image

"3 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime"

woensdag 2 oktober 2013, 10:29 door Redactie, 6 reacties

De afgelopen 12 maanden zijn 3 miljoen Nederlanders het slachtoffer van cybercrime geworden, zo beweert anti-virusbedrijf Symantec aan de hand van een onderzoek onder 500 Nederlanders. De totale schade zou 140 miljoen euro bedragen.

De definitie van cybercrime die voor het onderzoek werd gehanteerd is vrij breed. Onder de 'slachtoffers' bevinden zich ook mensen die door oplichters zijn opgebeld dat ze een virus op de computer hebben. Het gaat hier om de bekende Windows helpdesk telefoonscam, die het afgelopen jaar zeer actief in Nederland was.

Slachtoffers

Ook als deze mensen alleen werden opgebeld zijn ze volgens Symantec al het slachtoffer van cybercrime. Ook het verliezen van een smartphone die vervolgens zonder toestemming werd gebruikt valt volgens Symantec onder de definitie van cybercrime. Verder komen in de lijst met cybercrime-activiteiten ook zaken voor als ransomware, gehackte social netwerkprofielen en het reageren op phishingmails.

Het op een ongewenste seksuele manier op internet benaderd worden, stalking, cyberpesten, het ontvangen van naaktfoto's en het ontvangen van sms-berichten waarin werd gevraagd om op een link te klikken konden deelnemers aan het onderzoek ook als cybercrime of negatieve online ervaring aanmerken.

Kritiek

De cijfers van de onderzoeksgroep werden vervolgens naar de gehele bevolking vertaald. Onderzoeken van anti-virusbedrijven over het aantal slachtoffers van cybercrime en de schade die dit veroorzaakt worden vaak door experts bekritiseerd. Onlangs liet McAfee nog weten dat het een onderzoek naar de schade van cybercrime betreurde, omdat er een veel te hoog bedrag werd genoemd.

Het probleem is echter dat sommige van deze rapporten wel door politici en belangengroeperingen worden gebruikt. Een bekend voorbeeld is dat cybercrime groter dan de drugshandel zou zijn. Een mythe die in nog steeds veel presentaties opduikt.

Reacties (6)
02-10-2013, 10:57 door Anoniem
Fijn je paniekberichten opblazen met zo breed mogelijke definities... en dan nog maar op 140 miljoen uitkomen. Vraag me af *kuch* zekere mensen bij zekere instanties *kuch* niet stiekem voor dit soort paniekberichten met een respectabiliteitssausje betalen om nog maar weer ernstig te kunnen kijken en roepen dat we hen dan maar weer met nog meer macht moeten vertrouwen want oh wat is dit toch weer ernstig.

En oh ja, wie waren het ookalweer die laatst publiekelijk spijt betuigden van het publiceren van opgeblazen cijfers?
02-10-2013, 11:46 door Anoniem
.pptx is niet te lezen, fel oranje en kleine witte lettertjes op zwarte achtergrond.
Patrick Gray veronderstelde het al in artikel security.nl/posting/33689/"symantec+liegt+over+cijfers+drugshandel-cybercrime, "Je zou bijna denken dat de marketingdroids het groene spul zelf rookten,.." rapport opgesteld in een koffiewinkelweekeindje hier?
Wat is er eigenlijk mis met een normaal leesbaar document als pdf? Verwachten symantec norton dat we massaal powerpoint presentaties gaan geven om iedereen verder in (fel oranje bij) te lichten?
02-10-2013, 11:46 door Anoniem
Onder de 'slachtoffers' bevinden zich ook mensen die door oplichters zijn opgebeld dat ze een virus op de computer hebben
Ook het verliezen van een smartphone die vervolgens zonder toestemming werd gebruikt valt volgens Symantec onder de definitie van cybercrime[\quote]

Wanneer je het zo gaat meten kom je inderdaad snel op hoge aantallen. Bij het eerste kan ik het me nog voorstellen, mits de mensen erin trappen en niet meteen ophangen. Bij het tweede noem ik het geen cybercrime, wanneer je je smartphone verliest en de beveiliging is zo, dat hij meteen kan worden gebruikt, dan is dat eerder een gebruikersfout.
02-10-2013, 17:00 door Anoniem
Dit snap ik nou niet, ze doen een onderzoek onder 500 Nederlanders en komen uit op een getal van 3 miljoen Nederlanders die besmet zijn. Een paar keer dezelfde maar dubbel of triple meegeteld???
03-10-2013, 15:39 door Anoniem
Erg prettig om de kritische toon van het bericht te lezen, in tegenstelling tot het klakkeloos herhalen van de cijfers in een rapport (zoals nogal vaak gebeurt).
04-10-2013, 07:28 door Anoniem
Ook als deze mensen alleen werden opgebeld zijn ze volgens Symantec al het slachtoffer van cybercrime.

nou lekker dan , bij mij hebben ze al 3 x gebeld dat er een gevaarlijke virus op me pc zit
maar ga er niet op in ze kunnen amper engels praten
en als je slimme antwoorden terug geef is het meteen uhm uhm uhm en hangen ze op

ze zeggen ook dat ze van Microsoft zijn

het raarste is dan eigenlijk hoe ze aan je telefoon nummer komen
want dit zijn mensen uit thailand of china en hun engels is waardeloos
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.