niet gevolgd willen worden. Het is echter aan de website om hier gehoor aan te geven.

Het tot stand brengen van een standaard is een moeizaam proces, gezien de tegengestelde belangen tussen adverteerders en privacyexperts. Daarnaast kent de groep ook intern de nodige strubbelingen. Deze zomer weigerde de toenmalige voorzitter een voorstel van de advertentie-industrie, en diende een ander voorstel in.

Onwerkbaar

Deze actie gecombineerd met de moeizame vooruitgang is volgens de Digital Advertising Alliance (DAA) teken dat er nooit een oplossing zal komen. De alliantie van adverteerders heeft zich dan ook teruggetrokken. "Na meer dan twee jaar van welgemeende pogingen en het bijdragen van aanzienlijke middelen, denkt de DAA dat de TPWG niet langer in staat is om tot een werkbare Do Not Track-oplossing te komen", aldus Lou Mastria van de DAA.

De verrassende aankondiging van de DAA vindt gehoor bij Peter Swire, de voormalige voorzitter van de groep die vorige maand plotseling vertrok. Ook hij stelt dat er geen werkbare oplossing in het vooruitzicht ligt die de actieve steun van beide kanten van de werkgroep zal krijgen. Toch pleit hij ervoor dat alle belanghebbenden desnoods buiten de W3C om aan een standaard voor commerciële privacy op het internet blijven werken.

Reacties (1)
18-09-2013, 20:14 door Anoniem
Ok, niet meer netjes vragen om "als het u belieft" niet meer gevolgd te worden, maar gewoon blokkeren. Willen ze dat dan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.