image

"Cyberaanval brengt ons terug naar middeleeuwen"

zondag 20 mei 2012, 07:37 door Redactie, 7 reacties

Als organisaties de kritieke infrastructuur niet beter weten te beschermen, kan een cyberaanval ervoor zorgen dat we in het 'pre-elektronische tijdperk' belanden. Daarvoor waarschuwde Eugene Kaspersky, oprichter van het gelijknamige anti-virusbedrijf, tijdens de AusCERT beveiligingsconferentie. SCADA-systemen zijn namelijk zeer kwetsbaar, dat het essentieel is dat ze een veilig besturingssysteem gebruiken.

"Het is onmogelijk om te beschermen. Stuxnet maakte duidelijk dat moderne systemen helemaal niet veilig zijn. SCADA is een zeer eenvoudig slachtoffer. Het resultaat van een aanval kan net zoals Stuxnet zijn, maar dan overal." De schade door malware bedraagt alleen in de Verenigde Staten alleen al 100 miljard per jaar, aldus Kaspersky die naar eigen onderzoek wijst. "Vanwege cybercrime hebben we het equivalent van twee of drie Japanse tsunami's per jaar aan economische schade."

Overheid
"Mensen moeten het gevaar beseffen van cyberwapens en cyberoorlog om de nationale infrastructuur te beschadigen. Transport, elektriciteitsnetwerken, energiecentrales, het zou ons terug naar het pre-elektronische tijdperk brengen."

Om SCADA te beschermen moet de software voor alle industriële systemen opnieuw ontworpen worden. Iets wat volgens Kaspersky alleen met ondersteuning van de overheid kan. "Regeringen moeten leiders worden...ze moeten deze wereld meer reguleren en veiliger maken. Het goede nieuws is dat ze eindelijk beseffen dat cybercrime een ernstig probleem is."

Reacties (7)
20-05-2012, 11:09 door Anoniem
Ik begrijp een ding niet.
Als deze machines gewoon gehardened opgeleverd worden.
Alle communicatie is afgesloten, dus geen internet etc en geen usb functionaliteit.
Dan kan er feitelijk toch niets gebeuren.
20-05-2012, 11:28 door Anoniem
"Regeringen moeten leiders worden...ze moeten deze wereld meer reguleren en veiliger maken."

Brrr, wat een enge man! Dit klinkt als een oproep om totalitaire regimes aan de macht te helpen....
Ik verwacht helemaal niks van politieke 'leiders' en als die zo'n ingreep zouden moeten vormgeven wordt het helemaal niks!
20-05-2012, 16:51 door Anoniem
Beetje teveel wodka gedronken Kaspersky ?
21-05-2012, 07:39 door jaapd
Wij van WC eend...
21-05-2012, 09:02 door Anoniem
[admin] aangepast [/admin]

"Kaspersky die naar eigen onderzoek wijst." inderdaad een hoog wc eend gehalte.
21-05-2012, 09:23 door Anoniem
Ergens heeft hij gelijk. De manier waarop alles aan elkaar hangt (denk alleen maar al aan het elektriciteits netwerk) kan bij een gerichte intelligente aanval tot een ketting reactie leiden. In de VS hebben we dit als gevolg van een accident al eens zien gebeuren.
21-05-2012, 09:53 door spatieman
middeleeuwen ?
nah, hooguit terug naar 1990....
kan ik weer mijn gameboy uitgraven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.