image

Vermeende Letse virusschrijver weer op vrije voeten

vrijdag 11 oktober 2013, 10:08 door Redactie, 0 reacties

Een Letse man die verdacht wordt van het ontwikkelen van een Trojaans paard waarmee cybercriminelen miljoenen euro´s van bankrekeningen wisten te stelen is weer een vrij man. Deniss Calovskis, alias 'Miami', wordt door de VS gezocht vanwege zijn rol bij de ontwikkeling van de Gozi Trojan.

Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie schreef de 28-jarige Calovskis de computercode waardoor het Gozi-virus zo effectief was. De Let zou de code van de malware hebben uitgebreid met de mogelijkheid om 'web-injects' uit te voeren. Hierbij wordt de banksite van de gebruiker aangepast, zodat als hij inlogt er om extra informatie wordt gevraagd.

Uitlevering

In januari van dit jaar werd Calovskis door de Verenigde Staten aangeklaagd. De Letse minister van Buitenlandse Zaken liet in augustus weten zijn landgenoot niet te willen uitleveren, omdat de strafmaat die de Amerikanen hanteren disproportioneel zou zijn. Uiteindelijk besloot Letland de vermeende virusschrijver na een stemming tussen Letse ministers toch uit te leveren. De Letse procureur-generaal had de ministers voor de stemming laten weten dat er voldoende bewijs was waaruit bleek dat Calovskis bij de misdrijven betrokken was.

Calovskis tekende beroep tegen zijn uitlevering aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHCR). Dat nam de zaak in behandeling en stuurde de Letse autoriteiten een brief dat ze de vermeende virusschrijver niet aan de VS mogen uitleveren totdat er een besluit genomen is.

Vrije voeten

Nu meldt het Letse Openbaar Ministerie dat Calovskis op vrije voeten is gesteld omdat de noodzaak hem voor een eventuele uitlevering vast te houden is komen te vervallen. Verdere details zullen later volgen, aldus de aankondiging. De 28-jarige Let zat sinds 4 december 2012 in voorarrest.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.