image

Tor werkt aan anoniem en veilig chatprogramma

donderdag 10 oktober 2013, 13:11 door Redactie, 2 reacties

De makers van het anonimiseringsnetwerk Tor werken aan een chatprogramma waarmee gebruikers straks veilig en anoniem kunnen chatten. "Project Attentive" moet veilige instant messaging aan de bestaande Tor Browser bundle toevoegen.

Dit is de bundel die bestaat uit Firefox en de software om verbinding met het Tor-netwerk te maken. Via Tor kunnen gebruikers hun IP-adres verbergen en gecensureerde websites bezoeken. Door het toevoegen van een chatprogramma moeten activisten straks zonder angst voor intimidatie, geweld of vervolging door autoritaire regimes, corrupte ambtenaren of criminele bendes kunnen communiceren.

Software

Het project werd in juni van dit jaar gestart en heeft een doorlooptijd tot mei 2015. Het is nog onduidelijk welk chatprogramma als basis zal dienen. In eerste instantie werd Pidgin gezegd, maar op dit moment is er vastgesteld dat ze deze software niet willen gebruiken. Er is een lichte voorkeur om Instantbird te gebruiken. De volgende stap is dan ook een uitgebreid onderzoek van Instantbird.

Het draagbare chatprogramma moet al het chatverkeer over Tor versturen en met een groot aantal chatnetwerken werken. Standaard zijn de gesprekken via off-the-record versleuteld. Verder zal de software over een eenvoudige grafische gebruikersinterface beschikken die in Perzisch, Frans, Spaans en Arabisch is vertaald.

Reacties (2)
10-10-2013, 13:19 door Anoniem
Het tor project is bezig een chatprogramma aan hun "browser bundle" toe te voegen. Nuttig, daar niet van, maar er zit verder weinig nieuwe technologie in. De kop is dan ook licht misleidend, en de rest van het artikel is verloren tijd want het vergeet de crux te vermelden. Hoe Redactie dit heeft kunnen missen ontgaat me een beetje, want het staat letterlijk in de link.
12-10-2013, 17:31 door Anoniem
Er zit inderdaad geen nieuwe technologie in, ze willen alleen OTR messaging beschikbaar maken voor Instandbird.

Nu kan je dus precies hetzelfde doen met Pidgin, daar is een OTR messaging plugin voor beschikbaar. Ik ben heel erg benieuwd waarom ze nu voor Instandbird kiezen ipv Pidgin. Op de site staat bij activities dat ze Pidgin wilden auditten en de current status is: "We broadly agree that we don't want to use Pidgin/libpurple". Dus het kan zijn dat ze overgestapt zijn op Instandbird nadat ze kwetsbaarheden in Pidgin hebben gevonden.

Pidgin/OTR is naar mijn weten nu de veiligste manier van chatten, dus dit is geen goed nieuws...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.