image

Criminelen stelen 78.000 euro via internetbankieren

maandag 14 oktober 2013, 14:24 door Redactie, 1 reacties

Criminelen hebben 78.000 euro van een 53-jarige Duitse vrouw gestolen door een combinatie van zeer waarschijnlijk malware en social engineering. De vrouw ontdekte op 30 augustus van dit jaar dat er zeven keer grote bedragen van tussen de 8.000 en 15.000 euro waren overgemaakt naar een onbekende man.

Ze had haar spaargeld op haar betaalrekening geplaatst vanwege een geplande verbouwing van haar woning. De bank van de vrouw gebruikte mobiele TANcodes voor het authenticeren van betaalopdrachten en transacties. Volgens de Duitse politie hebben de criminelen zeer waarschijnlijk een Trojaans paard gebruikt om toegang tot de computer van de vrouw te krijgen.

Simkaart

Daarop vonden ze allerlei gegevens, zoals haar naam, adres en geboortedatum. Met die gegevens belden de criminelen vervolgens de telecomprovider van de Duitse en deden zich voor als de vrouw. De telecomprovider werd gevraagd om het oude mobiele telefoonnummer aan een nieuwe simkaart te koppelen, wat ook gebeurde.

Zodra het oude mobiele nummer aan de nieuwe simkaart was gekoppeld, konden de criminelen de frauduleuze transacties uitvoeren, omdat alle mobiele TANcodes van de bank op hun eigen toestel binnenkwamen. De vrouw kreeg uiteindelijk het gestolen bedrag van de bank terug, maar heeft het helemaal met internetbankieren gehad, zo meldt de Suddeutsche.

Reacties (1)
14-10-2013, 19:39 door schele
Ga aan zo iemand maar eens uitleggen dat het niet de schuld van internetbankieren is maar van de gebruiker die malware op z'n systeem heeft. En de provider, omdat die geen identitieitscontrole doet. Maar dus niet het internetbankieren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.