Privacy - Wat niemand over je mag weten

Wat mag wel en wat mag niet op (digitale) publicatieborden?

21-09-2013, 02:55 door Anoniem, 9 reacties
Mijn werkgever maakt gebruik van digitale publicatieborden voor het doorgeven van allerlei informatie. Hier horen ook personeelswisselingen en jubilea bij. Een personeelswisseling is uiteraard belangrijke informatie maar mag daar ook ongevraagd mijn personeelsfoto bij geplaatst worden? En hoe zit dat met een niet cruciale mededeling, bijvoorbeeld een jubileum?
Reacties (9)
23-09-2013, 12:34 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn werkgever maakt gebruik van digitale publicatieborden voor het doorgeven van allerlei informatie. Hier horen ook personeelswisselingen en jubilea bij. Een personeelswisseling is uiteraard belangrijke informatie maar mag daar ook ongevraagd mijn personeelsfoto bij geplaatst worden? En hoe zit dat met een niet cruciale mededeling, bijvoorbeeld een jubileum?

Een jubileum lijkt me niet op veel bezwaar te stuiten. Hoort bij een redelijke sociale cultuur.
Een ontslag - hoe dan ook - wel. Tenzij beide partijen er in gekend zijn.
23-09-2013, 13:25 door fvandillen
Het lijkt mij zowel afhangen van zowel de aard van de mededelingen en de zichtbaarheid voor niet-medewerkers van het bedrijf. Een ontslag als mededeling lijkt mij daar ook wat ver in gaan. Een jubileum lijkt me juist iets leuks, iets positiefs. Daar kan toch weinig bezwaar tegen zijn? Als je het echt liever niet hebt, lijkt het mij geen probleem om dat even te melden toch? Dan wordt het niet op het bord gezet.

En dat de meeste van die berichten voor niet-medewerkers niet zichtbaar horen te zijn, lijkt mij vanzelfsprekend.
23-09-2013, 14:16 door Anoniem
Electronische versie van het prikbord... alleen dan opgloeiend en met extragrote letters. Lijkt me iets te enthousiast, en tijd om de werkgever tactvol op de verschillen te wijzen. Niet dat het een onaardig initiatief is, maar er moet inderdaad wel een beetje bij nagedacht worden. Het is namelijk gewoon niet leuk om binnen te komen en op zo'n bord te zien dat je ontslagen bent.
23-09-2013, 15:37 door Anoniem
En dat de meeste van die berichten voor niet-medewerkers niet zichtbaar horen te zijn, lijkt mij vanzelfsprekend.[/quote]
Zo vanzelfsprekend is dat niet... De publicatieborden hangen overal en iedereen kan ze lezen. Het gaat overigens om het principe: Voor het vertonen van iemands foto lijkt mij het netjes om bij iemand na te vragen of het wel mag. 'Publicatierecht' zeg maar. De foto is niet noodzakelijkerwijs nodig voor de daadwerkelijke bedrijfsmededeling.
23-09-2013, 17:20 door Anoniem
Van https://www.mijnprivacy.nl/Vraag/privacy-werk-uitkering/Personeelsgegevens-verstrekken/Pages/Verstrekken.aspx

Mag mijn werkgever mijn foto gebruiken in de ‘wie-is-wie’-gids (smoelenboek) op intranet of op mijn toegangspas?

Ja, dat mag. Voor gebruik van uw foto in het smoelenboek moet u wel eerst toestemming geven. Uw werkgever heeft geen toestemming van u nodig om uw foto openbaar te maken op een toegangspas of badge of in de publieksruimte als hij kan onderbouwen waarom dit noodzakelijk is.

Voorwaarden openbaar maken foto
Het openbaar maken van uw foto kan noodzakelijk zijn om de uitstraling, het imago of de klantvriendelijkheid van uw organisatie te verbeteren of om de veiligheid op de werkplek te vergroten. Maar uw werkgever mag uw foto alleen openbaar maken als dit belang zwaarder weegt dan uw privacybelang.

Uw belang weegt minder zwaar als uw werkgever meer waarborgen heeft getroffen voor een zorgvuldig gebruik, zoals de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het voorgenomen gebruik van uw foto.

Publicatie foto op internet
Let op! Uw werkgever mag nooit zonder uw toestemming uw foto op internet publiceren, omdat bij internet het risico op onrechtmatige verspreiding groter is dan bij intranet. Hierover leest u meer bij Mag mijn werkgever mijn personeelsgegevens op internet plaatsen?
24-09-2013, 19:01 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-09-2013, 19:01
[Verwijderd]
01-07-2014, 16:02 door Anoniem
Miojn werkgever gebruikt publicatieborden op de afdeling waarop de namen komen te staan van werknemers die een foutieve handeling hebben verricht of iets zijn vergeten.......kan ik dit wettelijk tegengaan??
01-07-2014, 19:06 door Anoniem
Door Anoniem: Miojn werkgever gebruikt publicatieborden op de afdeling waarop de namen komen te staan van werknemers die een foutieve handeling hebben verricht of iets zijn vergeten.......kan ik dit wettelijk tegengaan??
Wellicht netter om voor zo'n vraag niet een onderwerp van bijna een jaar in ruste op te rakelen, en wellicht zelfs gelijk Arnoud te vragen... of beter nog, een jurist die je kan bijstaan als je echt wil gaan vechten. Maar persoonlijk zou ik snel op zoek naar een nieuwe baan.
01-07-2014, 20:19 door golem
Het is een soort schandpaal. Wat denkt ie daar mee te bereiken ?
Ipv wettelijke aktie eerst eens samen met je collega's tegen de baas ingaan.
Je kan in ieder geval voorstellen dat ook de fouten van de baas erop komen te staan.
Eens kijken of de werkgever dan nadenkt hoe de situatie voor zijn werknemers is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.