image

WhatsApp-bericht niet door politie afgeluisterd

vrijdag 11 oktober 2013, 09:45 door Redactie, 11 reacties

Het verhaal over een voetbalsupporter die een WhatsApp-bericht verstuurde met het woord 'bom' erin en vervolgens bezoek van de politie kreeg blijkt niet helemaal te kloppen. De Limburger publiceerde het verhaal van een man die voor de grap een bericht met het woord 'bom' erin naar zijn vader had verstuurd.

"Ik herinnerde me meteen de spraakberichtjes met pa. Ik heb het woordje bom ook nergens anders laten vallen. Maar goed, de agenten zeiden dat ze een foto van me hadden, al mijn gegevens ook", aldus de man tegenover de Limburgse krant. Hierop stelde D66-Kamerlid Gerard Schouw zelfs vragen aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie of de politie WhatsApp-berichten afluistert.

Mondelinge tip

Het NRC meldt nu dat de politie het WhatsApp-bericht niet heeft afgeluisterd en er naar aanleiding van een mondelinge tip tot actie is overgegaan. "Zijn wij Big Brother? Nee, wij zijn geen Big Brother. Justitie tapt niet zomaar berichtenverkeer via WhatsApp af", zegt Chris Timmermans, woordvoerder van de politie Limburg.

De politie heeft daarnaast ook een persbericht verstuurd waarin wordt bevestigd dat er aan de hand van een tip is gehandeld: "Omdat er tijdens de vorige editie van de voetbalwedstrijd eind 2012 tussen beide Limburgse voetbalclubs een ernstig incident met een vuurwerkbom was geweest waarbij diverse mensen verwondingen hadden opgelopen, nam de politie deze melding serieus op."

De man werd daarom vorige week hierover door de politie aangesproken, zo laat de politie verder weten. "Toen hij daarmee werd geconfronteerd, werd echter al snel duidelijk dat het om een grap ging. De supporter is dan ook niet aangehouden."

Ook wordt er wederom benadrukt dat WhatsApp niet is afgeluisterd: "In het krantenartikel wordt gesteld wordt dat de politie de informatie te weten moet zijn gekomen door het afluisteren van dit chatprogramma. Dit is nadrukkelijk niet het geval. De politie had deze informatie namelijk via een bron gekregen."

Reacties (11)
11-10-2013, 09:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-10-2013, 10:07 door Anoniem
En aangezien Nederland volgend jaar gastheer is van de NSS (https://www.nss2014.com/nl) zal de NSA erg geinteresseerd zijn in het Nederlandse dataverkeer. En wat kan/doet de AIVD en/of de MIVD allemaal met het oog op de NSS?

Er lopen heel veel zee lijntje naar Engeland. Bijna alle nederlandse lijnen naar buiten lopen langs die weg. Engeland heeft de GCHQ. Net zo'n clubje als de NSA, als ze al niet elkaars schoothondjes zijn. GCHQ schijnt full access op te hebben op het overgrote deel van die zeelijnen. En dus ook full access op het over grote deel van het dataverkeer dat Nederland in en uit gaat. Dit laatste schijnt nog uitgebreid ter sprake te komen in stukken die Edward Snoodaard heeft liggen en de Guardian binnenkort gaat publiceren.
11-10-2013, 10:13 door Anoniem
"Ik herinnerde me meteen de spraakberichtjes met pa."
Ah het gaat om een gesproken berichtje. Dan is het niet gek als er toevallig iemand is geweest, ten tijden van inspreken/luisteren van het bericht, die in de buurt was en dit oppikte. Een gesproken bericht kan immers makkelijk worden opgevangen, en fout geinterpreteerd, door een toevallige voorbijganger.
Soep, heet eten.
Storm, glas water.

Die NSA documenten maken mensen echt helemaal gek. Nog even en we wantrouwen echt alles en iedereen. We zijn al een aardig eind op weg. Het is niet fout om kritisch te zijn, maar ik krijg sterk de indruk dat er steeds meer mensen zijn die daar in doorslaan.
11-10-2013, 10:40 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 11-10-2013, 10:44
[Verwijderd]
11-10-2013, 10:42 door Anoniem
Door AnonymousSecurity: Politie niet nee. NSA wel.
De politie had deze informatie namelijk via een bron gekregen.
Lijkt haast of ze dat zo ook toegeven.
11-10-2013, 15:05 door Anoniem
Vind dat de kop de lading niet dekt. Gezien de onthullingen omtrent de NSA, GCHQ etc lijkt het me inderdaad waarschijnlijk dat een geheime dienst die berichten tapt en de politie tipt.

"Politie zegt dat Whatsapp niet door hen zou zijn afgeluisterd" was inderdaad beter geweeest.
11-10-2013, 15:11 door choi
Wie is de tipgever vraag ik me af. Het moet iemand zijn die het bericht onder ogen heeft gekregen, mogelijk de afzender kent, of in ieder geval over genoeg informatie bezit om de politie verder op het spoor te zetten
11-10-2013, 22:02 door Anoniem
Het is algemeen bekend dat de anonieme tiplijn nog het meeste door de politie zelf wordt gebruikt, om zo illegale opsporingsmethodes om te zetten...

Dus het is de vraag waar deze tip vandaan kwam!

Klinkt een beetje alu-hoedje, maar in deze tijden weet je het maar nooit!
11-10-2013, 23:58 door Anoniem
Door Peter V.: Het is nog maar de vraag of de student alleen maar WhatsApp heeft gebruikt om deze grap door te chatten, zoals hij zelf zegt. Ik kan dat van hier uit niet controleren. Maar dat zou wel kunnen verklaren waarom een anonieme bron de melding bij de politie gedaan heeft die daarop actie heeft ondernomen. Al met al moet ik zeggen dat de situatie niet echt opgelost is. We weten nog steeds niet wat er wel, en vooral wat er niet gebeurd is. We moeten de personen in kwestie maar op hun woord (en de blauwe kleur van hun ogen) geloven..

Ja tuurlijk, een anonieme tip.... uit het systeem dat whatsapp afluisterd. Als we goed lezen staat er:

"In het krantenartikel wordt gesteld wordt dat de politie de informatie te weten moet zijn gekomen door het afluisteren van dit chatprogramma. Dit is nadrukkelijk niet het geval. De politie had deze informatie namelijk via een bron gekregen."

Je kan het ook lezen als, de politie kan het niet afluisteren maar een of andere instantie wel. En die zijn vervolgens weer de bron.... anoniem... Zo werkt het ook met NSA -> FBI/DEA hebben we kunnen lezen.
12-10-2013, 08:48 door Briolet - Bijgewerkt: 12-10-2013, 08:49
Door Anoniem:Dus het is de vraag waar deze tip vandaan kwam!

Wat dacht je van de vader van de jongen. Dat was een echte voetbalfan en hij zou zich diep geschaamd hebben als het juist zijn eigen zoon was die een voetbalwedstrijd verpeste. In elk geval blijkt nergens uit de teksten dat de vader direct door had dat het om een grap ging.
12-10-2013, 20:53 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem:Dus het is de vraag waar deze tip vandaan kwam!

Wat dacht je van de vader van de jongen. Dat was een echte voetbalfan en hij zou zich diep geschaamd hebben als het juist zijn eigen zoon was die een voetbalwedstrijd verpeste. In elk geval blijkt nergens uit de teksten dat de vader direct door had dat het om een grap ging.

Je gaat je eigen zoon toch niet anoniem tippen aan de politie, wat voor stiekeme NSB'er ben je dan?

Als je kind zoiets zegt en je vermoed dat het geen grap is, rij je naar zijn huis (als hij niet thuis woont) en geeft hem een goed pak rammel. Moet niet gekker worden als ouders hun eigen kinderen gaan verlinken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.