image

Arrestatie Blackhole-auteur heeft grote impact

donderdag 10 oktober 2013, 09:45 door Redactie, 2 reacties

De arrestatie van de maker van één van de meest gebruikte cybercrime-toolkits op het internet, heeft een grote impact op het gebruik ervan door cybercriminelen. Deze week werd bekend dat de Russische autoriteiten 'Paunch' hadden gearresteerd, het alias van de maker van de Blackhole- en Cool-exploitkits.

Deze toolkits maken misbruik van beveiligingslekken in browsers, Windows en browserplug-ins om internetgebruikers met malware te infecteren. Via een exploit-kit kunnen ook cybercriminelen met minder technische kennis, bijvoorbeeld op het gebied van het ontwikkelen van exploits, toch veel internetgebruikers met ongepatchte software besmetten.

Impact

Met name Blackhole wordt op grote schaal gebruikt. Sinds de arrestatie van Paunch is het aantal detecties van zowel Blackhole als Cool behoorlijk teruggelopen, waarbij vooral Cool nauwelijks nog wordt gezien. Dat blijkt uit cijfers van het Finse anti-virusbedrijf F-Secure. Cool is een 'premium' exploit-kit waar cybercriminelen 10.000 dollar per maand voor betalen. Veel meer dan de 700 dollar die Blackhole per kwartaal kost. Vorig jaar zag Microsoft zo'n 11 miljoen aanvallen die via Blackhole op Windows-gebruikers waren uitgevoerd.

Image

Reacties (2)
10-10-2013, 10:57 door Anoniem
Waar bestaat de premium content van Cool uit dat men daar zo veel geld voor neertelt? $700 is nog een redelijke prijs indien je als blackhat over je ROI nadenkt.
10-10-2013, 16:05 door spatieman
impackt..
de overheid zal het maar al te graag gebruiken !!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.