image

Openbaar Ministerie heeft te weinig cyberspecialisten

woensdag 16 oktober 2013, 15:24 door Redactie, 7 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft te weinig specialisten op het gebied van cybercrime in huis om cybercrimezaken te behandelen. Dat laat Lodewijk van Zwieten, landelijk officier van justitie cybercriminaliteit, tegenover BNR Juridische Zaken weten.

Volgens Van Zwieten blijft het een voortdurend gevecht om over voldoende en goed toegeruste mensen te beschikken. "In beginsel zou iedere officier een computercriminaliteitszaak moeten kunnen behandelen. Maar we merken in de praktijk dat die technologie zo snel gaat, dat het lastig is om daarvoor genoeg specialisten in huis te krijgen."

Specialisten

Wel hoopt Van Zwieten dat er, ondanks alle aangekondigde bezuinigingen, ruimte voor groei van het aantal specialisten zal zijn. Daarnaast stelt de officier van justitie, op Twitter bekend als Byte_Fighter, dat er bij de aanpak van fraude en witwassen in de toekomst meer van officieren van justitie zal worden verwacht als het gaat om zaken als de werking van internet.

Reacties (7)
16-10-2013, 18:49 door fvandillen - Bijgewerkt: 16-10-2013, 19:26
Er zijn getrainde InfoSec specialisten genoeg (en ook in opleiding!). Waarom niet OvJ samen laten werken met security/cybercrime specialisten als een team? Dan blijven de beide specialisten bij hun vak en wordt er toch effectief gewerkt binnen de rap veranderende kaders.
16-10-2013, 23:49 door Anoniem
Lodewijk's probleem is dat een heleboel mensen het helemaal niet zo erg vinden dat er een tekort is aan het soort specialisten dat hij nodig heeft.

Niveau van wetshandhaving per specifiek delict is in Nederland omgekeerd evenredig aan het economische voordeel dat een criminaliteitsvorm met zich meebrengt.

Slechts als handhaving direct een economisch voordeel met zich meebrengt, worden er mensen vrijgemaakt.
17-10-2013, 09:25 door Anoniem
Het probleem in Nederland is dat alleen 2 of 3 Hogescholen de opleiding ICT security / Forensisch onderzoek/ Recherche aanbieden en gewoon niet aandacht wordt gegeven aan cybercrime.
17-10-2013, 11:13 door Anoniem
Door Anoniem: Het probleem in Nederland is dat alleen 2 of 3 Hogescholen de opleiding ICT security / Forensisch onderzoek/ Recherche aanbieden en gewoon niet aandacht wordt gegeven aan cybercrime.

Een opleiding ICT security is ook niet wat het OM zoekt.

Het OM zoekt _juristen_ die _voldoende_ snappen van ICT/security om een zaak te kunnen vervolgen, om het rapporten van recherche op dit onderwerp te snappen , te oordelen of er voldoende bewijs is om een zaak te kunnen dragen etc.
17-10-2013, 11:47 door RickDeckardt
Ze hebben te weinig specialisten in huis.... er zijn er genoeg maar die werken (voor veel meer centjes) voor commerciele partijen. Overheid betaalt niet marktconform, dat is al tijden zo en zal ook zeker niet snel veranderen.
17-10-2013, 13:04 door Anoniem
Door Anoniem: Niveau van wetshandhaving per specifiek delict is in Nederland omgekeerd evenredig aan het economische voordeel dat een criminaliteitsvorm met zich meebrengt.
Eerder dat het evenredig is met hoeveel de staatskas via vervolging gespekt kan worden, en omgekeerd evenredig met hoeveel uitzoekwerk het is. Hoeveel fred&ivo het ook ontkennen.

Boetes zijn makkelijk. Drughandelaren hebben vaak veel contant (MAG NIET! CONTANT IS CRIMINEEL!!!!1!) voorhanden en kunnen dus makkelijk geplukt worden. Trajectcontroles zijn volledig geautomatiseerd en heb je dus geen omkijken meer naar. Verkeerscontroles laat je vooral de opgetrommelde belastingambtenaren doen, die zijn al blij als ze eens buiten komen. En zo verder.

Maar een overval? Wachten tot je plaatjes van de overvaller mag publiceren wegens geen resultaat, bevolking het laten uitzoeken. Burger komt aangifte doen? Dat is werk, meneer, daar doen we niet aan. En anders doen we wel of de kompjoeter er geen zin in heeft, is vaak genoeg zo dat het best eens waar kon zijn.

Slechts als handhaving direct een economisch voordeel met zich meebrengt, worden er mensen vrijgemaakt.
Je bedoelt, als de staat er brood in ziet boetes op te leggen en pluk-ze wetgeving in stelling te brengen.
17-10-2013, 13:38 door Anoniem
Door RickDeckardt: Ze hebben te weinig specialisten in huis.... er zijn er genoeg maar die werken (voor veel meer centjes) voor commerciele partijen. Overheid betaalt niet marktconform, dat is al tijden zo en zal ook zeker niet snel veranderen.

Mee eens...ja kom bij ons werken! je verdient de helft dan bij andere bedrijven en er wordt flink bij ons bezuinigd!
Uitdagend genoeg?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.