image

Neurotische vrouwen kwetsbaarst voor phishing

donderdag 3 oktober 2013, 14:09 door Redactie, 3 reacties

Vrouwen met een neurotische persoonlijkheid lopen het grootste risico om het slachtoffer van phishing te worden, zo blijkt uit onderzoek. Onderzoekers van het Polytechnische Instituut van de New York University onderzochten het verband tussen persoonlijkheid en phishing.

Deze informatie zou vervolgens voor trainingen en securitybewustzijn zijn te gebruiken. De onderzoekers lieten 100 studenten een vragenlijst over hun online gedrag invullen, zoals de informatie die ze op Facebook deelden en de kans dat ze met negatieve ervaringen op internet te maken zouden krijgen. Als laatste moesten de studenten een persoonlijkheidstest invullen.

Vervolgens stuurden de onderzoekers een echte phishingmail naar de studenten waarin ze verleid werden om op een link te klikken om een prijs te winnen. Net als bij veel phishingaanvallen was de afzender vervalst en bevatte het bericht veel grammaticale fouten. "We waren verrast dat de phishingaanval bij 17% van onze doelwitten succesvol was, en deze groep heeft aanzienlijke kennis van computers", zegt onderzoeker James Lewis.

Persoonlijkheid

Van de 17 studenten die in de phishingmail trapten waren de meesten vrouw. Aan de hand van de persoonlijkheidstest die de studenten hadden ingevuld, bleek dat vrouwen die als "neurotisch" waren gecategoriseerd het kwetsbaarst waren. Neurotische persoonlijkheden worden gekenmerkt door irrationele gedachten en hebben een neiging richting negatieve gevoelens, zoals schuld, verdriet, boosheid en angst. Er was geen correlatie tussen de persoonlijkheid van mannen en hun kwetsbaarheid voor phishing.

"Deze resultaten vertellen ons dat persoonlijke karaktereigenschappen een behoorlijke invloed kunnen uitoefenen als het om keuzes over online gedrag gaat en dat ze zelfs bewustzijn over online dreigingen kunnen overstijgen", stelt Lewis. De onderzoekers erkennen dat de onderzoeksgroep zeer klein was en dat er verder onderzoek nodig is.

Reacties (3)
03-10-2013, 18:25 door schele - Bijgewerkt: 03-10-2013, 18:29
Oh komop... een onderzoekje van 100 man/vrouw, waarvan er 17 naderhand in een phishing mail trapten. De meesten van die 17 waren vrouw, zeg 14, en van die 14 waren er dan een paar op basis van de vragenlijst neurotisch. Boem, neurotische vrouwen kwetsbaarst voor phishing. Populistisch en sexistisch, well done!

Nee neem dan de titel van het originele onderzoek waar naar gelinkt wordt: "Kwetsbaarheid voor phishing kan gerelateerd zijn aan persoonlijkheid". Aldus de onderzoeker van andere onthullende publicaties zoals "Textuur ontlasting kan gerelateerd zijn aan de opgenomen voeding" en "Griep en een verstopte neus: the missing link".
04-10-2013, 09:01 door Anoniem
Onderzoek onder 100 man is niet nieuws-waardig , beetje jammer redactie.
05-10-2013, 01:49 door Anoniem
Ik ben blij dat ik geen vrouw ben!


Jammer genoeg ben ik wel neurotisch......
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.