image

30-jarige IT'er verdacht van hulp aan drugsbende

zaterdag 19 oktober 2013, 17:21 door Redactie, 2 reacties

De Belgische politie heeft een 30-jarige IT'er gearresteerd op verdenking van het verlenen van technologische bijstand aan een criminele bende die via het inbreken op bedrijfsnetwerken drugs invoerde via de Antwerpse haven. De zaak kwam in juni van dit jaar aan het licht.

De informatiespecialisten van de bende zouden de websites van de twee grootste containerterminals in de haven van Antwerpen hebben gehackt. Nadat er toegang was verkregen werd de locatie en verplaatsing van de containers met drugs gewijzigd, waarna de drugscontainers werden opgehaald voordat de oorspronkelijke transporteurs op de kade verschenen.

De bende infecteerde ook de computers van expeditiebedrijven en rederijen in België. Dat gebeurde bijvoorbeeld door het installeren van kwaadaardige software die in e-mailbijlagen was verstopt, maar ook door in kantoren in te breken en keyloggers te plaatsen tussen toetsenbord en computerkast.

Onderzoek

In de zaak waren al twee ICT-specialisten aangehouden die ervan verdacht worden dat zij voor de hoogtechnologische kant van de operatie verantwoordelijk waren. De nu aangehouden 30-jarige IT'er ontkent elke betrokkenheid, zo meldt de Gazet van Antwerpen. In het onderzoek naar de bende werd onlangs op verzoek van de Antwerpse onderzoeksrechter in Nederland nog een 39-jarige verdachte gearresteerd. In totaal zouden nu 15 mensen wegens betrokkenheid bij de drugssmokkel vastzitten, zo meldt de BBC.

Reacties (2)
20-10-2013, 03:01 door RockOpa
Nu is het nog nieuws, maar dit soort van criminaliteit wordt schering en inslag.
Zolang overheden het nut van top ICT-specialisten niet inzien, vanwege bezuinigingen b.v., zullen ze altijd achter de feiten blijven aanlopen.
Meestal willen ze voor een dubbeltje op de 1e rang zitten. Legio voorbeelden in het verleden
De meeste politici hebben geen idee van de ICT-wereld en de impact ervan.
Gelukkig zijn er uitzonderingen.
20-10-2013, 12:00 door Anoniem
Dit zijn niet zomaar "IT-ers", maar een paar van de bekenste (voormalige?) whitehats en beveiligingsspecialisten in Belgie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.