image

Hoe het elektriciteitsnetwerk zal worden gehackt (video)

maandag 7 oktober 2013, 13:29 door Redactie, 5 reacties

Het elektriciteitsnetwerk is één van de belangrijkste onderdelen van de kritieke infrastructuur, toch worden er continu allerlei beveiligingslekken en problemen in de gebruikte software en systemen aangetroffen. Ondanks deze kwetsbaarheden is er nooit een grote hack van het elektriciteitsnetwerk geweest.

Onlangs vond in de Verenigde Staten de hackerconferentie DerbyCon 3.0 plaats, waar beveiligingsexperts Josh Axelrod en Matt Davis een presentatie gaven waarom het elektriciteitsnetwerk nog nooit is gehackt en hoe dit in de toekomst wel kan gebeuren. Op dit moment zijn SCADA-systemen die door elektriciteitsnetwerken worden gebruikt nog niet bij veel hackers bekend, hoewel dit door het internet aan het veranderen is. Daarnaast is het de vraag wie een elektriciteitsnetwerk zou willen hacken.

Doelwit

Het is bekend dat activisten energiecentrales hebben aangevallen, maar vooralsnog lijken hacktivisten hier niet in geïnteresseerd te zijn, zo stellen Axelrod en Davis. In het geval de aanval door een land is uitgevoerd, zou dit als een oorlogsdaad kunnen worden beschouwd, wat ook allerlei risico's voor de aanvallende partij met zich meebrengt. Een derde partij die een energiecentrale zou kunnen hacken zijn criminelen, maar volgens de onderzoekers hebben die nog niet ontdekt hoe ze hieraan geld kunnen verdienen.

Dat wil echter niet zeggen dat deze situatie zo zal blijven. Ook energiecentrales kunnen worden aangevallen, bijvoorbeeld via de logistieke keten. Een andere mogelijkheid zijn gedistribueerde en gecoördineerde fysieke aanvallen of het gebruik van een ICCP-worm. ICCP is het protocol waarmee energiecentrales communiceren. In het geval van een goede geplande aanval zou die meer schade kunnen aanrichten dan die van 11 september, zo waarschuwen de experts.

Reacties (5)
07-10-2013, 14:01 door Anoniem
"maar volgens de onderzoekers hebben die nog niet ontdekt hoe ze hieraan geld kunnen verdienen".

Euh, wellicht iets van: voor 1 miljoen zetten we het licht weer aan?
07-10-2013, 15:42 door Anoniem
Door Anoniem: "maar volgens de onderzoekers hebben die nog niet ontdekt hoe ze hieraan geld kunnen verdienen".

Euh, wellicht iets van: voor 1 miljoen zetten we het licht weer aan?
Lullig als je de stroom hebt afgesloten waardoor de internetverbinding ook uit de lucht ging en je ze dus niet meer kunt helpen ;-) Of komt meneer de blackhat dan even voorrijden?
07-10-2013, 15:54 door Anoniem
Door Anoniem: "maar volgens de onderzoekers hebben die nog niet ontdekt hoe ze hieraan geld kunnen verdienen".

Euh, wellicht iets van: voor 1 miljoen zetten we het licht weer aan?

Ja, en dat mailen ze dan ;-)
07-10-2013, 20:21 door Anoniem
Neuh hoor,daar gebruiken ze gewoon de telefooncel voor (vaste telefonie via KPN werkt onafhankelijk van het gewone stroomnet) of wat dacht je van Tante Pos? Of een koerier (al dan niet op de fiets).
07-10-2013, 20:25 door Anoniem
Ja,of ze doen een briefje in de brievenbus vd electriciteitscentrale,daar hebben ze Tante Pos of koerier nieteens nodig.Of een boodschap op een usb stickie.Op een laptop (die heeft immers een accu) kun je die wel openen en de boodschap lezen.Nietwaar?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.