image

Politie arresteert Nederlandse Silk Road-dealers

vrijdag 11 oktober 2013, 16:34 door Redactie, 11 reacties

De politie heeft woensdag in Zetten twee mannen van 24 en 29 jaar aangehouden die op internet drugs verkochten. Op de beruchte website Silk Road, een online marktplaats, boden zij vermoedelijk harddrugs aan. De bestellingen werden afgerekend met zogenoemde Bitcoins, een virtuele munteenheid op internet.

Begin oktober werd het vermeende meesterbrein achter de Silk Road door de FBI opgepakt. De Nederlandse verdachten waren op de drugsbazaar onder de naam XTC Express actief. Volgens het OM boden de verdachten 10 XTC-pillen aan met daarin gestempeld een doodshoofd voor 1,58 bitcoins, een bedrag dat overeenkomt met 156 euro.

De drugs zouden worden verzonden uit Duitsland. Op een forum dat gekoppeld is aan de website wisselden klanten hun ervaringen uit over de kwaliteit van de drugs, de verzending en de betrouwbaarheid van de aanbieders. Op XTC Express reageerden klanten van over de hele wereld met een hoge tevredenheidsscore.

Afluisteren BlackBerry

Op bevel van de officier van justitie van het Landelijk Parket luisterde de politie sinds vorige maand de telefoon en de BlackBerry-berichten van de verdachten af. Woensdagavond werd het tweetal op heterdaad betrapt bij de bereiding van XTC in een container achter de woning in Zetten. De verdachten werden aangehouden met een dikke laag vermoedelijk MDMA-poeder in hun haar.

In de woning is ongeveer 20 kilo XTC en een hoeveelheid MDMA in beslag genomen en 26.000 euro aan contant geld. Bij de doorzoeking van de woning van de 29-jarige verdachte uit Arnhem is nog eens meer dan 80.000 euro cash in een kartonnen doosje in beslag genomen. De verdachten zijn vandaag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor twee weken in bewaring gesteld.

Reacties (11)
11-10-2013, 16:37 door Preddie
"De verdachten werden aangehouden met een dikke laag vermoedelijk MDMA-poeder in hun haar"

Leuk detail ;)
11-10-2013, 17:23 door Anoniem
Ik vraag me af of het opdoeken van Silk Road iets te maken heeft met deze arrestatie. Want iedereen zat anoniem via Tor op de website dus het lijkt sterk dat de VS informatie over de dealers heeft doorgespeeld naar de nederlandse politie.
Als dit wel zo is dan kunnen er nog een hoop arrestaties volgen lijkt me.
11-10-2013, 18:18 door Anoniem
Als men de telefoon tapt moet dat nummer ergens aangetroffen zijn. Een slechte operationele security of geen verband met de Silk Road vermoed ik: wellicht stond het nummer in een PM of bij een verdachte in zijn mobiele telefoon.
11-10-2013, 18:38 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag me af of het opdoeken van Silk Road iets te maken heeft met deze arrestatie. Want iedereen zat anoniem via Tor op de website dus het lijkt sterk dat de VS informatie over de dealers heeft doorgespeeld naar de nederlandse politie.
Als dit wel zo is dan kunnen er nog een hoop arrestaties volgen lijkt me.

Ik denk precies hetzelfde. Volgens mij is iedereen geen encryptie gebruikte op de site gewoon de lul. Soortgelijke arrestaties waren eerder al in Engeland en denk dat er nog velen zullen volgen. Wat ik wel vreemd vind is dat sinds VORIGE maand de BB getapt werd, nog voor de bust van de silk road. Ik heb het vermoeden dat de site een tijdje getapt / gehacked is geweest om verkeer in kaart te brengen alvorens de inval / arrestatie van SR plaats vond.

Altijd envryptie gebruiken dus als je iets te verbergen hebt. :)
11-10-2013, 21:57 door Anoniem
@Anoniem 17:23 misschien hebben ze informatie doorgegeven aan de website die gebruikt kan worden om hen te identificeren.
12-10-2013, 01:07 door johanw
En Blackberry maar roepen dat ze zo veilig zijn en dat BBM berichten niet af te tappen zijn, behalve voor India en Saudi-Arabie die eigen BIS servers gebruiken en prive-gebruik van BES verbieden. Als de Nederlandse politie er zo makkelijk bij kan is het geen wonder dat ze nu moeten stoppen, als de beveiliging zo slecht is heeft het bedrijf niet echt bestaansrecht meer.,
12-10-2013, 09:57 door Anoniem
Door johanw: En Blackberry maar roepen dat ze zo veilig zijn en dat BBM berichten niet af te tappen zijn, behalve voor India en Saudi-Arabie die eigen BIS servers gebruiken en prive-gebruik van BES verbieden. Als de Nederlandse politie er zo makkelijk bij kan is het geen wonder dat ze nu moeten stoppen, als de beveiliging zo slecht is heeft het bedrijf niet echt bestaansrecht meer.,
bbm is wel te tappen door de nederlandse politie en al een lange tijd. Komt in zoveel rechtzaken naar voren, kijk maar is wat uitspraken van willekeurige na op rechtspraak.nl ;)
12-10-2013, 10:56 door Anoniem
"En Blackberry maar roepen dat ze zo veilig zijn en dat BBM berichten niet af te tappen zijn"

Het gaat om de vraag of men -zonder hulp van Blackberry- kan tappen. Dat Blackberry net als ieder ander bedrijf meewerkt aan tapbevelen lijkt mij logisch. Verder denk ik niet dat de verdachten een eigen BES hadden.
12-10-2013, 10:57 door Anoniem
"Ik vraag me af of het opdoeken van Silk Road iets te maken heeft met deze arrestatie. Want iedereen zat anoniem via Tor op de website"

En die anonimiteit heeft men juist weten te doorbreken m.b.v. het exploiten van een browser vulnerability.
12-10-2013, 11:53 door Anoniem
Door johanw: En Blackberry maar roepen dat ze zo veilig zijn en dat BBM berichten niet af te tappen zijn, behalve voor India en Saudi-Arabie die eigen BIS servers gebruiken en prive-gebruik van BES verbieden. Als de Nederlandse politie er zo makkelijk bij kan is het geen wonder dat ze nu moeten stoppen, als de beveiliging zo slecht is heeft het bedrijf niet echt bestaansrecht meer.,

Ik ben benieuwd, naar wat voor informatie binnenkort naar buiten komt n.a.v de onthullingen van Snowden over het afluister gebeuren in Nederland. Ik denk dat mensen zich heel lang veilig waanden. Wel grappig dat al de drugsdealers vrolijk BB gebruiken en zich veilig wanen ipv burn phones te gebruiken.

Ik denk er al lange tijd over om een complete 2e indentiteit op te bouwen op het internet. De gewone indentiteit gebruiken voor social media en normale fora. en de 2e gebruiken voor (niet criminele) privacy doeleinden. natuurlijk alleen via encrypted verkeer en vpn vanaf een andere lokatie dan waar de 1e indentiteit gebruikt word. Waar je vroeger lekker kon internetten en zoeken wat je wilde, wordt je nu gelijk als terrorist geflagged.
14-10-2013, 00:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: ...informatie over de dealers heeft doorgespeeld naar de Nederlandse politie.
... Soortgelijke arrestaties waren eerder al in Engeland en denk dat er nog velen zullen volgen. Wat ik wel vreemd vind is dat sinds VORIGE maand de BB getapt werd, nog voor de bust van de silk road. Ik heb het vermoeden dat de site een tijdje getapt / gehacked is geweest om verkeer in kaart te brengen alvorens de inval / arrestatie van SR plaats vond.
Dat informatie doorspelen heet Interpol. Bestaat al een tijdje hoor...

Verder denk ik eerder dat deze jongens sowieso al in beeld waren, 20kg XTC is nou niet bepaald een gebruikershoeveelheid en als ik het verhaal zo lees stonden ze met z'n tweeën achter een tablet-press tijdens hun arrestatie, om van MDMA-poeder XTC te maken. Dat doe je natuurlijk ook niet iedere dag, en de recherche was ongetwijfeld wel nieuwsgierig waar ze dat deden en waarmee...
En nu zijn ze natuurlijk op zoek naar het labo / leverancier van dat spul, geloof maar dat die gasten echt extreem para zijn op het moment, én terecht ;] Dat er MDMA in hun haren zat is wel een saillant detail, ze zullen dan waarschijnlijk ook erg vrolijk zijn geweest tot aan hun arrestatie.

Afgetapt telefoon- & data-verkeer is ERG ZWAK bewijs, zeker t.o.v. een "heterdaadje." Aftappen doen ze dan ook om informatie ter verzamelen, iets bewijzen is stap 2.

Door Anoniem: Ik denk er al lange tijd over om een complete 2e indentiteit op te bouwen op het internet. De gewone indentiteit gebruiken voor social media en normale fora. en de 2e gebruiken voor (niet criminele) privacy doeleinden. natuurlijk alleen via encrypted verkeer en vpn vanaf een andere lokatie dan waar de 1e indentiteit gebruikt word. Waar je vroeger lekker kon internetten en zoeken wat je wilde, wordt je nu gelijk als terrorist geflagged.
Daar ben je dan al wel wat rijkelijk laat mee, zeker als je in de (a-)social-media-dingetjes bent getrapt...
Wel is het goed om te lezen dat je hier mee bezig bent, ik zou je dan ook willen vragen c.q. adviseren om hier met meerdere mensen in je omgeving over te praten. Hoe meer mensen hier over nadenken, hoe beter.

(Mijn excuses omdat ik een taal-nazi ben, maar je schrijft 3x identiteit foutief, de eerste "n" mag je namelijk weglaten, en om helemaal de etter uit te hangen, tegenwoordig is het weer locatie met een "c", ik bedoel er verder niets verkeerds mee, sterker nog, als je structureel zulke foutjes maakt kan daar al een vermoeden van je identiteit uit gehaald worden in een "anoniem" bericht, om maar even in de OpSec hoek te blijven hangen.)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.