image

Mozilla: Microsoft speelt vals met IE op Windows RT

donderdag 17 mei 2012, 10:57 door Redactie, 2 reacties

Mozilla beschuldigt Microsoft van valsspelen door bepaalde programmatuur niet voor andere browserleveranciers op Windows RT beschikbaar te maken. Internet Explorer 10 op het Windows 8 Metro platform heeft de beschikking over verschillende krachtige Windows APIs. Door die APIs beschikt IE10 over allerlei moderne features en kan het bijvoorbeeld JavaScript zeer snel laden, wat op websites als Facebook, Twitter en Gmail essentieel is.

Valsspelen
"IE10 op Metro ziet er goed uit door de WinRT APIs, maar krijgt de belangrijkste onderdelen van de Win32 APIs. Dat lijkt slim, niet? Valsspelen werkt in dit geval, dus wat is het probleem?", stelt Mozilla-topman Asa Dotzler. "Er is geen probleem voor Windows 8 op Intel chips, waar Microsoft andere browsers hetzelfde laat doen als wat IE doet."

Het probleem ligt volgens Dotzler bij Windows voor ARM processoren. Hiervoor ontwikkelde Microsoft Windows RT. Browsers op ARM chips krijgen niet de mogelijkheid om te doen wat IE doet. "Microsoft geeft Internet Explorer speciale rechten die geen enkele andere Metro app, waaronder Metro browsers, krijgt."

Zinloos
Zonder toegang tot die krachtige Win32 APIs is het volgens Dotzler zinloos om Firefox voor Windows RT te ontwikkelen, aangezien de browser op het gebied van snelheid en mogelijkheden ernstig beperkt zou zijn. "Niemand wil surfen met een verminkte browser." Microsoft kan het probleem oplossen door andere browsers dezelfde toegang te geven.

"Als ze dit niet doen, is er geen echte browserkeuze en competitie voor heel veel Windows-gebruikers en dat staat haaks op Microsoft's eigen toezeggingen en juridische verantwoordelijkheden."

Reacties (2)
17-05-2012, 22:20 door Markcortbass
Oftewel: Absoluut geen Windows RT kopen en gebruiken!
18-05-2012, 09:55 door Anoniem
Ik denk dat onderstaande plaatje zo maar eens waar kan worden :)

http://www.vincentabry.com/wp-content/uploads/2011/09/Windows-OS.jpg
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.