image

Politie onderzoekt wereld van rondtrekkende skimmers

maandag 14 oktober 2013, 15:38 door Redactie, 0 reacties

Technische apparatuur en methoden voor het skimmen zijn makkelijk via internet te verkrijgen, waarbij sommige pinautomaten zelfs al bij de installatie van skimapparatuur worden voorzien, zodat het erop lijkt dat ook fabrikanten en/of tussenpersonen betrokken zijn bij het skimmen.

Dat staat in een rapport dat in opdracht van Politie en Wetenschap werd uitgevoerd. Het rapport "Mobiel banditisme" gaat over Oost- en Centraal-Europese rondtrekkende criminele groepen in Nederland. Het skimmen blijkt vooral door Roemeense bendes te worden uitgevoerd.

Internet

Een van de Roemeense deelnemers aan het onderzoek gaf aan dat hij via Russische sites creditcardcodes kocht. Via ICQ en andere websites onderhield hij contact met andere Roemenen in Europa om zo te achterhalen welke creditcardcodes hij kon gebruiken. Maar ook via apparatuur op pinautomaten werd informatie opgenomen en op nieuwe kaarten geplaatst. De benodigde apparatuur werd allemaal via het internet besteld.

Sommige pinautomaten werden zelfs al bij installatie voorzien van skimapparatuur, zodat het erop lijkt dat ook fabrikanten en/of tussenpersonen betrokken zijn bij het skimmen. Roemenië werd als producent en leverancier van deze apparaten genoemd, aldus het rapport.

Dental molding

Volgens Roemeense politieofficieren gespecialiseerd in skimming-delicten is de techniek van het skimmen simpel. Zo is er een techniek die 'dental molding’ heet. "Ze plakken het spul op de bankautomaat, het neemt de vorm aan van de plaats waar de bankpas in moet en ze bouwen het na. Vervolgens poetsen ze dat op met een speciale substantie en daarna spuiten ze het af. We hebben een man gehad die 70 verschillende sprays voor deze ‘final touch’ in zijn bezit had", zo laat de officier weten.

Sinds de introductie van het nieuwe pinnen zijn de meest gebruikte skimmethodes nutteloos geworden en is het aantal gevallen van skimmen gedaald. "Niettemin kunnen gegevens opgevraagd worden en vooral creditcards blijven gevoelig voor fraude", laten de onderzoekers weten. Daarnaast wordt niet uitgesloten dat er nieuwe skimmethodes ontwikkeld zullen worden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.