image

Apple verwijdert anti-censuurtool uit Chinese App Store

zondag 6 oktober 2013, 13:15 door Redactie, 5 reacties

Apple heeft een app uit de Chinese App Store verwijderd waarmee Chinese iOS-gebruikers de censuur in het land konden omzeilen. De gecensureerde app heet OpenDoor en is gratis te gebruiken. Het programma fungeert als een VPN waarmee gebruikers door de Chinese firewall heen kunnen.

De beslissing van Apple om de app te verwijderen is voor veel Chinese internetgebruikers een teleurstelling, zo meldt de Wereldomroep. Volgens de hoofdontwikkelaar van de app, die anoniem wil blijven, is het programma 800.000 keer gedownload, waarvan een derde uit China afkomstig is. Waarom Apple de app nu opeens als "verboden content" bestempelt is onbekend.

Illegale content

De ontwikkelaars zeggen dat ze in eerste instantie niets van Apple hoorden en alleen via gebruikers erachter kwamen dat de app niet meer beschikbaar was. Uiteindelijk gaf Apple wel een reactie, waarin het Amerikaanse bedrijf uit Cupertino stelde dat het programma content bevatte die illegaal in China is.

Hierop stuurden de ontwikkelaars een bericht terug waarin ze vragen hoe het kan dat een eenvoudige browser-app illegale content kan bevatten, aangezien het de gebruiker is die zelf bepaalt welke websites hij bezoekt. "Via dezelfde definitie zouden alle browser-apps, waaronder Apple's eigen Safari en Google Chrome, ook illegale content bevatten." Op vragen van zowel de Wereldomroep als CNN wilde Apple niet reageren.

Reacties (5)
06-10-2013, 17:29 door vimes
Je hoeft toch geen raketgeleerde te zijn om te snappen dat dit gebeurt. Waar denk je dat al die apple producten vandaan komen?
06-10-2013, 21:43 door Sokolum
Dit zijn nou de praktijken dat een merk de das om kan doen. Walgelijk.
06-10-2013, 23:58 door AceHighness
Door Sokolum: Dit zijn nou de praktijken dat een merk de das om kan doen. Walgelijk.

tijd om die crap te boycotten
07-10-2013, 00:49 door johanw
Het zoveelste voorbeeld hoe onverstandig het is je te laten locken in appshops en niet zelf programma's op je hardware te kunnen installeren. Als Google vervelend doet, bv. bij de verwijdering van AdBlock, dan kun je de apk file zelf downloaden en installeren. Bij iOS is dat heel erg lastig (omweg via Jailbreak en Cidia) tot onmogelijk (als er weer een nieuwe iOS versie uit is).
07-10-2013, 16:10 door Anoniem
"Dit zijn nou de praktijken dat een merk de das om kan doen. Walgelijk."

Tja, er zijn twee keuzes. Of je doet zaken in een land, en je houdt je aan de wet, of je trekt je terug uit dat land. Moet Apple in Nederland, of in de VS, ook de wet negeren en denken dat zij bepalen wat wel of niet mag ?

Hier worden bedrijven overigens ook gedwongen om zaken te censureren; denk aan zaken als de verplichte blokkade van de Pirate Bay.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.