image

Snowden waarschuwde CIA voor beveiligingslek

zaterdag 19 oktober 2013, 16:25 door Redactie, 4 reacties

Edward Snowden heeft de CIA voor beveiligingslekken in intern gebruikte software gewaarschuwd toen hij voor de Amerikaanse inlichtingendienst werkte, zo laat hij tegenover de New York Times weten. De krant kwam vorige week met een artikel over Snowden, maar dat klopt niet helemaal volgens de Amerikaan.

Het artikel stelde dat Snowden een negatieve kanttekening in zijn persoonlijk dossier had gekregen omdat hij toegang tot vertrouwelijke computerbestanden probeerde te krijgen. De verdenking zou later niet aan de NSA zijn doorgespeeld toen hij daar ging werken. Dat verhaal zou volgens Snowden niet kloppen.

De negatieve opmerking in zijn dossier was door een senior manager geplaatst die hem wilde straffen toen hij de CIA voor een beveiligingslek waarschuwde. Snowden werkte in 2008 en 2009 als telecomofficier voor de CIA in Genève. Hij zou in aanmerking voor een promotie komen, maar een e-mailruzie waarin hij het oordeel van een senior manager in twijfel trok gooide roet in het eten.

Evaluatie

Een aantal maanden later schreef Snowden zijn jaarlijkse zelfevaluatie en ontdekte beveiligingslekken in de software van de webapplicaties voor CIA-personeel, waardoor ze kwetsbaar voor aanvallen waren. Hij waarschuwde zijn supervisor, maar zijn leidinggevende adviseerde hem om er niets mee te doen. Nadat een technisch team hem ook had afgescheept ging zijn leidinggevende uiteindelijk akkoord met een test van het systeem, zodat Snowden kon aantonen dat het inderdaad lek was.

Snowden voegde wat code en tekst aan zijn evaluatiedocument toe, waaruit bleek dat het beveiligingslek bestond. Zijn supervisor tekende het af en stuurde het door, maar de senior manager waarmee Snowden eerder ruzie had gehad was woest en liet een kritische kanttekening in het personeelsbestand van Snowden plaatsen. De klokkenluider zegt dat het incident hem liet zien dat als hij via het systeem zou werken hij alleen maar gestraft zou worden.

Reacties (4)
19-10-2013, 20:42 door 0101
't Is toch niet te geloven. De NSA, beheerder van 's werelds grootste verzameling privégegevens, als voorbeeld van "hoe beveilig ik mijn netwerk niet".
20-10-2013, 16:29 door maboc
Ik weet het niet hoor, maar Snowden portretteert zichzelf wel als een enorme heilige zeg. Jammer dat we niet snel/nooit een eerlijk verhaal van de andere partij krijgen.
21-10-2013, 10:24 door Anoniem
Denken ze echt dat de Amerikaanse inlichtingendiensten met amateuristische netwerk/systeembeheerders werken die zero security kennis in huis hebben ?
21-10-2013, 16:57 door Anoniem
Door maboc: Ik weet het niet hoor, maar Snowden portretteert zichzelf wel als een enorme heilige zeg. Jammer dat we niet snel/nooit een eerlijk verhaal van de andere partij krijgen.

#kop #spijker
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.