image

Google gaat ondersteuning NPAPI plug-ins stoppen

dinsdag 24 september 2013, 15:27 door Redactie, 1 reacties

Google gaat stoppen met de ondersteuning van allerlei plug-ins in Google Chrome die op een oude technologie zijn gebaseerd. Het betreft plug-ins die als basis de oude Netscape Plug-in API (NPAPI) gebruiken en volgens Google voor veel crashes en beveiligingsincidenten verantwoordelijk zijn.

De NPAPI-architectuur stamt uit de jaren 1990, toen het web nog in de kinderschoenen stond. Sindsdien zijn het web en de gebruikte technologieën verder ontwikkeld. Toch zijn er nog steeds plug-ins die van deze oude technologie gebruik maken. De populairste plug-ins van dit moment die op NPAPI gebaseerd zijn, zijn Silverlight, Unity, Google Earth, Java, Google Talk en Facebook Video.

Deze plug-ins worden door meer dan 5% van de Chrome-gebruikers gebruikt, waarbij Silverlight met 15% het populairst is, zo blijkt uit cijfers die Google op het eigen blog publiceerde.

Ondersteuning

Vanaf begin 2014 zal Google Chrome alle NPAPI plug-ins blokkeren, behalve de eerder genoemde plug-ins op Java na, aangezien die plug-in al wegens beveiligingsredenen wordt geblokkeerd. Systeembeheerders krijgen wel de mogelijkheid om hun eigen whitelist te maken om bepaalde NPAPI plug-ins toch toe te staan, maar eind volgend jaar zal Chrome helemaal stoppen met de ondersteuning van deze oude technologie.

Daarnaast haalt Google ook de bezem door de Chrome Web Store. Er worden namelijk geen nieuwe apps en extensies meer geaccepteerd die op NPAPI-gebaseerde plug-ins bevatten. Ontwikkelaars kunnen hun bestaande NPAPI-gebaseerde apps en extensies tot mei 2014 bijwerken, waarna ze uit de Web Store, zoekresultaten en categoriepagina's verdwijnen.

Reacties (1)
24-09-2013, 18:31 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-09-2013, 18:32
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.