image

Schneier: NSA bouwt infrastructuur voor politiestaat

dinsdag 24 september 2013, 15:01 door Redactie, 5 reacties

De surveillancepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA maken iedereen minder veilig, zo stelt beveiligingsgoeroe Bruce Schneier. "Ze bespioneren niet alleen de bad guys, ze verzwakken opzettelijk de internetveiligheid voor iedereen, waaronder de good guys."

Schneier is een bekende cryptograaf die inmiddels met een journalist van de Britse krant The Guardian de documenten van klokkenluider Edward Snowden analyseert. Binnenkort zal een eerste artikel van hem worden gepubliceerd. Hoewel de NSA zegt in het belang van de nationale veiligheid te handelen, is Schneier daar zeer kritisch over.

Politiestaat

Met name het opzettelijk verzwakken van encryptiestandaarden zoals onlangs werd onthuld brengt risico's met zich mee. "Het is dwaas om te denken dat alleen de NSA de beveiligingslekken kan misbruiken die het zelf creëert. Daarnaast bouwen ze door het afluisteren van alle Amerikanen de technische infrastructuur voor een politiestaat."

Volgens de beveiligingsexpert is het nog niet zover. "Maar we hebben gezien dat zowel de DEA als IRS [Amerikaanse Belastingdienst - red] surveillancegegevens gebruiken en vervolgens voor de rechtbank hierover liegen." Macht zonder verantwoordelijkheid en toezicht is op een zeer fundamenteel niveau gevaarlijk voor de maatschappij, aldus Schneier tegenover MIT Technology Review.

Reacties (5)
24-09-2013, 18:34 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-09-2013, 18:59
[Verwijderd]
24-09-2013, 20:09 door Anoniem
Valt me wel op dat Schneier vooral dingen roept als ze zeg maar een compleet open deur zijn geworden voor iedereen die een klein beetje oog heeft op wat er gaande is in {de wereld,het wereldje}. Ik denk dat het niet veel zin heeft hem dit aan te rekenen, maar laten we wel wezen, er zijn een hele hoop mensen die lang en breed gewaarschuwd hebben voor dit soort praktijken, zelfs met duidelijke onderbouwing, en die systematisch genegeerd danwel als aluhoedje weggezet zijn. Maar zodra deze eminente meneer het in de mond neemt --nu het zeg maar compleet op straat ligt-- mag het ineens wel gezegd worden. Hij krijgt er het predicaat expert voor opgespeld, maar werkelijk visionair zou ik gezien zijn timing zijn meldingen nou niet noemen. Ook dat is best wel triest eigenlijk.
25-09-2013, 09:48 door Sokolum
Door AnonymousSecurity: Het is toch grappig om waar te nemen en deels diep droevig dat het nu allemaal bewezen wordt.

Dit gebeurd al in Nederland, wat dacht je van belastingdienst die de parkeer transactie gegevens gebruiken tegen lease rijders?
Deze gegevens zouden niet eens mogen worden bewaard.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/discussie-over-verstrekken-parkeergegevens-nog.9077081.lynkx

Om maar niet te spreken over de telefoon taps.
26-09-2013, 15:36 door Anoniem
Door Anoniem: Valt me wel op dat Schneier vooral dingen roept als ze zeg maar een compleet open deur zijn geworden voor iedereen die een klein beetje oog heeft op wat er gaande is in {de wereld,het wereldje}. Ik denk dat het niet veel zin heeft hem dit aan te rekenen, maar laten we wel wezen, er zijn een hele hoop mensen die lang en breed gewaarschuwd hebben voor dit soort praktijken, zelfs met duidelijke onderbouwing, en die systematisch genegeerd danwel als aluhoedje weggezet zijn. Maar zodra deze eminente meneer het in de mond neemt --nu het zeg maar compleet op straat ligt-- mag het ineens wel gezegd worden. Hij krijgt er het predicaat expert voor opgespeld, maar werkelijk visionair zou ik gezien zijn timing zijn meldingen nou niet noemen. Ook dat is best wel triest eigenlijk.

Dat is niet helemaal terecht. Ik lees Crypto-Gram al heel lang, en Schneiers eerste waarschuwing tegen overreactie en opgeven van burgerrechten in naam van veiligheid is van [URL=https://www.schneier.com/crypto-gram-0109a.html]30 september 2011[/URL], dus minder dan een maand na de eerste tekenen van een koerswijziging en bijna een maand voor de Patriot Act. Hoeveel activisten kunnen hun activiteit met bettreking tot deze ronde zo ver terugvoeren?

Door AnonymousSecurity: Het is toch grappig om waar te nemen en deels diep droevig dat het nu allemaal bewezen wordt.

Nu al? En de gevolgen van onze laksheid met vrijheden zijn nog maar net begonnen...:(
26-09-2013, 21:32 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 26-09-2013, 21:32
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.