image

'In januari ID-kaart zonder vingerafdrukken'

woensdag 18 september 2013, 17:38 door Redactie, 12 reacties

Volgens minister Plasterk is het mogelijk om per januari 2014 een identiteitskaart zonder vingerafdrukken te hebben, "als we vlot doorgaan". Dat liet de bewindsvoerder weten tijdens het debat in de Tweede Kamer vandaag over de wijziging van de paspoortwet, zo meldt Privacy Barometer.

De minister stelde dat er geen technische belemmeringen zijn, dus "over een paar maanden" kan de identiteitskaart zonder vingerafdrukken beschikbaar zijn. Wel moet de Eerste Kamer dan ook snel akkoord gaan met het wetsvoorstel. Naar verwachting wordt het wetsvoorstel dinsdag 24 september door de Tweede Kamer aangenomen.

"We moeten de privésfeer van mensen respecteren", liet PvdA-Kamerlid Oosenbrug weten. Van Raak (SP), Schouw (D66) en Van Toorenburg (CDA) zetten vraagtekens bij het nog wel afnemen van vingerafdrukken voor het paspoort. Het nut is volgens hen onvoldoende bewezen en zij vrezen voor identiteitsdiefstal. Maar Plasterk stelde dat er geen steun is van andere Europese landen om de regels hierover te veranderen.

Vingerafdrukken

Op vragen van D66 liet de minister weten dat de eerder opgeslagen vingerafdrukken inmiddels zijn vernietigd. De minister verzekert dat noch de opsporingsdiensten noch de inlichtingendiensten (AIVD) bij de vingerafdrukken kunnen komen die tijdens het aanvraagproces van een paspoort bij de gemeente worden bewaard.

Bij de aanvraag van een paspoort moeten ook straks nog vingerafdrukken worden afgegeven. Wel zijn het er maar twee in plaats van vier. De vingerafdrukken worden gedurende het aanvraagproces bewaard en vervolgens op de chip in het paspoort opgeslagen. Na uitgifte van het paspoort worden de vingerafdrukken bij de gemeente weer vernietigd.

De geldigheidsduur van identiteitsdocumenten wordt daarnaast verlengd tot tien jaar, wat burgers veel kosten en geregel moet besparen. Ook wordt er een maximum gesteld aan de leges die gemeenten voor het afgeven van identiteitsdocumenten mogen vragen.

Reacties (12)
18-09-2013, 17:56 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 18-09-2013, 17:57
[Verwijderd]
18-09-2013, 18:31 door Anoniem
Door Peter V.: Waarom houden politici niet eens voor EEN keer hun rug recht door dit te weigeren. Waarom moeten een handvol mensen in Nederland hiertegen in verzet komen om dit veranderd te krijgen?

Omdat politici geselecteerd worden op het niet hebben van enige ruggegraat?
Tenminste als je kijkt wat er nu in het kabinet en de tweede kamer zit...

Verder blijf ik het afnemen van vingerafdrukken raar vinden, als die vervolgens door de douane NIET gebruikt worden.
Het is een nutteloze tijd en geld verspilling geweest om dit alles in te voeren.

Voer maar een tijdelijk amandement in, waarin staat dat zolang de douane in de HELE EU geen controle van vingerafdrukken uitvoert (aan de buitengrens!) de vingerafdrukken van Nederlanders niet vastgelegd gaan worden in het paspoort.

Af en toe moet je als land een obstinaat zijn. Dat is goed voor de onderlinge verhoudingen.
Tot nu toe zijn we altijd maar het braafste jongetje van de klas geweest. Dat mag wel eens anders.
18-09-2013, 18:39 door Anoniem
Door Peter V.
Het is nogal raar als je ontdekt dat de Verenigde Staten geen vingerafdrukken van de eigen bevolking verlangt in het VS-paspoort......
Zo raar is dat niet.
Er zijn genoeg staten in de USA die eisen dat vingerafdrukken zijn opgenomen in het rijbewijs.
18-09-2013, 20:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-09-2013, 20:23 door Anoniem
Op vragen van D66 liet de minister weten dat de eerder opgeslagen vingerafdrukken inmiddels zijn vernietigd.
Ja, en morgen komt de zon op in het westen...
18-09-2013, 21:44 door Anoniem
Wat? Er zijn ineens geen technische belemmeringen meer? Waar zijn die ineens gebleven? Is de desbetreffende dwarsligambtenaar met de vut ofzo?

Laat maar zien dat er op verzoek een volledig paspoort zonder vingerafdruk, én zonder chip geleverd wordt. Dan geloof ik de overheid op dit ene punt weer. Tot die tijd....

Daarna is het tijd om Nederland weer van volledig buitenland (waar je altijd een persoonsbewijs bij je moet hebben, alsof het oorlog is) naar een land voor haar eigen burgers terug te bouwen. Er is nog een lange weg te gaan. Kijken of deze mini-ster een behoorlijke eerste stap kan zetten. Laat maar zien.
19-09-2013, 09:30 door hx0r3z
Door Peter V.: Het is nogal raar als je ontdekt dat de Verenigde Staten geen vingerafdrukken van de eigen bevolking verlangt in het VS-paspoort, maar dat het van andere landen (zoals Nederland) wel wordt geëist dat die vingerafdrukken erin zitten.

Waarom houden politici niet eens voor EEN keer hun rug recht door dit te weigeren. Waarom moeten een handvol mensen in Nederland hiertegen in verzet komen om dit veranderd te krijgen?

Inderdaad had het liever ook niet willen afgeven maar het was verplicht. En ik had mijn ID per direct nodig. Anders deed ik het ook niet ..
20-09-2013, 13:24 door Anoniem
De minister verzekert dat noch de opsporingsdiensten noch de inlichtingendiensten (AIVD) bij de vingerafdrukken kunnen komen die tijdens het aanvraagproces van een paspoort bij de gemeente worden bewaard.

Minister Plasterk liegt. het enige dat ze nodig hebben is een briefje waarmee ze zich aan de balie van de gemeente melden. Dan krijgen ze de gegevens die ze willen hebben en niemand, ook minister Plasterk niet, mag dat dan openbaar maken.

Natuurlijk liegt minister Plasterk niet. Dit is gewoon het "least untruthful answer" op de vraag van Schouw.

Peter
09-10-2013, 12:48 door Anoniem
Is men er zich van bewust dat alles wat digitaal is te kraken is en dat vingerafdrukken vrij simpel verplaatsbaar zijn.
Wat als je ID gestolen is en vervolgens jouw afdrukken op een plaats delict gevonden worden? (Ja dat kan!!). En dan heb je geen alibi? Oeps.
Irisscan toch niet beter?
05-11-2013, 07:24 door Anoniem
Bij de aanvraag van een paspoort moeten ook straks nog vingerafdrukken worden afgegeven. Wel zijn het er maar twee in plaats van vier. De vingerafdrukken worden gedurende het aanvraagproces bewaard en vervolgens op de chip in het paspoort opgeslagen. Na uitgifte van het paspoort worden de vingerafdrukken bij de gemeente weer vernietigd.

door wie en waar worden de ID-kaarten gemaakt?
gemeente kan de vingerafdruk gegevens vernietigen, maar waar worden de vingerafdrukken nog meer gebruikt en bewaard?
05-11-2013, 22:26 door Anoniem
door wie en waar worden de ID-kaarten gemaakt?
gemeente kan de vingerafdruk gegevens vernietigen, maar waar worden de vingerafdrukken nog meer gebruikt en bewaard?


Eenvoudig.. door 'veiligheids-diensten' in de wereld, te beginnen bij de mensen achter PRISM (of hoe dacht je dat die gegevens van de gemeente bij de fabrikant komen??? inderdaad, via internet) en vervolgens als 'intelligence' (wat men binnen die kringen ziet als handelswaar) geruild met 'bondgenoten'. Ik kan de link zo snel niet vinden, maar er is redelijk recent nog in de politiek geopperd dat sommige partijen vrezen dat wij (nederland) niet genoeg 'ruilmateriaal' hebben (en er dus nog meer getapt moet worden dan we al doen, zodat 'we' 'in the loop' blijven)..

MAW: de gegevens bij de gemeente wissen is 'n wassen neus; een drog-argument uit 'n tijd toen mensen het feitelijke bestaan van zaken zoals prism nog niet konden bewijzen en 'zwartgemaakt' werden als alu-hoedjes-volk.
09-01-2014, 10:49 door Anoniem
Die kaart komt er niet, want ze willen deze wet (die in strijd is met de grondwet) doordrukken:

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/wetsvoorstellen/2012/11/01/goedkeurings-en-uitvoeringswet-verdrag-vs-nl-over-samenwerking-inzake-vingerafdrukken-en-dna-profielen

De wijziging van de paspoortwet zal domweg niet gepubliceerd worden in het Staatsblad, wat betekend dat hij nooit ofte nimmer in werking zal treden. Daardoor meer ruilmateriaal. Is dit nou democratie?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.