image

BoF wil aftappen politie aanpakken

donderdag 24 mei 2012, 13:35 door Redactie, 3 reacties

In Nederland tapt de politie veel meer internetverbindingen en telefoonnummers af dan in andere landen, maar de politie zet dit zwaarwegende middel vaak achteloos in, aldus digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF). De organisatie pleit voor een grondige herziening van de wet. In 2010 is op 22.006 telefoonnummers en op 1.704 internetlijnen een bevel tot aftappen gegeven, zo blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum over het gebruik van de telefoon- en internettap in de opsporing.

Politie tapt niet alleen de nummers van verdachten, maar ook andere betrokkenen. Zo zouden ook vaak familie en vrienden van een verdachte worden getapt. "Uit het rapport komt een beeld naar voren dat Nederland achteloos omgaat met deze bevoegdheid die diep ingrijpt in de persoonlijke levenssfeer", stelt Bits of Freedom.

Schokkend
Volgens Simone Halink, onderzoeker bij Bits of Freedom is het schokkend om te zien dat Nederland zo slordig omgaat met privégesprekken. "Want niet alleen verdachten en betrokkenen, maar iedereen die met een getapt persoon heeft gebeld wordt afgeluisterd. Doordat de overheid de afgelopen jaren zoveel taps heeft gezet, is het goed voorstelbaar dat iedereen wel iemand kent die is afgeluisterd."

Specifieke cijfers ontbreken echter, aangezien de politie het niet laat weten als iemand wordt afgetapt. Iets wat de wet wel verplicht. "Dat moet direct veranderen: de wet moet aangepast worden", aldus Bits of Freedom.

Reacties (3)
24-05-2012, 14:31 door Anoniem
BOF is goed bezig. Iedereen die hier achter staat zou eigenlijk moeten doneren aan ze, ik ken weinig organisaties die achter dit soort dingen aan zitten. Ik geef die paar euro elke maand met liefde.
25-05-2012, 01:01 door Anoniem
Jamaar de overheid is toch verplicht het te melden als je slachtoffer bent geweest van hun luistervink gedrag ?

oh wacht ..
25-05-2012, 11:27 door Anoniem
Wat sneller werkt dan een nieuwe wet introduceren is een goede instructie voor de rechter-commissarissen. Die lijken nu niet te beseffen dat ze een verzoek voor een telefoon-/internet-tap van de politie ook gemotiveerd kunnen weigeren i.p.v. altijd maar toestemming te verlenen. Aan wie legt de rechter-commissaris verantwoording af indien deze te onrechte toestemming verleent?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.